Skip to main content

Radio Guerrilla a rămas fără licențe. Dobrovolschi: Vom participa la concursul de licență

 

Mihai Dobrovolschi, Liviu Mihaiu, Mihaela Hamza, avocat Realitatea și Mura Frânculescu
Mihai Dobrovolschi, Liviu Mihaiu, Mihaela Hamza, avocat Realitatea și Mura Frânculescu

Publicitate

Radio Guerrilla a rămas fără licențe audiovizuale deoarece majoritatea membrilor CNA au considerat că Realitatea Media vrea să le vândă, fapt interzis de lege. Mihai Dobrovolschi, realizator la Radio Guerrila, a spus că ei sunt dispuși să se prezinte la CNA peste 45 de zile pentru a recâștiga licențele.

CNA a reclamat și faptul că Realitatea Media a semnat, în august, un contract de dare în exploatare a  licențelor Radio Guerrilla către firma Expresiv (care are Gold FM), fără ca instituția să fie înștiițată.

“Nu cred că există o altă echipă pentru brandul Radio Guerrilla, nu cred că poate fi un criteriu la care sa nu fim cei mai buni. Dacă mă întrebați daca mi-e frică de concurs, mi-e frică, pentru că în România se întâmplă contra-minuni”, a spus Dobrovolschi în fața membrilor CNA.

Liviu Mihaiu, Radio Guerrilla:

“Ideea obsesivă a noastră e de a ține acest radio în viață. Dacă trebuie să îl cumpăram îl cumpărăm, dacă trebuie să ne batem pentru el, ne batem pentru el. Am pierdut Sibiul. Noi vrem ca muncitorii din Radio Guerrilla să rămână în Radio Guerrilla și să ajungă proprietar al acestui post de radio. De Guerrilla nu ne dezicem!”, a spus Mihaiu.

La ședința CNA de astăzi au fost prezenți Mura Frânculescu (Realitatea Media), Liviu Mihaiu, Mihai Dobrovolschi (Radio Guerrilla) și Mihaela Hamza avocat al HM Expert.

“Discuțiile cu invitații pe care le-am avut azi nu au făcut decât să îmi clarifice poziția pe care am exprimat-o marți este o încercare de a eluda legea audiovizualului. Nicio societate nu poate sa tranzactioneze o licență sub nicio forma decât cu acordul Consiliului”, a spus Narcisa Iorga, membru CNA.

Alexandru Jucan a propus retragerea licenței Radio Guerrilla în baza articolului 56 alin.1 și 57 lit. c din Legea Audiovizualului. Propunerea a fost votată de majoritatea membrilor CNA cu trei excepții: Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea și Lorand Turos.

Cei șapte membri care au fost pentru ridicarea licenței Radio Guerrilla au fost: Florin Gabrea, Alexandru Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Vasile Buda, Laura Georgescu și Cristina Trepcea.

Alexandru Jucan, membru CNA: Realitatea Media vrea sa obtină niște bani la negru de la Radio Guerrilla

“Realitatea Media vrea sa obtină niște bani la negru de la Radio Guerrilla. Este vorba de un contract mascat într-un contract de management. Noi ne vom trezi cu urmatoarea situație: Realitatea Media vinde licențele, noi vom face ce face un primar, vom da cu pixul, și pentru prima dată în România un post va fi fost în situația de a vinde licențele, un bun al statului. Eu nu pot să fiu de acord cu asta”, a spus Jucan.

Laura Georgescu: CNA îi va apăra pe realizatorii postului de radio să nu fie jecmăniți de bani

“Noi apărăm realizatorii Radio Guerrilla. CNA îi va apăra să nu fie jecmăniți de bani, iar ei vor rămâne cu Radio Guerrilla. Liviu Mihaiu și Mihai Dobrovolschi trebuie să facă radio și vor face.

Nu mă interesează Ponta și Hrebenciuc, eu îi recunosc ca valori incontestabile pe Liviu Mihaiu și Mihai Dobrovolschi. Atâta timp cât eu voi ocupa un loc în CNA, ei vor putea face radio”, a spus președinta CNA.

Câteva fragmente din discuțiile purtate de reprezentanții Radio Guerrilla și Realitatea Media cu membrii CNA

Mihaela Hamza, Avocata HM Expert:

Realitatea Media S.A. are datorii și planul de reorganizare a prevăzut ca plata datoriilor, inclusiv a celor către bugetul de stat, să se facă prin vânzarea unor bunuri din patrimoniu și obținerea de lichidități. Vânzarea sau cedarea licențelor este o modalitate prin care Realitatea Media poate obține niște venituri. Această vânzare face parte din planul de reorganizare aprobabat de judecătorul sindic. Adunarea creditorilor ne-a obligat să procedăm la valorificarea drepturilor, inclusiv a drepturilor de utilizare a licenței.

Noi avem mâine adunarea creditorilor care se va pronunța asupra acestei oferte. Drepturile de exploatare a licenței sunt bunuri nemateriale, aceste bunuri au fost aprobate pentru a fi valorificate prin licitație, s-au întocmit caietele de sarcină inclusiv pentu valorificarea drepturilor dobândite prin licență.

De ce Realitatea Media nu a venit la CNA înainte de semnarea contractului de exploatare a licenței Radio Guerrila de către societatea Expresiv:

Mihaela Hamza:

Mâine se va discuta oferta primită pentru cesiunea Radio Guerrilla. După ce creditorii ne vor aproba această ofertă mergem la judecătorul sindic să ne aprobe această ofertă. Caietul de sarcini îi va obliga pe ofertanți să respecte tot ce este scris acolo și apoi venim la dumneavoastră pentru a ne da acordul pentru cedarea licenței, dacă nu ne dați acordul vom găsi pe altcineva și vom face asta până când dumneavoastră veți fi de acord sa cedăm aceste licențe.

Intenția noastră nu a fost să vă ocolim, doar căutam persoane interesate de preluarea licențelor. Transparența noastră este mai presus de orice bănuială.
Potrivit legii planul de reorganizare reprezintă o reeșalonare a datoriilor. Vom fi în sitația în care vom identifica un cumpărător după ce CNA își va da acceptul verificându-l dacă este în regulă.

Discuții tensionate între președinta CNA și Mihaela Hamza

Laura Georgescu, președinte CNA:

Comunicatul pe care l-ați postat cu datele dumneavoastră de contact este al dumneavoastră?

Hamza:

Sigur.

Laura Georgescu:

Ofertele de licitație le mai aveți pe site? Anunțul de licitație publică îl mai aveți pe site?

Mihaela Hamza:

Nu-l mai avem. imediat dupa ce am vazut discuțiile pe paginademedia.ro, despre intentiile noastre criminale, am scos anunțul de licitație publică.

Laura Georgescu: Până când se depun ofertele?

Hamza: Nu am dat o dată limită.

Narcisa Iorga:

E a doua oară când suntem atacați direct, iar noi nu mai suntem dispuși să continuăm așa. Ați vorbit despre o intentie criminala care ar fi fost discutata aici. Nu suntem nici securitate, nici parchet. Noi nu v-am jignit, nu v-am acuzat de nicio intenție criminală. Vă rog să aveți grijă cum vorbiți cu noi.

Hamza:

Consider că nu am dat dovadă de niciun fel de umilință în fața dumneavoastră și nici în fața niciunui organ al statului.

Monica Gubernat:

Aveți un soi de egolatrie, mă deranjează teribil.

Întrebări fără răspuns

Jucan:

Care este prețul de pornire pentru vânzarea licenței Radio Guerrilla.

Hamza:

Nu este un preț de pronire, ca atare așteptăm piața.

Jucan:

Care este valoarea?

Hamza:

Este o informație confidențială.

Jucan:

Licențele sunt cu titlu gratuit. Nu sunt bunuri, nu sunt ale dumneaoastră, sunt niște drepturi de a utiliza, nu sunt bunuri, nu știu cum puteți să scoateți la licitație așa ceva. Care este pretul de pornire pentru Radio Guerrilla? V-a fost dat cu titlu gratuit. În gestiune nu il aveți tot cu titlu gratuit?

Hamza:

Mie îmi generează venituri, deci nu poate fi vorba de ceva gratuit.

Jucan:

Dar în momentul în care spuneți că vindeti licența, fără să vă gândiți că o puteți ceda doar cu acordul CNA nu v-ați gândit nicio clipă să ne întrebați și pe noi dacă suntem de acord. Nu știu cine este prostul de pe piață, să îndeplinească totate condițiile, și el să depindă de CNA. Noi nu suntem obligați să prelungim licența cu încă nouă ani. Licența est a statului.
Care este prețul de vânzare pentru Radio Guerrilla? Să ne facem și noi o idee despre cât costă o licență în România.

Hamza:

Cedarea nu poate fi facută decât pe bani, având în vedere faptul că încasăm venituri în urma exploatării acestei licente. Nu avem cum să o dăm fară bani.

Jucan:

Statul consideră licența în continuare în proprietatea lui. Eu statul ți-am dat licența și nu îți dau dreptul să o dai unei terțe persoane dacă nu îți plătești toate datoriile la bugetul statului.

Hamza:

Prețul nu îl cunoaștem de aceea facem licitație pentru a afla prețul maxim.

Contractul dintre Realitatea Media și Expresiv de exploatare a licenței Radio Guerrilla nu este în vigoare

Avocat:

Contracul de exploatare semnat pe 14 august 2013 nu a intrat în vigoare. Este un contract care va fi supus aprobării Comitetului Creditorilor și judecătorului sindic. Dacă l-ați fi citit cu atenție ați fi observat că nu se specifică o dată la care intră in vigoare.

Laura Georgescu:

Intră în vigoare din momentul semnării și este pe 3 ani, din câte am văzut eu. Contractul este în derulare sau când intra in vigoare?

Avocat:

Acest contract nu este in vigoare, controlul de legalitate asupra acestui contract nu a fost exercitat de către judecătorul sindic.

Laura Georgescu: Noi apărăm realizatorii Radio Guerrilla

Laura Georgescu:

Noi apărăm realizatorii Radio Guerrilla. CNA îi va apăra să nu fie jecmăniți de bani, iar ei vor rămâne cu Radio Guerrilla. Liviu Mihaiu și Mihai Dobrovolschi trebuie să facă radio și vor face. Nu mă interesează Ponta și Hrebenciuc, eu îi recunosc ca valori incontestabile pe Liviu Mihaiu și Mihai Dobrovolschi. Atâta timp cât eu voi ocupa un loc în CNA, ei vor putea face radio.

Laura Georgescu: Ați semnat acel contract din 14 august?

Liviu Mihaiu: Da

Laura Georgescu: 

Ați depus oferta fară să luați caiectul de sarcini?

Liviu Mihaiu: 

Da. La momentul în care am depus ofeta nu am cumpărat caietul de sarcini, dar urmează să îl cumpăr. Recunosc tot.

Laura Georgescu:

Vă rog sa aveți convingerea că CNA-ul există să îi apere pe realizatorii de radio și televiziune.
Vă place să faceți radio, faceți radio pentru bani?

Liviu Mihaiu:

Ideea obsesivă a noastră e de a ține acest radio în viață. Dacă trebuie să îl cumpăram îl cumpărăm, dacă trebuie să ne batem pentru el, ne batem pentru el. Am pierdut Sibiul. Noi vrem ca muncitorii din Radio Guerrilla să rămână în Radio Guerrilla și să ajungă proprietar al acestui post de radio. De Guerrilla nu ne dezicem!

Jucan:

Există posibilitatea organizării unui concurs și dacă s-ar vota acest lucru ar trebui ca în 45 de zile să vă prezentați la CNA pentru a reobține licența pentru Radio Guerrilla.

Laura Georgescu:

Vă e teamă de un concurs să vă reobțineți licența?

Dobrovolschi:

Sunt licențe publice, nu sunt ale noastre, vrem să le ocrotim. Noi facem Radio Guerrilla de 8 ani, eu fac radio de 18 ani în fiecare dimineață. Nu cred că există o altă echipă pentru brandul Radio Guerrilla, nu cred că poate fi un criteriu la care sa nu fim cei mai buni. Dacă mă întrebați daca mi-e frică, mi-e frică, pentru că în România se întâmplă contra-minuni.

Discuțiile din Consiliul după pauza de consultări

Narcisa Iorga:

Discuțiile cu invitații pe care le-am avut azi nu au făcut decât să îmi clarifice poziția pe care am exprimat-o marți este o încercare de a eluda legea audiovizualului. Nicio societate nu poate sa tranzactioneze o licență sub nicio forma decat cu acordul consiliului.
Faptul că a tranzacționat acest drept către un alt radiodifuzor insemnă că s-a cedat dreptul de a difuza programe fără acordul CNA. Din exprimarea doamnei Hamza că dreptul de a difuza programe intră în fondul de comerț al societății. Nu poți vinde un bun care nu îți aparține. (...) Faptul că a spus că nu se știe nimic despre contract, cât costă s.a. eu nu înțeleg decât că este vorba de rea-credință. Este o mască folosită de Realitatea Media pentru a vinde o licență.

Alexandru Jucan:

Am reținut două articole 56 din Legea Audiovizualului și capitolul 3 alin1 din contractul dintre Realitatea Media și SC Expresiv S.A. Este articolul în care se spune foarte clar că firma Expresiv va folosi dreptul de difuzare al Radio Guerrilla. Eu traduc acest contract ca un contract de vânzare-cumpărare, este un contract sub acoperire.

Răsvan Popescu, membru CNA, a spus că se încalcă Art 59.3 , care prevede următoarele “se interzice operarea unei licențe de către alte persoane decât deținătorii licenței”. Deci cred că suntem în situația unei amenzi. Suntem în situația de a amenda deținătorul de licență.

 Care este articolul pentru care CNA a retras licențele postului Radio Guerrilla

ART. 56

(1) Licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligaţiilor decurgând din licenţă şi cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenţei nici societatea titulară cedentă a licenţei şi nici societatea cesionară nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat.

Citește și:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • O lasati-i, ca acuma sunt tare cufuriti ca se pare ca sefa CNA, Laura Georgescu, este in incompatibilitate (fiind asociat unic in propria firma) si probabil o sa isi ia liber inainte de a le servi licentele lui Mihaiu si Dobrovolski.. Asta este intradevar o situatie neasteptata pt. baietii astia care vor sa deturneze licente.. Asa ca nu-i mai stresati cu stiri naspa :)
 • Una e sa vrei iubesti un post de radio sau de televiziune, alta e legea. In primul rand trebuiau sa nu incalce legea. In al doilea rand, daca ii iubesti atat de mult, de ce nu ii finantezi ?
  E usor sa iti placa ceva si sa nu te coste nimic. Pune banul jos si investeste in Guerrilla ca daca nu ii inchidea CNA-ul pentru o ilegalitate oricum intrau in faliment. Mare parte din frecventele din tara nu mai margeau de foarte multa vreme.
 • Inca un succes rasunator al marelui analist Gusa si al teparilor din jurul lui... Tine-o tot asa, maestre! :)))
 • Uite'asa i-au tepuit Mihaiu si Dobrovolschi pe cei de la Realitatea Media :)) Le-au promis ca platesc 350.000 euro pe licente dupa care au mers si i-au turnat la CNA ca vor sa vanda licentele fara stirea CNA-ului. CNA-ul (pe o mana cu Mihaiu') a confiscat licentele de la Realitatea Media ca sa le faca cadou for free catre nenea Mihaiu. Simplu ca pe vremea lui Nastase.
 • Cunosc istoria acordarii licentelor, insa acum situatia e ceva mai speciala. Risca sa dispara de pe piata un radio care merita sa mearga inainte. Nu poti nega, ca Radio Guerrilla reprezenta o alternativa intr-o piata saturata de CHR-uri. Dovada si audienta buna (si constanta) pe care o aveau in Bucuresti. Din acest motiv, nu ar fi neobisnuit sa castige 10-12 licente. Dar, repet: miza e Bucurestiul. Daca nu iau acolo, s-a terminat povestea.
 • Dar cine a scos licentele la vanzare? nu desteptul de Gusa cu HM , ce dreaq despre ce vb prostii astia habar nu au avut de lege si acum dau din colt in colt pentru ca nu le a iesit lor hOTIA
 • Relaxati-va, treburile sunt aranjate. Luni dimineata singura problema a lui Dobrovolschi era sa nu pice guvernul sau sa se schimbe CNA-ul in astea 45 zile. Deh.. au spate baietii astia.. Asadar, daca ai pe cineva acolo sus.. poti sa furi orice in tara asta, ca nu patesti nimic. Este EXACT modelul RomaniaTV a lui Ghita. O sa vedeti ca in 45 de zile o sa isi schimbe si numele in Eligherila sau ceva de genul.. si gata.. Au luat frecventele pe gratis, etc..
 • 10-12 licente intr-o sesiune de concurs ? Acum cand au ramas atat de putin si bataia e atat de mare ?
  Nici pe vremea cand Cancescu lua pentru MIX frecvente pe banda rulanta nu s-au dat 10 unui singur competitor. Si atunci aveai de unde alege.
 • Nu neaparat. Chiar daca licentele vor fi oferite separat, prin concurs, exista posibilitatea sa fie date toate catre aceeasi societate, DACA vor prezenta un dosar beton. Probabilitatea este desigur foarte mica. Ramane de vazut si CINE se va prezenta la concurs: e posibil ca Realitatea sa participe cu Guerrilla, iar Dobrovolschi si Mihaiu cu o alta firma, pentru un radio cu nume diferit, dar acelasi continut editorial, pentru ca brand-ul nu le apartine. Practic vor face concurenta unii altora. Parerea mea: in cel mai fericit caz, vor reusi sa obtina 10-12 licente. Miza este insa frecventa de Bucuresti. Daca nu obtin frecventa de acolo, sunt ca si terminati, indiferent cate iau in restul tarii.
 • S-au teputi amandoi. Toate aceste frecvente scoase la concurs nu mai au cum sa formeze o retea. Sau pot, daca se comite o ilegalitate.
 • E un razboi surd intre doi golanasi unsi cu toate alifiile, combinatori si oportunisti totodata: Cozmin Gusa si Liviu Mihaiu. Obisnuit cu judecatori gen madam Moncea, descoperitorul Laurei Andresan si-a luat teapa de la fostul "salvator" al Deltei. Deocamdata, dupa primul gong, e 1-0 pentru Mihaiu!

Trimite un comentariu