Skip to main content

ACUM 20 DE ANI. Lansarea Antena 1, în presa vremii: „A fost inaugurată televiziunea particulară profesională”

 
Antena 1 la 20 de ani - Foto Paginademedia (5)
Antena 1 la 20 de ani - Foto Paginademedia (5)

Antena 1 la 20 de ani - Foto Paginademedia (5)
Reclamă din ziarul Libertatea ce anunţa lansarea Antenei 1 - Sursa foto: Paginademedia.ro

Publicitate

DUPĂ 20 DE ANI. Ce spuneau ziarele acum 20 de ani, despre lansarea Antenei 1? În limbajul şi stereotipurile de atunci, publicaţiile au scris despre lansarea Antenei 1, „televiziune particulară profesională”.

Paginademedia.ro prezintă cum s-a văzut în presa vremii lansarea televiziunii Antena 1.

În materialele de presă, data oficială de lansarea era 1 decembrie.

Televiziunea deţinută de „Corporaţia pentru cultură şi artă Intact” a cumpărat publicitate în fiecare zi în ziarul Libertatea, pe atunci un ziar de calitate, cu o lună înainte de lansarea postului. În reclamă, se promiteau „foarte multe filme noi, foarte multe melodii şi foarte multe evenimente”.

După prima emisie, Libertatea a fost şi cea care a publicat un interviu cu primul director general al staţiei, Florin Brătescu. Din acesta aflăm că „nume sonore” se alăturaseră postului de televiziune: Octavian Sava, Valeriu Negru, Octavian Iordachescu, Doina Anastasiu.

Câteva fragmente din interviul de acum 20 de ani:

 • Ce vă conferă atributul de profesionist? „Concepţia de organizare a studiourilor noastre; aparatura de ultima clasă tehnică; structura programelor; calitatea oamenilor cu care le realizăm.”
 • Înseamnă că veţi face o concurenţă serioasă televiziunii naţionale! „Am pornit de la ideea că nu vom concura ci vom completa televiziunea naţională oferind ceea ce aceasta nu pridideşte să facă (...). Programele noastre sunt structurate mai ales pe filme artistice, documentare, de animaţie, pentru toate vârstele şi preferinţele. Nu vor lipsi emisiunile muzicale, show-urile atât de gustate de tineri.”
 • Dar atât de copioasele „mese rotunde” politice, partinice, partizane şi chiar partizanale? „Oricât de copioase ar fi ele, preferăm să fie „servite” de alţii!”
 • Am văzut emiţătorul şi m-a impresionat lucrarea, ca performanţă tehnică. Cine sunt „vinovaţii”? „Antrepriza Română de Poduri-Bucureşti, directorul general ing. Robică Popină; directorul filialei 3, ing. Constantin Mlak; specialistul în montaje Tomel Buzatu. Aş remarca şi aportul ing. Vladimir Bogdănescu, directorul tehnic.”

Antena 1 la 20 de ani - Foto Paginademedia (7)
Primul interviu despre lansarea Antenei 1, realizat în decembrie 1993. Sursa foto: Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Bai frate! Tu chiar nu ai ce face? Asteapta 1 decembrie sa-ti lauzi protv-ul, nu mai comenta!
 • La multi ani celui mai tare post din romania, antena 1!!! Postul care a avut incredibila putere de a se lua in piept cu un regim basist corupt. Bravo lor domne!
 • Nu sarbatoresc pe 1 decembrie, pentru ca au emis pentru prima data pe data de 29 noiembrie la ora 21:30.
 • @cosmina, cred ca glumesti. Programele antena 1 sunt foarte slabe, pline de zoaie.
 • @cosmina, Deschide ochii! Penibilii si boarfele sunt la antena 1, nu la ProTV
 • De ce nu sarbatoresc pe 1 decembrie? Pentru a nu fi umiliti de ProTV, de ziua lor.
 • Asa si? Da, un film frumos, o sa ma uit, merci ca m-ai anuntat;)
 • Vineri 6 decembrie, de la 20:30, ProTV a programat filmul Singur Acasa.
 • tu cred ca tii cu busu si cu maruta si cu toata caruta de penibili de la pro tv de te manifesti ca un mediocru
 • antena creste din ce in ce mai mult in calitate si se dezvolta din ce in ce mai bine..la cat mai multi ani de ascensiune si profesionalism!
 • Bratescu abia-si mai tine basi_ile in chiloti dar are birou in marele trust.Probabil ca stie multe despre Voicu_scu de are aceste privilegii, cand adevaratii profesionisti sunt goniti.Are mosu de toate, protocol cu bautura si tigari, mancare si chiar materiale de curatenie la botu'calului oferit de conducere si prestat de o fosta muncitoare la tipografia preluata de mogul ca sa faca aNTENA 1 prin 93.Babatia asta a rezistat de-alungul anilor,odata cu bratescu, cand pe birou, cand sub birou cand acasa,cand in deplasare si are nume predestinat.Nu-l spun ca nu vreau s-o fac vedeta.Prin de-astea Antena 1 este unica...nu prin altceva!

Trimite un comentariu

sus