Skip to main content

Nașul TV, amendat cu 40.000 de lei pentru afirmații antisemite

 

moraru 10 tv

Publicitate

Postul Nașul TV a fost sancționat de Consiliul Național al Audiovizualului cu suma de 40.000 de lei deoarece în cadrul unei emisiuni s-au făcut afirmații antisemite.

În plus, postul a fost sancționat și pentru că a fost modificată grila de programe fără a notifica Consiliul, dar și pentru două ediții ale emisiunii Istoria medicinii, în care s-a vorbit despre tratamente naturiste.

În acest caz au existat trei propuneri de amendă: Laura Georgescu - 40.000 de lei, Radu Călin Cristea - 30.000 de lei, iar Florin Gabrea - 5.000 de lei. Varianta Laurei Georgescu a fost votată de Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Laura Georgescu, Monica Gubernat și Lorand Turoș.

La ședința de astăzi, în fața CNA s-au prezentat Radu Moraru, Andi Râpan și Adrian Bucă.

La începerea discuțiilor pe acest subiect, Radu Călin Cristea a decis să se retragă din sală în semn de protest față de atitudinea lui Radu Moraru.

„Îmi aduc aminte că înainte ultimei vizite a lui Radu Moraru, noi, toți membrii CNA, am avut o atitudine extrem de răbdătoare și favorabilă acestui radiodifuzor. Ce s-a întâmplat ulterior a încălcat regulile minimale care țin de civilitate și de o comunicare corectă și de bună credință cu o instituție numită CNA. Domnul Moraru este prima persoană care de când sunt eu în CNA, în loc să aștepte așa cum fac toți punctul CNA-ului, a revenit în sediul nostru aproape să rupă acea ușă din balamale și ne-a ținut un discurs în care ne-a terfelit pe toți”, a declarat Radu Călin Cristea înainte de a părăsi sala.

Vizată a fost în special o emisiune realizată de Laurențiu Primo și preluată de Nașul TV, în care s-au făcu afirmații antisemite. În plus, Consiliul a sancționat postul și pentru că au fost realizate modificări la nivelul structurii grilei de programe, fără ca CNA să fie informat.

Primo Laurențiu a afirmat că scopul vizitei președintelui României în Israel ar fi fost discutarea, împreună cu „stăpânii săi", a legii prin care cetățenilor străini li se permite să cumpere terenuri agricole în România.

 

Radu Moraru despre Laurențiu Primo: „Este un colaborator. El și-a făcut o emisiune pe internet și o preluăm de acolo. Ea este produsă la Brașov. E un caz foarte delicat. Eu am avut o discuție cu Laurențiu Primo. Nu cred că el este antisemit, că are un comportament antisemit sau  exprimări. De aceea era bine să știm care sunt exact acuzațiile. Ce face el, în stilul său pamfletar, de multe ori exagerează pentru că nu are cunoștințe foarte bune, e părerist.”

Laura Georgescu a precizat că din moment ce emisiunea este difuzată sub sigla Nașul TV, aceștia trebuie să și-o asume.

La rândul său, Florin Gabrea, a declarat: „Dacă spuneți că este un părerist, nu credeți că este mai bine să faceți o televiziune cu mai puțini păreriști care aruncă așa cu lopata cuvintele? Trebuia să știți că legea audiovizuală interzice orice fel de antisemitism. Și Constituția la fel.”

Valentin Jucan a ținut să precizeze că situația Nașul TV nu se compară cu colindul antisemit difuzat de TVR în luna decembrie, pentru care postul public a fost sancționat cu 70.000 de lei. „Să nu ducem lucruri prea departe. Hai să separăm lucrurile și să nu ajungem la instigarea la ură. Am văzut alte emisiuni care au avut șiruri de emisiuni care au spus că localități întregi au fost retrocedate unor persoane de etnie maghiară. Într-adevăr afirmațiile nu sunt normale dar în nciun caz nu putem face comparație cu ce s-a întâmplat la TVR”, a declarat Jucan.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu