Skip to main content

Curtea Constituțională: Codul insolvenței este neconstituțional

 

judecatorieCurtea Constituțională a României a stabilit, astăzi, că noul cod al insolvenței este neconstituțional, fiind admisă sesizarea Avocatului Poporului, scrie Realitatea.net.

Publicitate

CCR a constatat că a fost încălcat art. 115 alin 4 și 6 din Constituție, în sensul că nu se justifică urgența adoptarii OUG și că Guvernul nu poate adopta ordonanțe care afectează regimul instituțiilor fundamentale ale statului, notează HotNews.ro, care citează Agerpres.

Noul cod al insolvenței va fi anulat din momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial.

Ce prevede articolul din Constituție încălcat de codul insolvenței

Art. 115 alin 4 prevede că "Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora', iar alin. 6 că 'Ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale și nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică".

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

Pe 9 octombrie, Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa, potrivit Mediafax. Mai exact, este vorba de articolele ce spuneau că televiziunile în insolvență vor avea licența suspendată până la confirmarea planului de reorganizare.

În sesizare, Avocatul Poporului susține că dispozițiile atacate contravin art. 1 alin. (5) și art. 15 alin. (2) din Constituție.

În sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului a ridicat direct excepţia de neconstituţionalitate a articolului 81 alineatul 3 şi a articolului 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 că: "În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului".

De asemenea, ordonanţa prevede că "în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului".

Adoptarea acestei OUG a fost justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici, la creşterea siguranţei circuitului economic şi a atractivităţii investiţionale a pieţei româneşti.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Una din putinele decizii de bun simt pe care le-a luat institutia asta sinistra. Codul insolventei nu e decat o aberatie promovata din disperarea guvernului de a-si spori colectarile cu orice pret. Din pacate, faptul ca nu le-a mers prin OUG nu inseamna ca n-o sa mai incerce o data prin procedura parlamentara clasica.

Trimite un comentariu