Skip to main content

PROIECT. Jurnaliştii, autorităţile şi libertatea de exprimare. CJI face o colecţie de cazuri

 

avadaniCentrul pentru Jurnalism Independent (CJI) implementează proiectul Cazuistica libertăţii de expresie în jurisprudenţa românească.

Publicitate

Prin acesta, CJI "urmăreşte să contribuie la realizarea justului echilibru între libertatea presei şi responsabilitatea mass-media, între capacitatea presei de a monitoriza democraţia fără a se transforma, prin încălcările propriilor reguli, în instrument de intimidare sau de hărţuire, şi posibilitatea celor lezaţi de a se apăra în justiţie."

În cadrul proiectului, CJI va coordona realizarea unei colecţii de articole de lege referitoare la libertatea de exprimare, precum şi o colecţie de studii de caz despre jurisprudenţa curţilor româneşti pe această temă, cu accent pe hotărârile care privesc relaţia dintre jurnalişti şi autorităţile publice.

Ioana Avădani, Director executiv CJI:

“Legislaţia românească privind libertatea de exprimare a suferit multe schimbări în ultimii ani. Acestea au produs, cum este şi firesc, efecte la nivelul curţilor, care au început să folosească noile instrumente juridice. Sentinţele în astfel de cazuri sunt neomogene, creând confuzie şi afectând caracterul predictibil al Justiţiei. În plus, odată cu extinderea utilizării noilor medii de informare în masă, problematica libertăţii de exprimare s-a diversificat şi aria ei s-a extins de la jurnalişti, angajaţi în mediile tradiţionale, la persoane care nu au cunoştinţele profesionale şi juridice specifice jurnaliştilor.

Judecătorii au fost deja chemaţi să se pronunţe în cazuri referitoare la materiale apărute pe bloguri sau pe reţelele sociale. Şi în acest caz, sentinţele sunt divergente. Credem că o astfel de colectie va fi un instrument util pentru toţi cei interesaţi”.

CIJ va organiza, în cadrul proiectului, întâlniri cu jurnalişti şi decidenţi - magistraţi sau autorităţi de reglementare - pentru a discuta despre modul în care jurisprudenţa românească recentă asigură echilibrul între libertatea de expresie şi dreptul la demnitate al persoanelor.

În cadrul acestor întâlniri se va dezvolta şi un set de recomandări privind justa asigurare a protecţiei demnităţii umane în condiţiile respectării şi promovării libertăţii de exprimare, în contextul evoluţiilor tehnologice.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • nadia nitov nadia nitov
    in ultimele 2 saptamani am vomitat 24 de ore din 24 vazand si ascultand abominatiunile de la televizor! atata minciuna si incitare la crima prin intermediul micilor ecrane ar fi adus politia si procuratura la usa lor, daca, DACA, am fi trait cu adevarat in europa, dar noi suntem laboratorul europei, un experiment dosadi si interesam strict dpdv cobai! murim, devenim mutanti sau zombi! nu circ si paine ni se da, ci doar sange si abjectii! nu pot crede ca atatia moderatori au urlat cu ochii beliti de ura desantata cerand macelul cainilor, incitand la omorarea lor si nepatind NIMIC cand exista articole de lege in codul penal cum ar fi 324 ca pe asta mi-l aduc acum aminte! despre ce echidistanta vorbeste doamna? adica blogurile si retelele de socializare sunt PROBLEMA romaniei? dar ce se petrece direct la televiziunile din romania NU? :( pai, criminalul care spinteca caini in curtea blocului in fata copiilor nu citeste bloguri ca nu stie sa scrie si sa citeasca DAR SE UITA LA TELEVIZOR SI SE BUCURA ca "marii " oameni de televiziune ca badea, gadea, grecu, tudor, banciu il trimit in "sfantul razboi crestin" al macelaririi maidanezilor! incepeti cu astia ca pentru bloguri iti trebuie carte! pentru televizor doar sa nu fii surd si orb! auzi la CIJ ce problema are azi 23.09.2013 cand de 21 de zile suntem indemnati la crima zilnic! ma, dar nu le-o fi rusine? despre macel si incitare la macel NIMIC? e cu video la tv si impactul e coplesitor! rusine! multumesc televiziunii romane pentru ca s-a abtinut si nu a intrat in mizeria asta!

Trimite un comentariu

sus