Skip to main content

Discuţii aprinse la CNA. Robert Turcescu, schimb acid de replici cu Monica Gubernat.

 
Robert Turcescu
Robert Turcescu

Robert Turcescu

Publicitate

Discuţii aprinse şi pe un tot ridicat la CNA între Robert Turcescu şi unii membri ai insituţiei, mai ales cu Monica Gubernat.

Turcescu, Dan Andronic, Mircea Marian şi Silviu Sergiu au venit în faţa forului audiovizual pentru a discuta pe marginea linşajului mediatic al Antenei 3 la adresa celor supranumiţi „Banda celor şapte propagandişti”.

Discutarea pe larg a subiectului a fost amânată pentru o şedinţă viitoare, la solicitarea Narcisei Iorga.

Robert Turcescu, realizatorul emisiunii Sub semnul întrebării la B1 TV, a fost tranşant încă de la început, spunându-i Laurei Georgescu, preşedinte CNA: „Aş vrea să vă întreb, dacă vă fac slugă, nemernică, curvă, ce sentiment aveţi? Pe oricare dintre membri CNA dacă vă fac nemernici, nesimţiţi, vă convine? Am venit la o autoritate care sper că poate să aplice o lege a audiovizualului. Vă rog să vă concentraţi asupra câtorva aspecte. E abia luna ianuarie a unui an electoral extrem de dur. Nu-mi dau seama dacă sancţiunile administrative va ajute în vreun fel şi mai ales pe termen lung la însănătoşirea spaţiului audiovizual”.

Robert Turcescu:

„Nu aţi fost în stare să ridicaţi o problemă extrem de necesară pentru România, o modificare substanţială a legii audiovizualului. Cum puteţi să toleraţi emisiuni sub titulatura de pamflet sub care se ascund toate nenorocirile care au fost proferate în spaţiul audiovizual în ultimii ani, cum puteţi să toleraţi o astfel de portiţă? Dacă eu mâine îmi pun pe emisiune pamflet şi încep să-i înjur pe Răsvan Popescu, pe Laura Georgescu, pe Valentin Jucan şi pe alţii?

Moment în care Monica Gubernat a intervenit, completând: „Pe Monica Gubernat”. A fost scânteia care a aprins discuţia pe care o redăm în continuare:

Robert Turcescu: „Pe Monica Gubernat. Mă bucur să vă văd în sfârşit. Sper că v-aţi postat CV-ul!”

Monica Gubernat: Dacă ştiam că veniţi vi-l aduceam în plic. Robert Turcescu: E suficient să-l puneţi pe site. Cred că e obligaţia dumneavoastră.

După acest moment discuţiile s-au purtat pe un ton ridicat.

Monica Gubernat – Nu cred că e corect faţă de colegii mei să fim puşi la zid.

Robert Turcescu – De ce doamnă, că v-am spus că nu v-aţi pus CV-ul pe site-ul insituţiei. Că am spus că nu ştiu de unde veniţi. Dar ce daţi din mâini, că asta pot să fac şi eu.

Monica Gubernat – Cum că permiteţi să ne puneţi în halul ăsta la zid? Şi mai ales pe colegii mei.

Robert Turcescu – Vă pun la zid? Dumneavoastră nu faceţi presă, eu fac asta de 20 de ani, doamnă. Da. Nu ştiu câtă presa dumneavoastră, eu de 20 de ani fac presă.

Monica Gubernat – Apropo de slugi, cum vă permiteţi să vă plângeţi că sunteţi făcut slugă când dumneavoastră folosiţi acelaşi tip de limbaj.

Robert Turcescu – Aţi ajuns într-o poziţie la CNA şi eu, cetăţeanul Turcescu, nu ştiu cine sunteţi.

Laura Georgescu – Haideţi să purtăm un dialog cooperant. Să putem să ne exercităm misia pe care o avem. Vă rog să vă concentraţi puţin.

După ce Laura Georgescu, preşedintele CNA, a încercat să liniştească spiritele, Florin Gabrea, membru CNA, i-a reproşat acesteia că este prea umilă. „Eu zic că aţi putea să fiţi un pic mai umilă”, a constatat Florin Gabrea, ironic.

Robert Turcescu – Domnul Gabrea nu e nevoie să fiţi ironic. Eu nu am nicio obligaţie să fiu aici. Pot să plec, să ştiţi. Dacă vreţi să ascultaţi ce am de spus, e bine, dacă nu faceţi ce vreţi cu ceea ce am de spus.

Florin Gabrea – Domnule Turcescu e vorba că aţi intrat într-o insituţie aţi înşfăcat microfonul şi aţi început să strigaţi la nişte oameni să acuzaţi, să spuneţi nişte chestiuni care nu se spun. Domnul Turcescu, nu sunteţi în studioul dvs şi strigaţi camerei „Bă, CNA-ul, sunteţi nişte nesimţişi”. Robert Turcescu – Păi, aţi fost de câteva ori.

După acest moment, Florin Gabrea a decis să părăsească sala.

Robert Turcescu – Nu am venit să cer sancţionarea Antenei 3, vreau doar să vă semnalez că este o situaţie foarte gravă.

Mircea Marian, Evenimentul zile – „Nu s-a întâmplat în nicio emisiune în România ce s-a întâmplat la Antena 3. Eu mă descurc. Ceea ce s-a întâmplat cu Andreea Pora, vă întreb dacă aţi mai văzut aşa ceva?”

Dan Andronic, proprietarul Evenimentul zilei – Nu am vrut până la un punct să sancţionez vreun ziarist pentru ceea ce spune. Ce s-a întâmplat la Antena 3 depăşeşte un nivel de acceptabilitate. S-a ajuns aici din lipsa de eficienţă a oricărei măsuri.

Acesta este motivul pentru care am reclamat emisiunea lui Mircea Badea. Eu cred că trebuie să faceţi ceva, nu ştiu să vă spun ce, nu am să vă fac propuneri, dar degradarea este evidentă şi cred că o vedeţi. Va fi un an foarte complicat şi cred că o anumită lipsă de fermitate a CNA a dus la acest lucru.

Silviu Sergiu, Evenimentul zilei – Este prima dată când am făcut obiectul unei astfel de emisiuni pentru că am avut un moment de neatenţie şi am repetat o întrebare a colegului meu.

Robert Turcescu – Sursa răului, esenţa pleacă de la această mizerie numită pamflet pe care o  practică toate televiziunile de ştiri în momentul în care au de gând să pună mâna pe o bâtă, să dea în capul cuiva şi să nu poată fi trase la răspundere. Cred că în curând s-ar putea să asistăm la botezarea tuturor emisiunilor talk show sub titulatura de pamflet. De ani de zile se întâmplă lucru ăsta, de la momentul în care s-a inventat mizeria numită În gura presei, semnată de Mircea Badea, chiar nimeni să nu fi văzut că de la un presupus spectacol de satiră, umor, şpagat în studio, se va ajunge aici? Chiar atât de greu era de anticipat? Da, există întotdeauna o spirală a răului, pe ea ne ducem cu toţii la un moment dat.

Anul acesta lucrurile devin extrem de grave. Partidele politice din România aproape că nu mai există, au devenit nişte partide care funcţionează în videocraţie. Trăim într-o videocraţie nenorocită, iar această videocraţie care manipulează oameni, care schimbă destine, care aduce la suprafaţă tot soiul de nenorociri care nu mai au nimic de-a face nici cu ancheta jurnalistică, nici cu investigaţia jurnalistică, dumneavoastră, CNA-ul, forul care trebuie să supravegheze spaţiul audiovizual, aveţi o responsabilitate enormă. Amenzile administrative nu mai valorează nici cât o ceapă degerată, e nevoie de o schimbare profundă a sistemului de supraveghere a spaţiului audiovizual.

Linşajele mediatice nu au nimic cu această profesie. Breasla este incapabilă se se autoreglementeze. De aceea este nevoie de o colaborare între breaslă şi autorităţi.

Valentin Jucan, membru CNA – Nu se va întâmpla. Apele sunt tranşate iar acest radiodifuzor, Antena 3, este abia la preludiu.

Robert Turcescu – Nu am venit să cer sancţionarea Antenei 3. Lucrurile se repetaă, am văzut clar. Nu e un lucru de discutat astăzi. Dar gândiţi-vă şi dumneavoastră că sunteţi aici, iar mâine, poimâine, cineva vă pune poza pe un ecran şi vă face gras, grasă, poartă ochelari, e chel etc. O să ajungem să ne batem între noi.

Cristina Trepcea, membru CNA – Transformaţi această şedinţă într-una dintre emisiunile dumneavoastră. Vorbeaţi despre degradare, vă spun că degradarea aceasta este rezultată şi din cauza modului în care puneţi dumneavoastră problema, din cauza agresivităţii ăsteia. Modul în care se vorbeşte la televizor, această agresivitate, poate că dumneavoastră nu vi se pare pentru că porneşte de la dumneavoastră, dar ea are această rezultantă pe care o vedem cu toţii. Dacă în loc să arătăm cu degetul la ce face celălalt, dumneavoastră spuneţi de CNA. CNA este un arbitru, iar arbitrul nu este vinovat pentru felul în care se joacă fotbal, ci nu poate decât să sancţioneze. Ce aşteptaţi de la noi să facem? Noi nu putem să facem decât să sancţionăm sau să facem mese rotunde. Întrebarea este, cei 400 de semnatari,dacă sunteţi cu adevărat îngrijoraţi, deprimaţi de starea audiovizualului, şi noi suntem, noi nu prididim cu amenzile. De amenzi se râde.

Dan Andronic– Părerea mea este că aveţi suficiente instrumente, aveţi decizii pe care le puteţi pune în aplicare. Eu nu am spus că e inutil, ci că ar fi extrem de util să o faceţi.

Cristina Trepcea - Avem toate exemplele posibile despre modul în care legea a fost aplicată, uneori mai bine, alteori mai prost. Eu spun doar că ceea ce dumneavoastră ne propuneţi este ceea ce noi facem deja, dar sunt de acord cu dumneavoastră că nu este eficient. Ceea ce spun eu este că de la dumneavoastră poate să plece rezolvarea.

Narcisa Iorga, membru CNA – Există pârghii suficiente în legea audiovizualului. Nu sunt de părere că modificarea legii ar aduce o îmbunătăţire a mediului, a spaţiului audiovizualului, atâta vreme cât acest CNA, această instituţie, nu aplică legea. Noi avem discuţiile acestea frecvent în şedinţa CNA. Articolul 90 din lege prevede o limită minimă şi una maximă, de la 10.000 de lei la 200.000 de lei. Vă rog să vă uitaţi pe site-ul CNA să vedeţi câte amenzi minime s-au dat şi câte maxime.

Monica Gubernat – Atâta vreme cât folosiţi aceleaşi mijloace pe care le incriminaţi, atacuri şi jigniri. Nu cred că este corect. Eu am cerut echilibru şi imparţialitate în acest Consiliu.

Robert Turcescu: Găsiţi-mi o emisiune în care să fi făcut măcar 10%  din mârşăviile pe care le-au făcut cei de la Antena 3. Situaţia este extraordinar de gravă. Spaţiul public este într-o degradare teribilă.

Aproape de finalul discuţiei, Mirela Bomboe, reprezentanta Antena Group în faţa CNA, a ţinut să comenteze de asemenea pe marginea acestui subiect. „Vreau să-mi exprim nedumerirea despre modificarea ordinii de zi. Cum de a ajuns acest punct pe ordinea de zi. De ce nu s-a pus dinainte ca să cunoaştem şi noi situaţia, să ni se transmită acuzaţiile. Am asistat o lungă perioadă de timp la proliferarea unor jigniri şi denigrări la adresa postului Antena 3 şi a jurnaliştilor săi.

Laura Georgescu - A fost o discuţie a acestor jurnalişti are au făcut subiectul unor montaje. Mi s-a părut normal să discutăm.

Mirela Bomboe – De câte ori a fost sancţionat postul Antena 3 şi câte amenzi a primit comparativ cu celelalte posturi. Ni se aduc nouă acuzaţi că am adus în spaţiul public termenul de slugă, de curvă. Haideţi să ne uităm cine le-a adus în spaţiul public. Să discutăm de Căcărău, de Varan, lucruri care nu au fost tratate de dumneavoastră cu aceeaşi unitate de măsură. (...) Eu vă rog să aveţi o atitudine imparţială şi cu egalitate de tratament şi să nu mai permiteţi să se propage în spaţiul public prin această instiuţie mesaje denigratoare la adresa Antenei 3 şi a jurnaliştilor săi.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Brusc Willis Brusc Willis
    Si acum ia-ti pastilele.
  • gogu gogu
    tov colonel turcescu chiar are impresia ca daca lucreaza prin redactii de 20 ani chiar este ziarist? e ziarist asa cum e si colonel.....
  • paul S paul S
    Bai, am postat si eu vreo 5 chestii aici.
    Sunt destul de anti-basiste.
    Se face de-o saorma?
    5x5 =25 lei
    Stie cineva de unde se pot lua niste bani pe chestia asta sau ati mintit?
    Dar pe bune, nu povesti cu Varanu' din Komodo, etc.
    Basistii platesc ori nu platesc?
    Eu nu ma dau in laturi de la o munca cinstita.
    Laturi, in propozitia de mai sus, se va citi si cu accent pe a, si cu accent pe u, internautilor.
  • paul S paul S
    Tu esti din categoria exaltatilor aia care spun ca trebuie arestata Elena Udrea, ca trebuie impuscat Basescu, ca trebuie arestati Mitica Dragomir si Mircea Sandu. Firmele de cablu care vor face aceste lucruri in numele independentei presei, justitiei, a LPF-ului si in numele autonomiei universitare, vor salva fotbalul romanesc.
    Doar pentru izolarea nebunilor sa nu pledezi Ioane, ca ajungi la autosabotaj.
  • paul S paul S
    Vorbeste mai clar. Sunt 5 lei pe postare sau 5 lei pe ora?
    La anti-haznaletv se plateste? Tu iei bani?
    Daca scrii doar din pasiune, in timp ce aialalti iau bani esti tampit.
  • paul S paul S
    Voi, astia de mai sus, aveti discurs prezidential!
    Ati putea avea un mare viitor!
  • Banda celor 7 pupincuristi Banda celor 7 pupincuristi
    Domnul fie cu tine oaie ratacita !
  • Banda celor 7 pupincuristi Banda celor 7 pupincuristi
    N-ai inteles mesajul. Ideea e ca or fi ei pupincuristi dar sunt 400 si vor sa le arate astora de la A3 ca sunt inconjurati :)
  • Banda celor 7 pupincuristi Banda celor 7 pupincuristi
    Un nume neinspirat. O banda se presupune ca jefuieste sau ceva. Astia sunt doar niste flamanzi ademeniti la borcanu' cu miere. Pai unde mai lua Pora in viata asta 70-100 milioane doar de la TVR !? Basistilor vine sfarsitu' tatii, sa va vad cand dispare borcanu' cu miere. Aveti ceva pus deoparte pentru restul vietii !? Ca nu cred ca va mai angajeaza nimeni sa pupincuriti. V-ati murdarit pe la poponetul matrozului !!!
  • dionescu dionescu
    pai are dreptate ca-s curve. nu toate , dar majoritatea da . daca stai strimb si judeci drept , tot la concluzia asta ajungi.
  • dionescu dionescu
    mariene !!!! ai gresit situl !! aici nu este haznale tv . unde contra 5 lei trebuie sa postezi ( si sa mananci ) laturi
  • marius marius
    @oblio: "in numele acurateței si independentei presei, ar trebui scoasa si B1, are acelaşi limbaj. Ca sa fim obiectivi, bine?
  • oblio oblio
    "Banda celor ..." este un plagiat al limbii de lemn a comunistilor extremisti. Din China, Rusia stalinista etc. In clipa in care Antena 3 foloseste astfel de expresii... (si ziaristii lor).... De altfel, e ridicol: agresorii se pling de faptul ca victimele se apara!
  • Ioan Horobet Ioan Horobet
    In numele acuratetei si a independentei presei,antena 3 trebuie ,urgent,scoasa din toate programele televiziunii nationale cat si ale firmelor de cablu.Firmele de cablu,care vor face acest lucru,vor intra in sufletele romanilor ,ca salvatori ,ai statului de drept.!
  • Livia Livia
    Am râs cu lacrimi ...
    Era de plâns aşa încât mă pot şi abţine fiindcă Robert Turcescu Ştie ce spune şi are curajul şi e obligatoriu să îl asculte, să îi răspundă...În final, mă tem că CNA, face cum facu lui DD !?
    Urât !
    DD a fost singur şi i-a şi avertizat, dar i-a invitat să plece fiindcă singur el nu a rezistat să fie jefuit şi manipulat de guvern... !
    Vrem să fie libertate dar nu sufocare într-o mocirla care să astupe guri sau să paralizeze pt.a opri temporar sau definitiv... !?
    Libertate dar respect şi corectitudine ...
    Demnitate şi comunicarea nevoilor reale !
    DOAMNE, Ajută-ne TU... !
    TE Vrem în Părtaşie cu Sfintii în Lumină !
    FII cu Instituţiile Ţării !
    DOMNEŞTE Peste România,
    GUVERNEAZĂ Peste Noi ...
    Peste întreaga lume !
    TU Eşti DOMN !!!

Trimite un comentariu

sus