Skip to main content

Patru organizații condamnă decizia conducerii TVR de a „bloca alegerea persoanelor din afara instituției în Consiliul de Administrație”

 

tvr

Publicitate

Patru organizații din zona media și juridic, printre care ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent, au reacționat după ce consiliul director al TVR a decis, prin vot, să permită doar angajaților să se înscrie la alegerile pentru reprezentanții salariaților în Consiliul de Administrație al TVR. „Considerăm că această decizie este discriminatorie, ilegală, afectează credibilitatea televiziunii publice și limitează controlul public asupra instituției”, se arată în documentul trimis paginademedia.ro.

Decizia a fost luată ieri de consiliul director al TVR și prevede că cine nu este angajat al TVR nu poate reprezenta salariații instituției în Consiliul de Administrație. Comitetul Director a votat în unanimitate regulamentul, după cum paginademedia.ro a scris AICI.

„Experiența a demonstrat că reprezentanții salariaților aleși din afara instituției au fost cei care, în majoritatea cazurilor, au funcționat independent de interesele politice și au apărat interesele TVR”, se mai arată în document.

În consiliul de administrație demis de Parlament la sfârșitul anului trecut, salariații erau reprezentați de Sorin Burtea și de Valentin Nicolau. Nicolau nu era angajat al TVR, dar a condus instituția în perioada 2002-2005.

Reacția integrală, în continuare:

Organizațiile semnatare condamnă decizia Comitetului Director al TVR de a bloca alegerea persoanelor din afara instituției în Consiliul de Administrație al TVR ca reprezentanți ai salariaților și cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii. Considerăm că această decizie este discriminatorie, ilegală, afectează credibilitatea televiziunii publice și limitează controlul public asupra instituției.

Consiliul Director al TVR a hotărât, pe 8 ianuarie 2014, ca reprezentanii salariailor din TVR să poată fi aleşi doar dintre persoane din interiorul instituţiei. Practic, această măsură restricţionează dreptul angajaţilor instituţiei de a alege ca reprezentant orice persoană din spectrul societăţii civile.

Această decizie contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea care SRTV şi SRR care prevede dreptul salariaţilor de a-şi alege doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, fără nicio restricţie.
Art.19 (2) d) personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective;
Singura incompatibilitate accepatată de lege, pentru toți membrii CA al SRR și SRTV apare în Art. 20 (2) al legii:
Art. 20 (1) Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pe o perioadă de 4 ani.
(2) Membrii Parlamentului şi ai Guvernului nu pot face parte din consiliile de administraţie ale celor două societăţi.

Astfel, Comitetul Director își atribuie rolul de legiuitor, adăugând reglementări dincolo de cele prevăzute de lege. Astfel de modificări nu pot fi aduse decât prin amendarea Legii 41/1994, lege organică, amendamente care presupun dezbatere și vot parlamentar.În plus, măsura este discriminatorie - și ca atare încă o dată ilegală – deoarece impune astfel de criterii de selecție doar reprezentanților angajailor din cele două instituții publice. Clasa politică nu a fost afectată în niciun fel, aceasta având în continuare dreptul să-şi numească fără constrângere reprezentanţii în CA

Experiența a demonstrat că reprezentanții salariaților aleși din afara instituției au fost cei care, în majoritatea cazurilor, au funcționat independent de interesele politice și au apărat interesele TVR.

Ele au acționat, totodată, și ca garanți ai transparenței, prezentând în public activitatea CA și semnalând riscurile de derapaje. În plus, reprezentarea intereselor salariaților de persoane din afara instituției aduce un plus de credibilitate CA. Limitarea reprezentanților angajaților în CA al TVR doar la persoane care au relații contractuale cu această instituție adâncește eventualul conflict de interese din interiorul CA.

Organizațiile semnatare cer Comisiilor de cultură, arte și mijloace de comunicare în masă ale Senatului și Camerei Deputaților să verifice legalitatea acestei decizii și să dispună măsurile care se impun pentru restabilirea legalității.

De asemenea, facem un apel către membrii Comitetului Director al TVR să revină asupra acestei decizii și să mențină posibilitatea salariaților de a-și alege reprezentanți și din exteriorul instituției.

ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul de Resurse Juridice
Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Eu cred ca si oaia Pufulica are mai multa demnitate decit numitul BURTEA SORIN. Individul nu are ce cauta, cu nici un pret, in viitorul CA. E un spagar, un om de nimic, un om al propriului interes. FARA BURTEA!!!!!!
  • Tvr istii sunt obisnuiti sa mearga in CA cu un "mare" reprezentant: Burtea Sorin!!!! Daca si in acest an Tvristii voteaza acest sarlatan analfabet, care tocmai si-a plasat Iubita, Lorentz, la TVRInternational ca producator executiv, inseamna ca sunt idioti si nepasatori fara scrupule si isi merita Soarta!!! Hai sa vedem!!!

Trimite un comentariu