Skip to main content

Realitatea a cerut explicații la Parlament. Postul o acuză pe șefa CNA că a fost nedreptățit

 

realitatea tv la parlamentReprezentanții Realitatea Media au fost astăzi la Parlament să atragă atenția membrilor Comisiei de Cultură a Senatului asupra discriminărilor din noul Cod al insolvenței, dar și asupra nedreptăților suferite din partea Consiliului Național al Auviozialului.

Publicitate

Conducerea Realitatea TV s-a aflat astăzi la Parlament ca urmare a unei sesizării pe care a depus-o în urmă cu aproximativ două saptamani către conducedrea Comisiei de Cultură a Senatului.

În această sesizare, Realitatea TV a reclamat activitate președintelui CNA, Laura Georgescu, și în special faptul că în urma deciziilor luate de aceasta, din ultimele ședințe, "Realitatea TV a fost somată și sancționată pecuniar ajungându-se chiar până la retragerea licențelor Radio Guerrilla".

Potrivit conducerii Realitatea TV, Laura Georgescu, președintele CNA, "a tratat discriminatoriu și a neîndreptățit postul Realitatea TV".

Postul de știri a mai reclamat faptul că "președintele CNA nu a pus în practică o decizie a Tribunalului București de suspendare a utilizării mărcii RTV".

Câteva fragmente din declarațiile reprezentanților Realitatea Media în fața Comisiilor de Cultură:

Mihaela Hamza avocat al HM Expert:

Surprinzător a fost că președinta CNA s-a pronunțat că în Realitatea se va schimba structura creditorilor. “Comitetul creditorilor va fi altul. Pe 26 septembrie veți vedea că se va schimba această structură a creditorilor și că acolo se întâmplă ceva mai mult decât nereguli”, spunea Laura Georgescu, președinte CNA. Este foarte curios că nu pe 26 ci pe 23 septembrie s-a propunțat o hotărâre a Curții de Apel București, care a dispus micșorarea creanței unui creditor care deținea la momentul acela cea mai mare creanță, în jur de 100 de milioane de lei. Creanța i-a fost micșorată la 10 milioane de lei. A fost foarte surprinzător ca președinta CNA-ului să cunoască cu o săptămână înainte o soluție pronunțată de către o instanță de judecată.

În general audierile de la CNA, din punctul nostru de vedere, au fost cel puțin desfășurate pe un ton agresiv. Noi am cunoscut, pentru că nu suntem tineri, cum se făceau aceste audieri și la securitate și la miliție și la procuratură și tonul, să știți, din păcate era foarte asemănător. În ședința din 19 septembrie (momentul în care a fost suspendată licența Radio Guerrilla - n.r.),  au fost foarte agresivi, se purtau discuții precum: “recunoașteți că ați făcut nu știu ce, reunoașteți această hârtie?” Audierea a fost, cel puțin din punctul meu de vedere, cu totul nepotrivită.

Rareș Bogdan, realizator Realitatea TV:

După 23 de ani de democrație incipientă în România, din punctul meu de vedere asistăm la un atac extrem de dur, orientat împotriva libertății de exprimare. N-aș spune asta dacă nu aș vedea o inșiruire de mecanisme declanșate ca o ofensivă împotriva Realității TV, dar nu doar împotriva Realității TV. Sunt foarte convins că până la Crăciun va ajunge în fața acestei comisii o televiziune mult mai mare decât a noastră, televiziunea publică din România, sper să mă înșel și să nu am dreptate, dar cred că lucrurile spre asta se îndreaptă.

Faptul că noi suntem în fața unei presiuni fără precedent din partea Consiliului Național al Audiovizualului, faptul că în justiție se întâmplă lucruri cel puțin nefirești, faptul că instituții ale statului fac acest lucru, faptul că în ultima ședință de Guvern s-a adoptat această ordonanță care menține un articol absolut rușinos, sfidător și complet neconstituțional, care din punctul meu de vedere, va aduce grave prejudicii României la nivel internațional... Pur și simplu nu înțeleg cine a introdus acel articol și ce caută în Codul insolvenței. Discut doar de acel articol care creează o discriminare extrem de gravă la adresa instituțiilor media care folosesc o licență vindeo sau audio în România. Practic ne consideră în cu totul alt fel decât orice altă societate comercială din această țară. Aș vrea ca dumneavoastră, care reprezentați cetățenii româniei, cu toată considerația pe care o purtați șefilor dumneavoastră pe linie de partid, să trageți un semnal de alarmă cu privire la ceea ce se întâmplă cu libertatea expresie, libertatea presei, care este garantată de Constituție și este sfântă.

Rareș Bogdan: Niciodată instituții ale statului n-au intervenit atât de brutal pentru a suprima dreptul unei televiziuni de a exista

Rareș Bogdan: Dacă astăzi asistăm la așa ceva, după 23 de ani de democrație, din cauza unor bătăi între moguli, între personaje publice aflate la conducerea unor televiziuni, dar care să afecteze grav dreptul la informarea românilor este cât se poate de grav. Astfel de bătălii au mai existat în spațiul public românesc, dar niciodată instituții ale statului n-au intervenit atât de brutal pentru a suprima dreptul unei televiziuni de a exista. Cred că știți foarte bine, Realitatea TV a fost un post deschis, el rămâne deschis absolut tuturor indiferent de culoarea politică pe care o are, dar de asemenea a fost un post de televiziune cre a sancționat orice derapaj al puterii, fie reprezentat de Traian Băsescu și Emil Boc, fie reprezentat de Victor Ponta și Crin Antonescu. În această problemă nu au ce căuta presiunile din justiție, așa cum nu are ce căuta presiunea făcută printr-o lege abuzivă.

Cred că trebuie să avem o disctuție cât se poate de serioasă pe acel articol care oricât de mult mi-aș dori să nu existe și oricât de mult dumneavoastră ați dori să vă respectați șefii pe linie politică, nu cred că nu aveți cum să nu îl sancționați. Sunt 28 e televiziuni la nivel local, este o televiziune la nivel central - Realitatea TV plus una care urmează - TVR și 102 posturi de radio în situația respectivă. Dacă nu contează acest lucru pentru dreptul la informare al cetățenilor României atunci mă intreb ce poate să mai conteze în această țară.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Ce treaba are dreptul la libera exprimare cu inchiderea unui post TV falit, care nu are bani sa-si plateasca facturile?
  • cei mai opariti din toata povestea asta sunt Dobrovolski cu Mihaiu, si cu a lor teapa cu licentele, ca daca se impute treaba prea tare nu mai poate sa ii salveze nici Ponta cu OU-rile lui, si s-ar putea sa isi rupa dintii in bucata aia ce au vrut sa o muste din Realitatea...
  • Oare este posibil ca un post de televiziune sa scrie intr-o sesizare ca a fost ”neindreptatit” in loc de ”nedreptatit” (al patrulea paragraf din articol)?... Chiar si numai pentru asta i-as ridica licenta!!!
  • Spune Rares Bogdan: ”Sunt foarte convins că până la Crăciun va ajunge în fața acestei comisii o televiziune mult mai mare decât a noastră, televiziunea publică din România, sper să mă înșel și să nu am dreptate, dar cred că lucrurile spre asta se îndreaptă.” Gand la gand cu T. Basescu, in declaratiile de presa din 7 octombrie, care la fel suspiciona ca in vizor ar fi TVR! ... Cine a fost intai: oul sau gaina?
  • Latracii lui Gusa se simt amenintati! Oameni buni, nu va faceti griji, ORICUM NU SCAPATI! Rares, Cretuleasca, Manastire, Rache, Mura toti veti fi maziliti! Asta meritati! Problema voastra nu e ca nu va mai emite Realitatea(ceea ce oricum iese din discutie-vezi declaratie Gh. Piperea), problema e ca veti fi voi indepartati de la bolul cu cas denumit Realitatea unde va incasati atatia bani ca sa latrati intr-o directie sau alta. Zilele va sunt numarate si ma voi bucura enorm cand veti disparea inapoi in anonimat unde va este locul!
  • CNA a greșit si a încălcat legea in luna August când nu au ridicat licența audiovizuală a realitatea media sa pentru neplata amenzilor.
    Dacă CNA respecta legea, acum realitatea era o amintire . De ce in cazul OTV , CNA a aplicat legea , si in cazul realitatea nu. Sa fie la mijloc interesele politice de atunci sau " coincidenta" ca directorul Direcției licente , domnul frinculescu este soțul sotiei , doamna frinculescu director executiv la realitatea .? Sau ambele ?

Trimite un comentariu