Skip to main content

PROIECT. Jurnaliștii, autoritățile și libertatea de exprimare. CJI face o colecție de cazuri

 

avadaniCentrul pentru Jurnalism Independent (CJI) implementează proiectul Cazuistica libertății de expresie în jurisprudența românească.

Publicitate

Prin acesta, CJI "urmărește să contribuie la realizarea justului echilibru între libertatea presei și responsabilitatea mass-media, între capacitatea presei de a monitoriza democrația fără a se transforma, prin încălcările propriilor reguli, în instrument de intimidare sau de hărțuire, și posibilitatea celor lezați de a se apăra în justiție."

În cadrul proiectului, CJI va coordona realizarea unei colecții de articole de lege referitoare la libertatea de exprimare, precum și o colecție de studii de caz despre jurisprudența curților românești pe această temă, cu accent pe hotărârile care privesc relația dintre jurnaliști și autoritățile publice.

Ioana Avădani, Director executiv CJI:

“Legislația românească privind libertatea de exprimare a suferit multe schimbări în ultimii ani. Acestea au produs, cum este și firesc, efecte la nivelul curților, care au început să folosească noile instrumente juridice. Sentințele în astfel de cazuri sunt neomogene, creând confuzie și afectând caracterul predictibil al Justiției. În plus, odată cu extinderea utilizării noilor medii de informare în masă, problematica libertății de exprimare s-a diversificat și aria ei s-a extins de la jurnaliști, angajați în mediile tradiționale, la persoane care nu au cunoștințele profesionale și juridice specifice jurnaliștilor.

Judecătorii au fost deja chemați să se pronunțe în cazuri referitoare la materiale apărute pe bloguri sau pe rețelele sociale. Și în acest caz, sentințele sunt divergente. Credem că o astfel de colectie va fi un instrument util pentru toți cei interesați”.

CIJ va organiza, în cadrul proiectului, întâlniri cu jurnaliști și decidenți - magistrați sau autorități de reglementare - pentru a discuta despre modul în care jurisprudența românească recentă asigură echilibrul între libertatea de expresie și dreptul la demnitate al persoanelor.

În cadrul acestor întâlniri se va dezvolta și un set de recomandări privind justa asigurare a protecției demnității umane în condițiile respectării și promovării libertății de exprimare, în contextul evoluțiilor tehnologice.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • in ultimele 2 saptamani am vomitat 24 de ore din 24 vazand si ascultand abominatiunile de la televizor! atata minciuna si incitare la crima prin intermediul micilor ecrane ar fi adus politia si procuratura la usa lor, daca, DACA, am fi trait cu adevarat in europa, dar noi suntem laboratorul europei, un experiment dosadi si interesam strict dpdv cobai! murim, devenim mutanti sau zombi! nu circ si paine ni se da, ci doar sange si abjectii! nu pot crede ca atatia moderatori au urlat cu ochii beliti de ura desantata cerand macelul cainilor, incitand la omorarea lor si nepatind NIMIC cand exista articole de lege in codul penal cum ar fi 324 ca pe asta mi-l aduc acum aminte! despre ce echidistanta vorbeste doamna? adica blogurile si retelele de socializare sunt PROBLEMA romaniei? dar ce se petrece direct la televiziunile din romania NU? :( pai, criminalul care spinteca caini in curtea blocului in fata copiilor nu citeste bloguri ca nu stie sa scrie si sa citeasca DAR SE UITA LA TELEVIZOR SI SE BUCURA ca "marii " oameni de televiziune ca badea, gadea, grecu, tudor, banciu il trimit in "sfantul razboi crestin" al macelaririi maidanezilor! incepeti cu astia ca pentru bloguri iti trebuie carte! pentru televizor doar sa nu fii surd si orb! auzi la CIJ ce problema are azi 23.09.2013 cand de 21 de zile suntem indemnati la crima zilnic! ma, dar nu le-o fi rusine? despre macel si incitare la macel NIMIC? e cu video la tv si impactul e coplesitor! rusine! multumesc televiziunii romane pentru ca s-a abtinut si nu a intrat in mizeria asta!

Trimite un comentariu