Skip to main content

Pace, pace între două ...posturi de știri. Realitatea a reclamat România TV, CNA le-a sancționat pe amândouă

 

Ioan Chertiție a fost subiectul materialului disputat între Realitatea TV și România TV. Sursa foto: Adevărul.ro

Publicitate

Realitatea TV s-a certat cu România TV pentru un film, dar ambele posturi s-au ales cu o somație publică. Cum așa? Postul de știri al lui Sebastian Ghiță a fost reclamat că a difuzat niște imagini pentru care postul Realitatea TV ar avea dreptul. De ce au fost somate ambele posturi de CNA? Răspunsul, în continuare.

Imaginile difuzate de ambele posturi erau despre un fost gardian al penitenciarului din Baia Mare. Inițial, au fost difuzate de Realitatea TV în 2009. România TV le-a reluat acum și a fost reclamată pentru încălcarea drepturilor de autor. "România TV a făcut abuz de arhiva pe care nu ne-au returnat-o în totalitate. A fost utilizat un material ilegal", a fost acuzația Realitatea TV (din ședința din 11 octombrie - n.r).

CNA a analizat și a decis astăzi: ambele posturi merită amendate pentru că ambele îl prezentau pe gardian ca fost "șef secție la Penitenciarul Baia Mare",  fapt dezmințit de Administrația Penitenciarelor.

Decizia CNA a fost luată ca urmare a unor puncte de vedere primite de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) și de la Administrația Națională a Penitenciarului.

"Domnul Chertiție Ioan figurează în evidențele Administrației Naționale a Penitenciarelor ca fost lucrător în cadrul sistemului penitenciar. Facem precizarea că domnul Chertiție Ioan nu a îndeplinit funcția de șef secție la Penitenciarul Baia Mare (așa cum apare în materialul difuzat de cele două posturi de știri - n.r.) și nu și-a desfășurat activitatea la Penitenciarul Sighet", se arată în punctul de vedere al Administrației Naționale a Penitenciarului.

Din punctul de vedere al ORDA:

Dacă SC Realitatea SA este titular exclusiv al dreptului de proprietate și pe materialul video în litigiu (respectiv reportajul despre mărturia unui fost gardian de închisoare) în opinia noastră, prin folosirea neautorizată a acestui material audiovizual de către televiziune România TV, au fost încălcate prevederile Legii nr.8/1996 prin fapte de natură penală prevăzute și sancționate de art. 140 lit. a), c) și d).

Menționăm că prezentul punct de vedere a fost formulat strict pe baza materialelor primite, respectiv adresa de înaintare și raportul de monitorizare, fără a avea la dispoziție materialul video transmis de cele două televiziuni sau alte documente de natură contractuală.

Apărarea România TV:

Roxana Niculescu, director de programe România TV:

"Imaginile cu Ioan Chertiție ducându-se prin celulele unor penitenciare aparțin domnului Ioan Ghertiție. Imaginele sunt din 2009, când au fost difuzate de postul Realitatea TV, apoi am avut și noi aceste imagini obținute de la Chertiție. O echipă a postului România TV a fost la Baia Mare și a obținut aceste imagini.

Administrația Penitenciarelor recunoaște că a fost un angajat al lor, că nu a fost un șef.

Acuzarea Realitatea TV:

Mura Franculescu, Realitatea TV:

Nu mai am nimic de completat fata de ceea ce am spus atunci (ședința CNA din 11 octombrie).

Din sedința din 11 octombrie:

"România TV a făcut abuz de arhiva pe care nu ne-au returnat-o în totalitate. A fost utilizat un material ilegal", a spus Mura Frînculescu, pe 11 octombrie în fața membrilor CNA.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Doamneeee... Câta pricepere, cât profesionalism, câta inteligenta la Doamna Mura. Așa e . Cum spunea ea .pacat ca cei de la CNA nu asculta decât pe cei de la RTV .

Trimite un comentariu