Skip to main content

TVR 1 și România TV, “victime” ale crimei cu drujba. Kanal D și Antena 1 au scăpat. Deocamdată

 

Sursa foto: dcnews.ro
Sursa foto: dcnews.ro

Publicitate

Posturile de televiziune TVR1 și România TV au fost amendate de CNA cu câte 5.000 de lei pentru știrile despre tatăl care și-a ucis copilul cu drujba, difuzate pe 13 august.

Pentru că ședința s-a întins până spre seară, Kanal D și Antena 1 au scăpat fără nicio sancțiune, până la ședința următoare, deși s-au constat încălcări mai grave decât în cazul celor două posturi amendate astăzi.

Discuțiile în cazul posturilor Kanal D și Antena 1, precum și votul pentru sancționarea lor, vor fi reluate în ședința CNA din 5 noiembrie.

Pentru ce au fost amendate posturile TVR1 și România TV?

Posturile TVR 1 și România TV au fost sancționate de CNA pentru că au difuzat materiale care conțineau descrieri ale crimei, în cadrul principalelor jurnale de știri, un interval orar accesibil minorilor.

Roxana Niculescu, director de programe la România TV:

"Este pentru prima dată când suntem judecați prin comparație cu un alt post amendat deja (Pro TV - n.r.).

De ce nu ne-am sesizat și în cazul Oscar Pistorius, crimă prezentată atât de televiziunile din întreaga cât și de televiziunile din România? Și acolo au fost descrise tehnici criminale. Există o singură diferență, notorietatea autorilor.
În privința acestui caz, sunt aceleași imaginile la toate posturile de televiziune, nicio televiziune nu a fost acolo, imaginile sunt de la poliție."

Din partea TVR 1 nu a fost prezent la discuții niciun reprezentant.

Legislație. Articolul din Codul audiovizualului încălcat de TVR 1 și România TV:

ART. 17
(1) În intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
#M1
(2) În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

Cum au scăpat azi Antena 1 și Kanal D

Antena 1 și Kanal D au fost discutate dar, până la încheierea ședinței, membrii CNA nu au ajuns la un rezultat, astfel că votul va fi reluat săptămâna viitoare.

Pentru ambele posturi au existat câte două propuneri de sancționare, dar niciuna nu a întrunit numărul minim de voturi. Monica Gubernat, membru CNA, a propus amenzi de 20.000 de lei atât pentru Kanal D, cât și pentru Antena 1. Răsvan Popescu, un alt membru CNA, a propus amendarea ambelor posturi cu câte 10.000 de lei.

Pentru același caz, în ședința de marți, canalul Pro TV a fost sancționat cu 20.000 de lei, după cum Paginademdia.ro a scris AICI. Atunci, membrii Consiliului au considerat că montajul și detaliile despre crima sângeroasă au fost exagerate.

În ședința se astăzi, membrii CNA au analizat știrile difuzate de posturile Antena 1, Kanal D, Realitatea TV, România TV și TVR 1, ca urmare a unei monitorizări de linie, propusă în ședința trecută.

În cazul Realitatea TV, Consiliul a considerat că nu se impune aplicarea niciunei sancțiuni. Membrii CNA au constat că postul nu a încălcat nicio prevedere din legislația audiovizualui, dat fiind modul de abordare a subiectului.

"Realitatea TV a difuzat o ştire seacă despre această crimă", a spus Monica Gubernat, membru CNA.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • mai exista tvr 1 si romania tv?????????????????eu sincer credeam ca s-au desfintat din cauza ineficientei si neprofesionalismului media.
  • Aaa, deci tu nu stii nici ce a zis Sorina Matei, nici ce a raspuns Adriana Saftoiu, nici ce a spus Crin Antonescu, dar ai simtit nevoia sa jignesti putin Antenele. Si lumea se mai intreaba ce fel de oameni se angajeaza postaci...
  • Bine, Adrian Saftoiu le da oricand lectii de jurnalism si viermilor din Latrine (gadea, badea, ursu, femeia cu ursu, grecu etc), asa ca nu sari in sus de bucurie... In rest, oricine nu e din secta "Martorii lui Felix" poate fi numit basist, inclusiv cei de la Raitaru TV! PS. De fapt, ce-a zis Sorina Matei despre fuhrer de te-a suparat asa de tare, ca eu nu frecventez Raitaru TV?
  • asa se intampla cand in televiziune lucreaza jurnalisti de mana adoua dar ce sa faci se mai intampla si din astea la televiziuni care nu au niciun dumnezeu.cna-ul sa le amendeze cu cele mai mari amenzi daca nu sunt profesionisti.
  • Ce sar in sus astia de la Romania tv, postul panarama din tara asta. Amenda cat mai mare pt ei, va rugam!
  • Aseara in direct, Adriana Saftoiu i-a dat o lectie de jurnalism basistei Sorina Matei care continua sa nege desi a fost prinsa cu minciuna in stirea despre Crin Antonescu !
    Este de apreciat corectitudinea Adrianei Saftoiu stiind ca Antonescu a dat-o afara din PNL.

Trimite un comentariu