Skip to main content

DIN ARHIVĂ. De unde credeau aleşii că le vin poreclele. Năstase despre "Bombonel": "cred că vine de la faptul că nu am riduri"

 
Foto: paginademedia.ro
Foto: paginademedia.ro

DE WEEKEND. Rostogol, Râmbă, Bombonel sau Papillon erau câteva dintre poreclele pe care le-au primit politicienii mai cunoscuţi în anii '90. Într-un articol din decembrie 1996, reporterii Libertatea i-a întrebat pe politicieni de unde credeau că le provin poreclele.

Publicitate

Unii, s-au arătat încântaţi de numele pe care le-au primit, dar alţii nu.

Ţărănistul Ion Raţiu era supranumit şi Papillon, Adrian Năstase era Bombonel - de la faptul că are puţine riduri, spunea el - Adrian Severin era Rostogol şi Albăstrelul, iar lui Nicolae Văcăroiu i se spunea Săniuţa, după o marcă de vodcă.

Ţărănistul Ion Raţiu se alesese cu porecla de Papillon şi era mândru de acest lucru. „Sunt încântat că a devenit poreclă. De altfel, cum ştiţi, este bine să faci din poreclă un renume. Adevărul este că eu am revenit în ţară purtând „papiilon”, deşi fusesem avertizat să nu o fac. Mi s-a spus că în felul ăsta îndepărtez electoratul. Atunci eu le-am spus că nu o să mă schimb după cum le place oamenilor. Acest papillon îmi aduce o recunoaştere şi o recunoştinţă generală în ţară. Deci, eu sunt mulţumit de Papillon”, a declarat Ion Raţiu.

Fostul premier, Adrian Năstase, deţine porecla de Bombonel de ani de zile. Întrebat de unde crede că i se trage porecla, politicianul a răspuns: „Am auzit de această poreclă din ziare şi la un moment dat devenise foarte răspândită. Acum, parcă nu mai e aşa des folosită. Cred că poate să vină de la înfăţişarea mea, de la faptul că nu am multe riduri.”

Omul de afaceri Viorel Cataramă, fost vicepreşedinte PNL, se alesese cu porecla Ciobanu`. „Nu cunosc această poreclă şi nu ştiam că ziariştii îmi spun aşa”, a spus la vremea respectivă Cataramă.

Un alt fost premier al României, Nicolae Văcăroiu, s-a ales cu porecla Săniuţa, deşi el spunea că nu consumă băuturi alcoolice în exces. „Eu nu ştiu de unde mi se trage, pentru că eu nu sunt un băutor, în general. Eu pot fi acuzat că fumez. (...) Cert este că ea a prins pentru că prindea bine în caricaturi. Am ţinut odată o conferinţă de presă şi am spus: Bă, Puteţi să-mi scoateţi orice altă poreclă, dar scoate una să fie reală. Legat de votcă. Eu de regulă nu am băut nici în tinereţe, nici acum votcă, spre exemplu”, declara Văcăroiu în ziarul Libertatea.

GALERIE FOTO. Politicienii şi poreclele, în ani 90

  • Foto: paginademedia.ro
  • Foto: paginademedia.ro
  • Foto: paginademedia.ro
  • Foto: paginademedia.ro
  • Foto: paginademedia.ro
  • Foto: paginademedia.ro
  • Foto: paginademedia.ro
  • Foto: paginademedia.ro
  • Foto: paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Daniel Daniel
    Cu mici exceptii, toate poreclele vin de la Vadim Tudor. Se stie!

Trimite un comentariu

sus