Skip to main content

Discuţii aprinse la CNA. Robert Turcescu, schimb acid de replici cu Monica Gubernat.

 
Robert Turcescu
Robert Turcescu

Robert Turcescu

Publicitate

Discuţii aprinse şi pe un tot ridicat la CNA între Robert Turcescu şi unii membri ai insituţiei, mai ales cu Monica Gubernat.

Turcescu, Dan Andronic, Mircea Marian şi Silviu Sergiu au venit în faţa forului audiovizual pentru a discuta pe marginea linşajului mediatic al Antenei 3 la adresa celor supranumiţi „Banda celor şapte propagandişti”.

Discutarea pe larg a subiectului a fost amânată pentru o şedinţă viitoare, la solicitarea Narcisei Iorga.

Robert Turcescu, realizatorul emisiunii Sub semnul întrebării la B1 TV, a fost tranşant încă de la început, spunându-i Laurei Georgescu, preşedinte CNA: „Aş vrea să vă întreb, dacă vă fac slugă, nemernică, curvă, ce sentiment aveţi? Pe oricare dintre membri CNA dacă vă fac nemernici, nesimţiţi, vă convine? Am venit la o autoritate care sper că poate să aplice o lege a audiovizualului. Vă rog să vă concentraţi asupra câtorva aspecte. E abia luna ianuarie a unui an electoral extrem de dur. Nu-mi dau seama dacă sancţiunile administrative va ajute în vreun fel şi mai ales pe termen lung la însănătoşirea spaţiului audiovizual”.

Robert Turcescu:

„Nu aţi fost în stare să ridicaţi o problemă extrem de necesară pentru România, o modificare substanţială a legii audiovizualului. Cum puteţi să toleraţi emisiuni sub titulatura de pamflet sub care se ascund toate nenorocirile care au fost proferate în spaţiul audiovizual în ultimii ani, cum puteţi să toleraţi o astfel de portiţă? Dacă eu mâine îmi pun pe emisiune pamflet şi încep să-i înjur pe Răsvan Popescu, pe Laura Georgescu, pe Valentin Jucan şi pe alţii?

Moment în care Monica Gubernat a intervenit, completând: „Pe Monica Gubernat”. A fost scânteia care a aprins discuţia pe care o redăm în continuare:

Robert Turcescu: „Pe Monica Gubernat. Mă bucur să vă văd în sfârşit. Sper că v-aţi postat CV-ul!”

Monica Gubernat: Dacă ştiam că veniţi vi-l aduceam în plic. Robert Turcescu: E suficient să-l puneţi pe site. Cred că e obligaţia dumneavoastră.

După acest moment discuţiile s-au purtat pe un ton ridicat.

Monica Gubernat – Nu cred că e corect faţă de colegii mei să fim puşi la zid.

Robert Turcescu – De ce doamnă, că v-am spus că nu v-aţi pus CV-ul pe site-ul insituţiei. Că am spus că nu ştiu de unde veniţi. Dar ce daţi din mâini, că asta pot să fac şi eu.

Monica Gubernat – Cum că permiteţi să ne puneţi în halul ăsta la zid? Şi mai ales pe colegii mei.

Robert Turcescu – Vă pun la zid? Dumneavoastră nu faceţi presă, eu fac asta de 20 de ani, doamnă. Da. Nu ştiu câtă presa dumneavoastră, eu de 20 de ani fac presă.

Monica Gubernat – Apropo de slugi, cum vă permiteţi să vă plângeţi că sunteţi făcut slugă când dumneavoastră folosiţi acelaşi tip de limbaj.

Robert Turcescu – Aţi ajuns într-o poziţie la CNA şi eu, cetăţeanul Turcescu, nu ştiu cine sunteţi.

Laura Georgescu – Haideţi să purtăm un dialog cooperant. Să putem să ne exercităm misia pe care o avem. Vă rog să vă concentraţi puţin.

După ce Laura Georgescu, preşedintele CNA, a încercat să liniştească spiritele, Florin Gabrea, membru CNA, i-a reproşat acesteia că este prea umilă. „Eu zic că aţi putea să fiţi un pic mai umilă”, a constatat Florin Gabrea, ironic.

Robert Turcescu – Domnul Gabrea nu e nevoie să fiţi ironic. Eu nu am nicio obligaţie să fiu aici. Pot să plec, să ştiţi. Dacă vreţi să ascultaţi ce am de spus, e bine, dacă nu faceţi ce vreţi cu ceea ce am de spus.

Florin Gabrea – Domnule Turcescu e vorba că aţi intrat într-o insituţie aţi înşfăcat microfonul şi aţi început să strigaţi la nişte oameni să acuzaţi, să spuneţi nişte chestiuni care nu se spun. Domnul Turcescu, nu sunteţi în studioul dvs şi strigaţi camerei „Bă, CNA-ul, sunteţi nişte nesimţişi”. Robert Turcescu – Păi, aţi fost de câteva ori.

După acest moment, Florin Gabrea a decis să părăsească sala.

Robert Turcescu – Nu am venit să cer sancţionarea Antenei 3, vreau doar să vă semnalez că este o situaţie foarte gravă.

Mircea Marian, Evenimentul zile – „Nu s-a întâmplat în nicio emisiune în România ce s-a întâmplat la Antena 3. Eu mă descurc. Ceea ce s-a întâmplat cu Andreea Pora, vă întreb dacă aţi mai văzut aşa ceva?”

Dan Andronic, proprietarul Evenimentul zilei – Nu am vrut până la un punct să sancţionez vreun ziarist pentru ceea ce spune. Ce s-a întâmplat la Antena 3 depăşeşte un nivel de acceptabilitate. S-a ajuns aici din lipsa de eficienţă a oricărei măsuri.

Acesta este motivul pentru care am reclamat emisiunea lui Mircea Badea. Eu cred că trebuie să faceţi ceva, nu ştiu să vă spun ce, nu am să vă fac propuneri, dar degradarea este evidentă şi cred că o vedeţi. Va fi un an foarte complicat şi cred că o anumită lipsă de fermitate a CNA a dus la acest lucru.

Silviu Sergiu, Evenimentul zilei – Este prima dată când am făcut obiectul unei astfel de emisiuni pentru că am avut un moment de neatenţie şi am repetat o întrebare a colegului meu.

Robert Turcescu – Sursa răului, esenţa pleacă de la această mizerie numită pamflet pe care o  practică toate televiziunile de ştiri în momentul în care au de gând să pună mâna pe o bâtă, să dea în capul cuiva şi să nu poată fi trase la răspundere. Cred că în curând s-ar putea să asistăm la botezarea tuturor emisiunilor talk show sub titulatura de pamflet. De ani de zile se întâmplă lucru ăsta, de la momentul în care s-a inventat mizeria numită În gura presei, semnată de Mircea Badea, chiar nimeni să nu fi văzut că de la un presupus spectacol de satiră, umor, şpagat în studio, se va ajunge aici? Chiar atât de greu era de anticipat? Da, există întotdeauna o spirală a răului, pe ea ne ducem cu toţii la un moment dat.

Anul acesta lucrurile devin extrem de grave. Partidele politice din România aproape că nu mai există, au devenit nişte partide care funcţionează în videocraţie. Trăim într-o videocraţie nenorocită, iar această videocraţie care manipulează oameni, care schimbă destine, care aduce la suprafaţă tot soiul de nenorociri care nu mai au nimic de-a face nici cu ancheta jurnalistică, nici cu investigaţia jurnalistică, dumneavoastră, CNA-ul, forul care trebuie să supravegheze spaţiul audiovizual, aveţi o responsabilitate enormă. Amenzile administrative nu mai valorează nici cât o ceapă degerată, e nevoie de o schimbare profundă a sistemului de supraveghere a spaţiului audiovizual.

Linşajele mediatice nu au nimic cu această profesie. Breasla este incapabilă se se autoreglementeze. De aceea este nevoie de o colaborare între breaslă şi autorităţi.

Valentin Jucan, membru CNA – Nu se va întâmpla. Apele sunt tranşate iar acest radiodifuzor, Antena 3, este abia la preludiu.

Robert Turcescu – Nu am venit să cer sancţionarea Antenei 3. Lucrurile se repetaă, am văzut clar. Nu e un lucru de discutat astăzi. Dar gândiţi-vă şi dumneavoastră că sunteţi aici, iar mâine, poimâine, cineva vă pune poza pe un ecran şi vă face gras, grasă, poartă ochelari, e chel etc. O să ajungem să ne batem între noi.

Cristina Trepcea, membru CNA – Transformaţi această şedinţă într-una dintre emisiunile dumneavoastră. Vorbeaţi despre degradare, vă spun că degradarea aceasta este rezultată şi din cauza modului în care puneţi dumneavoastră problema, din cauza agresivităţii ăsteia. Modul în care se vorbeşte la televizor, această agresivitate, poate că dumneavoastră nu vi se pare pentru că porneşte de la dumneavoastră, dar ea are această rezultantă pe care o vedem cu toţii. Dacă în loc să arătăm cu degetul la ce face celălalt, dumneavoastră spuneţi de CNA. CNA este un arbitru, iar arbitrul nu este vinovat pentru felul în care se joacă fotbal, ci nu poate decât să sancţioneze. Ce aşteptaţi de la noi să facem? Noi nu putem să facem decât să sancţionăm sau să facem mese rotunde. Întrebarea este, cei 400 de semnatari,dacă sunteţi cu adevărat îngrijoraţi, deprimaţi de starea audiovizualului, şi noi suntem, noi nu prididim cu amenzile. De amenzi se râde.

Dan Andronic– Părerea mea este că aveţi suficiente instrumente, aveţi decizii pe care le puteţi pune în aplicare. Eu nu am spus că e inutil, ci că ar fi extrem de util să o faceţi.

Cristina Trepcea - Avem toate exemplele posibile despre modul în care legea a fost aplicată, uneori mai bine, alteori mai prost. Eu spun doar că ceea ce dumneavoastră ne propuneţi este ceea ce noi facem deja, dar sunt de acord cu dumneavoastră că nu este eficient. Ceea ce spun eu este că de la dumneavoastră poate să plece rezolvarea.

Narcisa Iorga, membru CNA – Există pârghii suficiente în legea audiovizualului. Nu sunt de părere că modificarea legii ar aduce o îmbunătăţire a mediului, a spaţiului audiovizualului, atâta vreme cât acest CNA, această instituţie, nu aplică legea. Noi avem discuţiile acestea frecvent în şedinţa CNA. Articolul 90 din lege prevede o limită minimă şi una maximă, de la 10.000 de lei la 200.000 de lei. Vă rog să vă uitaţi pe site-ul CNA să vedeţi câte amenzi minime s-au dat şi câte maxime.

Monica Gubernat – Atâta vreme cât folosiţi aceleaşi mijloace pe care le incriminaţi, atacuri şi jigniri. Nu cred că este corect. Eu am cerut echilibru şi imparţialitate în acest Consiliu.

Robert Turcescu: Găsiţi-mi o emisiune în care să fi făcut măcar 10%  din mârşăviile pe care le-au făcut cei de la Antena 3. Situaţia este extraordinar de gravă. Spaţiul public este într-o degradare teribilă.

Aproape de finalul discuţiei, Mirela Bomboe, reprezentanta Antena Group în faţa CNA, a ţinut să comenteze de asemenea pe marginea acestui subiect. „Vreau să-mi exprim nedumerirea despre modificarea ordinii de zi. Cum de a ajuns acest punct pe ordinea de zi. De ce nu s-a pus dinainte ca să cunoaştem şi noi situaţia, să ni se transmită acuzaţiile. Am asistat o lungă perioadă de timp la proliferarea unor jigniri şi denigrări la adresa postului Antena 3 şi a jurnaliştilor săi.

Laura Georgescu - A fost o discuţie a acestor jurnalişti are au făcut subiectul unor montaje. Mi s-a părut normal să discutăm.

Mirela Bomboe – De câte ori a fost sancţionat postul Antena 3 şi câte amenzi a primit comparativ cu celelalte posturi. Ni se aduc nouă acuzaţi că am adus în spaţiul public termenul de slugă, de curvă. Haideţi să ne uităm cine le-a adus în spaţiul public. Să discutăm de Căcărău, de Varan, lucruri care nu au fost tratate de dumneavoastră cu aceeaşi unitate de măsură. (...) Eu vă rog să aveţi o atitudine imparţială şi cu egalitate de tratament şi să nu mai permiteţi să se propage în spaţiul public prin această instiuţie mesaje denigratoare la adresa Antenei 3 şi a jurnaliştilor săi.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Moldovan Adrian Moldovan Adrian
  Astia de LAB1 sau dus sa se planga uoa uoa uoa la CNA. Normal cand nu se mai dau verdict pe placul lor asa fack. Sa ne intelegem ,daca emisiunea lui Turcila ia sfarsit este din cauza ca nu se uita decat vrea 20 de personae la el nu ca e joc politic si bla bla bla.
 • jusitzu jusitzu
  Baiatu asta sufera de narcisism intelectual ,se crede cam sfatos desi nu stie cand a domnit Stefan cel Mare si Sfant! Ca sa nu mai zic de TVA, PIB, etc-din pacate,doar un cabotin! daca astia fac presa...cu faculta la ff (fara frecventa) privat ...TRIST!
 • Cips Cips
  Ba da, Generale, e de condamnat tot inseamna substituirea jurnalismului cu badaranismul.
 • Fane Fane
  Daca ai idee de cultura altora pe care nu-i cunosti,tu ai vreun pic?
 • MITICEL MITICEL
  Inteligenta si cultura la Turcescu cred ca esti dus cu pluta omule
 • GENERALUL DEGERATUL GENERALUL DEGERATUL
  ...OK, dar turcescu e facut albie de porci de banciu, adica la banciu (asta e, potrivire....) luatul pe aratura nu e vizibil? hipercriticismul dus la dementa nu e la fel de condamnat ? daca nu esti dintre /martorii lui basescu/ inseamna ca nu esti bun, nu? b1 si a3 sunt armatele unor vechi combatanti securisti, dar macar cei din a3 se lupta pentru patronul instalatiei si, implicit, pentru painica lor care depinde stabilitatea afacerii a3. /martorii lui basescu/ par a servi, vorba ceausescului, /cauza/ (/servesti cauza ?/ http://politikolukul.blogspot.ro/2012/04/care-cauza.html), dar, ironia sortii, tot banciu le spune clar si lor, e ca sunt facuti exact din acelasi aluat ca cel al oponentilor mult huliti; probabil, la final, nici nu va canta cocosul pana ce nu se vor lepada (cam) de trei ori de personajul idolatrizat azi, pe haiosul, deja, pattern postedembrist /onorata instanta, am fost un dobitoc.../
 • Cips Cips
  E incredibil ce se intampla..E incredibili cum atatia oameni ,cu un minim de inteligenta,nu realizeaza ca sunt manipulati.Isi asociaza nemultumirea fata de un politician ,cu pozitia unor nesimtiti, corupti, cu un interes imens de a nu fi drepti.Urati-l fratilor pe Basescu daca vreti, e dreptul vostru,dar nu fiti de acord cu grobianismul si nesimtirea de pe antena 3!Nu fiti de acord sa fiti manipulati si vazuti ca niste vite fara creier!E grotesc ce se intampla acolo, s-a ajuns la un nivel de nesimtire cu care nici un cioban nu poate fi de acord!Cand ajungi sa instigi la ura, la violenta, nu numai ca nu ai nici o legatura cu jurnalismul, dar te anulezi ca om.Ei renunta la toate valorile ce le poate acea un om, pentru bani.Nu renuntati si voi, doar pt ca nu sunteti de acord cu Basescu!
 • gigi gigi
  Subscriu!
 • gigi gigi
  SP = Stai Putin?
 • Tina Tina
  Te sprijinim Robert.....toată prostimea se uită la Antena 3....am analizat persoanele care preferă jegul ăsta de canal....sigur inculţii sunt primii consumatori...şi cum în ţara asta ăştia predomină....îţi dai seama ce iese.... e strigător la cer...iar în privinţa CNA-ului....nu-i mai văd rostul....nu-şi face datoria.....măcar să fie desfiinţat dacă tot nu face nimic....!!!!!
 • zoli zoli
  Eventual matale ai nevoie de medic.Toata stima si respectul pentru Turcescu si dispretul total pentru A3
 • Nade in Galati Nade in Galati
  Pentru marele ziarist Robert Turcescu, editor de stiri care nu iese din birou si vorbitor surd la camera de prim-plan: Monica (Maria) Gubernat este o fosta secretara de cabinet a lui DM Agathon, vehiculata dimpreuna cu sotul ei, Marius Gubernat, ca sursa a vestitelor "stenograme PSD". Asta pentru cine are cat de cat veleitati de jurnalist, sa stie sa caute... Altiminteri, macar poate citi o compilatie... http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/17919/Agathon-la-un-pas-de-stenograme.html
 • Banda celor 7 pupincuristi Banda celor 7 pupincuristi
  Vezi ca ai incalcat consemnul pe unitate. Mesajul era "Rusine Dinu Patriciu" :)
 • pisicuta pisicuta
  si tu, draga mea, de o farama de minte.....
 • beny77 beny77
  bravo Robert Turcescu....esti sigur ca Monica Gubernat nu este o fantoma ....ca nici naiba nu a auzit de ea .....ce cauta acolo la CNA......rusine CNA.....

Trimite un comentariu

sus