Skip to main content

Amendă de 50.000 de lei la TVR pentru colindul antisemit

 

Capturaţi ecranul complet 12.12.2013 161238.bmp
Consiliul Național al Audiovizualului a decis amendarea cu 50.000 de lei a Societății Române de Televiziune după ce TVR 3 a difuzat, cu ocazia relansării, un colind ce conținea versuri antisemite.

Publicitate

Reprezentanții televiziunii publice s-au prezentat astăzi în fața CNA pentru a da explicații în legătură cu modul în care acest colind a „scăpat” pe post. Aceștia au precizat că regretă cele întâmplate. În plus, au mai precizat că respectivul colind a fost un playback și că a fost ales de către Tiberiu Groza, Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, care a făcut această selecție deoarece colindul era cel mai scurt și pentru că nu ar mai fi fost prezentat până acum la televiziune.

Propunerea a fost făcută de către Laura Georgescu, președintele CNA, și a fost aprobată cu șapte voturi pentru și unul împotrivă. Christian Mititelu, cel care a votat împotrivă, a precizat că nu consideră că în acest caz ar fi fost încălcat articolul 3, alineat 1, din Legea Audiovizualului, invocat de reprezentanții CNA.

„Îmi pare extrem de rău că asemenea imagini au fost difuzate pe unul dintre canalele SRTV. TVR 3 a fost un canal curat și este. Nu ne puteam gândi că un asemenea lucru se putea petrece. A fost acea emisiune de lansare a noilor culori a TVR 3. A început o anchetă internă pe acest subiect. SRTV a reacționat destul de repede și de adecvat. Începând de ieri de la ora 17.00 au „urlat” cartoanele prin care ne ceream scuze și precizam că este vorba doar de un incident”, a spus Răzvan Bucuroiu, directorul postului TVR 3.

Întrebat dacă acel colind a fost la prima audiție pentru producător, reprezentantul TVR 3 a răspuns: „Era foarte frig în cluj și am stabilit să fie un playback”

„Acest producător, de la TVR Cluj a scris (- în declarația depusă la Comisia de Etică - n.r.) că în jurul după-amiezei „am primit CD-ul de la Centrul Popular, am dat drumul să văd dacă este OK și am ascultat primele cuvinte”. Totuși este un colind”, a mai spus directorul TVR 3.

Narcisa Iorga - „Ca producător ai obligația să verifici măcar o dată colindul. Putea să fie o greșeală, nu se poate să nu-l verifici”.

Florin Gabrea, membru CNA – Dumneavoastră v-ați exprimat scuze și pe bună dreptate. Ți se ridică părul măciucă. Știu zeci de colinde, dar de această enormitate sinistră nu am auzit în viața mea. Știu că v-ați delimitat, dar acum încerc să deslușesc mecanismul mental pe care l-au avut acești oameni care au adus acest colind. Este o enormitate. Încerc să văd ce s-a întâmplat.

Răzvan Bucuroiu – Acest domn Groza (Tiberiu Groza - Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj) a mai colaborat cu TVR Cluj de mai multe ori. Este unul dintre specialiștii de folclor din zonă. Este angajatul unei instituții care aparține de Consiliul Județean, din finanțare publică. Vă dați seama că nu poți să te gândești că un asemenea om poate să producă și să promoveze pe televiziunea publică, în direct.

Colindul incriminat a fost difuzat vineri, cu ocazia relansării TVR 3. Difuzarea a atras cu sine mai multe sesizări la CNA, unele provenind de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și de la Grupul pentru Dialog Social.

Versurile care au deranjat: "A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar rabda Domnul sfant / Nici in cer, nici pe pamant.. Numai la corlan, la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Sa iasa sfara in drum".

Articole încălcate: 

ART. 3 din Legea Audiovizualului
(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

ART. 47 din Codul Audiovizual
(1) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Dincolo de prezentarea gogonata a unui colind crestin inofensiv, care nu are nimic antisemit, s-a dat amploare unui incident creat de "ei" pentru "ei". De ce sa plateasca dl. Groza sau dl. Bucuroiu? Dumnealor sunt profesionisti si si-au facut treaba ok.

  In acest context bunaoara amenda sa fie platita de monsieur Adi Rozenberg, nepot al rabinului de Bistrita si in acelasi timp sef al TVR Cluj care a girat si era "la pupitrul de coordonare" a transmisiei respective dupa cum se arata aici: http://www.monitorulcj.ro/actualitate/31162-directorul-centrului-de-cultura-cluj-cere-scuze-comunitatii-evreiesti-pentru-colindul-antisemit#sthash.0KXOZApW.LE1F3opM.dpbs

  Pentru curiosi aici: http://facemmedia.blogspot.ro/2013/02/cum-fost-numit-omul-numarul-2-din-tvr.html este povestea asezarii lui in post, cum a fost (im)pus sef la Cluj.

  Iar daca pe cineva intereseaza o pozitie obiectiva fata de incident iara comunicatul unor ONG-uri de bun simt:
  În atenția: Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării
  Consiliul Național al Audiovizualului

  Domnule Președinte Asztalos Csaba Ferenc
  Doamnă Președine Laura Corina Georgescu
  Domnilor Consilieri ai C.N.C.D.și C.N.A.
  Am luat notă de reclamația făcută de Institutul Elie Wiesel în legătură cu colindul prezentat de postul de televiziune TVR3.

  Dorim să atragem atenția în primul rând că în textul colindului nu există expresia ”jidovan afurisit” cum a spus Revista 22 și cum au preluat televiziunile. Expresia corectă din textul și interpretarea colindului este "jidov neam afurisit".
  Sunt colinde din toate zonele, mai ales din Transilvania, care fac referire la momentul judecării lui Hristos de către Pilat în fața mulțimii din Ierusalim : "Iar tot poporul a răspuns şi a zis: Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!" (Matei 27,25). Este blestemul necunoașterii lui Hristos, Mesia cel așteptat de atâtea veacuri de neamul israelitean și proorocit de profeții săi. Arhaic vorbind afurisenia înseamnă ruperea de comunitate, anatema.

  În al doilea rând referirea focului ca loc de pedeapsă este legată de "iezerul de foc şi de pucioasă". Practic ultimele versuri se refera la o viziune populară a iadului. Cum spune și textul colindului, este un spațiu spiritual situat ”nici în cer, nici pe pământ”. În cultura tradițională a satului românesc cremațiunea nu este prezentă decât în contextul iadului.

  Domnul Conf. Aurel Bodiu, specialist în etnologie, datează colindul pentru sec. XVII-XVIII .”Este vorba despre o specie de colinde care a circulat în satul arhaic românesc și care face referire la judecarea lui Hristos de către căpeteniile religioase evreiești. Numele de ”jidov” vine pe filieră maghiară și era folosit fără sens peiorativ pentru evrei. Numai cineva care nu cunoaște folclorul românesc poate considera acest colind antisemit. Țăranul român nu era antisemit.”

  La început de secol XX, înainte de evenimentele nefericite din al doilea război mondial, muzicianul maghiar Bela Bartok a realizat o culegere de folclor publicată în 12 volume în care un loc important îl dețin colindele românești. Există o categorie de colinde care
  se referă la Judecata de Apoi și iertarea sau pedeapsa pe care o primesc diferite personaje istorice, acest colind făcând parte din această categorie.

  Ținând cont de aceste argumente considerăm că este o eroare să aplicăm considerații de discriminare unui patrimoniu care țintește cu precădere domeniul spiritual. Cu atât mai mult cu cât valoarea acestui tezaur național tocmai a fost recunoscută pe plan mondial de către UNESCO.

  Avem încredere că veți lua cea mai bună decizie în legătura cu acest caz și veți revoca decizia de amendare a postului de televiziune TVR3.
  Așa să ne ajute Dumnezeu!

  etc. etc. se gaseste in presa
 • Pentru ochiul soacrei
  Eu vad o dubla impunere. Contribuabilul plateste de doua ori: o data pentru productia emisiunii, a doua oara amenda. Adica si f..., si cu banii luati.
  In cazul unei televiziuni private, cel ce detine licenta tb sa plateasca amenda din banii lui, din societatea lui, adica il ustura. Pe domnii de la TVR ii doare-n basca pentru ca amenda este platita din bani publici, nu din banii lor. Faptul ca TVR are mai putin de cheltuit nu este o penalizare pe masura si nu este egala cu penalizarea aplicata posturilor private. Pentru asta spunem ca este nevoie de un alt sistem de penalizare pentru posturilor publice.
 • Ceea ce denotă, că nu întotdeauna criteriul de competentă intră în atribuțiunile unor realizatori Tv. Bine că le merge salariu!
 • Care stat? :) Banii sunt cei opriti tie si mie din salariu / profit / ce produci. Deci Tiberiu Groza se comporta ca un imbecil antisemit, nimeni nu reactioneaza, noi platim (pt ca noi facem bugetul acestui mamut inutil). Excelenta treaba. Asa cum s-a spus mai sus, CNA trebuie sa gaseasca o alta metoda de penalizare, eventual amenda individuala acordata celor care au facut magaria asta. Asta pt ca SRTV nu subscrie la regulile economiei de piata, fiind intretinuta pe bani publici.
 • Acum nu ne mai putem cinta traditionalele si vechile colinde de teama urmasilor celor care l-au prigonit pe Isus? Ei si-au cerut vreodata scuze pentru crima pe care au facut-o in urma cu aproape 2.000 de ani?
 • DACA era vorba de un MERIT - de niste laude, diplome, statui, bani etc DE LUAT, atunci se calcau toti pe picioare, care sa iasa mai in prim-plan!

  PT. CA E DE KAKAO SI DE PLATIT PAGUBE - sa plateasca "ciumpalacii" care ne au adus la ciolan (pe noi USL), ca noi suntem...artisti!
 • Firesc ar fi ca amenda sa fie platita in solidar de Consiliul Judetean Cluj, de dl. Tiberiu Groza, de directorul TVR Cluj, Romeo Couti, de producatorul emisiunii, de dl. Elwis Claudiu Saftoiu, de dl. Cristian Zgabercea, de dl. Razvan Bucuroiu, de d.na Irina Radu, de dl. Cristian Nitulescu-Oaie. Nu de TVR.
 • ce pot sa zic, decat Israel Forever, am foarte mare stima pentru acest stat care isi apara cetatenii, demnitatea si interesele non-stop, 24/7.
 • corect amenda e platita tot de contribuabil pentru o asemenea gafa TVR3 trebuia penalizat cu sistarea emisiei pentru 72 de ore. Difuzand non-stop decizia CNA.
 • Marius, gandeste-te ca TVR va avea cu 50.000 de lei mai putini bani de cheltuit, ca noi oricum nu platim nimic in plus. Taxa e una si aceeasi, indiferent cate amenzi primeste TVR
 • Producatorul care nu si-a facut treaba sa plateasca amenda. Daca pe CD-ul primit erau filme porno sau muzica populara din Kirghistan ?
  Lipsa de profesionalism a dus la acest regretabil incident.

Trimite un comentariu