Skip to main content

Spoturile pentru Roșia Montană, interzise de la TV. Care este motivul

 

rosia montana

Publicitate

CNA a decis oprirea campaniei ce promovează mineritul la Roșia Montană până la intrarea în legalitate. Membrii CNA au considerat că spoturile încalcă, printre altele, articolul din lege care spune că spoturile nu trebuie „să stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţie".

Propunerea de intrare în legalitate a spotului echivalează cu interzicerea difuzării lui pe TV.

În perioada monitorizată de CNA, 1 septembrie - 6 octombrie, posturile au difuzat 11 spoturi diferite ce promovează mineritul la Roșia Montană.

Trei membri CNA au refuzat să participe la discuții

La discuțiile pe acest subiect, a fost prezent și un avocat al RMGC, care s-a limitat la spune că nu poate răspunde la nicio întrebare legat de subiectul RMGC, dar că membrii pot formula întrebări la care pot primi răspuns într-o zi sau două.

Trei dintre membrii CNA, Narcisa Iorga, Valentin Jucan și Florin Gabrea, au decis să părăsească sala pe timpul dezbaterii subiectului Roșia Montană întrucât nu au fost de acord cu prezența lui Christian Mititelu la discuții. Florin Gabrea, membru CNA, i-a cerut lui Christian Mititelu să se recuze la discutarea acestui subiect întrucât acesta a ocupat funcția de vicepreședinte al Alianței Civice, o organizație care a avut puncte de vedere pe tema Roșia Montană. Mititelu a spus ca nu are motive sa părăsească ședința, deoarece la CNA nu este discutat proiectul minier, ci felul cum este reflectat subiectul de către televiziuni

Lorand Turoș:

„Care este scopul acestei campanii. Că este o publicitate interesantă. Eu nu am mai întâlnit așa ceva. Nu se vinde un produs sau un serviciu. Această companie dă bani la grămadă pentru a promova ce?”

Reprezentant RMGC: Nu pot să vă dau un răspuns.

Lorand Turoș: 

E vorba de o problemă care stă acum pe masa parlamentului. E o problemă politică deja. Necesită o decizie politică. Părerea mea e că această companie are interesul bine stabilit de a obține un vot pozitiv la parlament. Și ca atare promovează un interes politic. Locurile de muncă pentru Roșia Montană sunt bune pentru România, în percepția mea este un mesaj politic. Iar mesajele politice, sau promovarea mesajelor politice prin spoturi publicitare este interzisă în afara campaniei electorale.

Roxana Niculescu, reprezentant România TV: Un mesaj politic trebuie să fie al unui partid politic. Nu văd aici niciun partid politic. Aici este vorba despre un proiect minier.

Adrian Păpureanu, reprezentant Pro TV: Publicitatea nu trebuie să fie doar la un produs, poate fi și de imagine pentru o companie. Un testimonial nu trebuie judecat ca având valoare de informație pură. Nu am niciun fel de instrument să contest informația pe care o aduce un spot. Pot să folosesc doar instrumentele pe care le aduce codul.

Christian Mititelu, membru CNA:

În primul rând nu e o campanie comercială, poate e o campanie politică, cum a spus domnul Turoș, sau o campanie socială. Ni se vorbește de crearea de locuri de muncă, dar nu ni se spune cum vor fi create acele locuri de muncă. Cred că aici e vorba de publicitate înșelătoare. (...) Acum suntem în situația în care unele posturi de televiziune practic trăiesc din promovarea acestui proiect.

Lorand Turoș, membru CNA:

Cred că o problemă este conținutul acestor spoturi. Mie îmi pare rău că nu avem cu cine să lămurim. Ar fi fost ideal să avem compania aici.

Laura Georgescu, președintele CNA: "Propun o decizie de intrare in legalitate si oprirea, până atunci, a campaniei.

 Câteva dintre spoturile interzise de CNA

Citește și: 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • unde ai mai vazut, musiu ionut, reclamele astea, ca de ale voastre nu se mai vede nici cerul romaniei! :( mi-e frica sa deschid si-o conserva sa nu sara din ea tanti care impleteste ciorapi si intre 2 impletituri ne injura birjareste!
  • cu siguranta rmgc plateste la greu corul vanzatorilor de moarte! dar vine ea ziua in care si-o vor lua peste bot! ti se face rusine cand citesti ce scriu ei pe unde apuca! in timp ce adevaratii moti se nevoiesc cu ce au si refuza spaga rmgc pentru ca ei stiu ca nimic nu este mai valoros decat pamantul, apele si muntii pe care dumnezeu le-a lasat acolo peste bunatatile din adancuri! se poate si exploatare fara cianuri, dar pentru aia rmgc nu da spaga! :( TOT RESPECTUL PENTRU DOAMNA EUGENIA VODA care a reusit imposibilul!
  • astept sa fie interzise si cele ale ecologistilor, cand arata un crater de la Rosia Poieni, unde s-a exploatat cupru si nu aur, si unde Maia Morgestern isi rupe urechile, iar Dragos Bucur dintii, ceea ce evident ca nu s-a intampla in realitate, pe cand motii chiar n-au locuri de munca
  • Este pentru prima data cand coabitacii au CURAJ sa decida contra sefilor Ponta si Basescu !
    Oare cat timp ii tine independenta ?
  • "Locurile de muncă pentru Roșia Montană sunt bune pentru România, în percepția mea este un mesaj politic" Au o logica astia .... nu degeaba suntem pe ultimul loc in Europa la toate testele de inteligenta. Cel mai rau e ca se face o competitie intre oameni, se inraieste lumea. 100 de munti de aur nu valoareaza cat viata unui om. Daca trebuie sa ii detonezi pentru ca 1 om sa fie fericit, atunci ii detonezi.
  • MULTUMIM pentru atitudine si demnitate, stimata Doamna EUGENIA VODA! Semn bun, dragilor, constiintele-model incep sa vorbeasca, PUBLIC, in Romania!

Trimite un comentariu