Skip to main content

Șeful asociației cabliștilor: Nu văd în ce măsură Digi 24 ar denatura interesele concurenților

 

Radu Petric
Foto: hdtv.tvdigitala.ro

Publicitate

Președintele Asociației de Comunicații prin Cablu, Radu Petric, spune că decizia RCS&RDS de a declara postului Digi 24 liber la retransmisie nu este o problemă care necesită un aviz din partea Consiliului Concurenței.

"Nu văd în ce măsură Digi 24 ar denatura interesele celorlalți operatori de cablu concurenți. (...) Mi se pare absolut de neînțeles această problemă. (...) De foarte multe ori CNA-ul trădează un partizanat", a declarat Radu Petric pentru Paginademedia.ro, întrebat dacă este necesar un punct de vedere din partea Consiliului Concurenței.

Întrebarea vine în contextul în care, în ședința CNA de ieri, când a fost publicată lista must-carry, au existat voci care au spus că ar fi necesar un punct de vedere din partea Consiliului Concurenței.

Lorand Turoș, membru CNA, le-a propus colegilor săi să se adreseze Consiliului Concurenței "pentru un punct de vedere". Această propunere a fost susținută și de Monica Gubernat, un alt membru CNA. Consiliul Național al Audiovizulaului nu a luat o decizie în acest sens, propunerea lui Turoș nefiind supusă la vot. Subiectul a stârnit însă discuții între membrii CNA, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

Radu Petric, președintele Asociație de Comunicații prin Cablu, pentru Paginademedia.ro:

"Din moment ce s-a declarat liber la retransmisie (a intrat pe lista must-carry - n.r.), automat se califică pentru dreptul de a fi retransmis fără condiționări tehnice și financiare, în limita a 25% din grila de programe a unui cablist. Aici este vorba de politica fiecărui post de televiziune", a spus

Petric a subliniat faptul că în cazul postului Digi 24 este o situație "absolut normală" și că în acest caz este vorba doar de aplicarea legii.

"Din moment ce Digi 24 apare pe poziția 13 în lista must-carry, orice compania de cablu care are în grila sa cel puțin 52 de canale trebuie să pună pe listă și acest post de televiziune. Este vorba de aplicarea legii, aici nu încape nicio interpretare. Nu este nimic deosebit, este ceva absolut normal".

Președintele asociației cabliștilor a făcut referire și la întârzierea nejustificată a CNA-ului în a publica lista must-carry. Aceasta ar fi trebuit să fie publicată pe site-ul CNA până la data de 1 februarie, termen stabilit prin însăși o Decizie a Consiliului.

"Nu poți să justifici de ce a existat această bâlbâială în a publica lista. Nici măcar nu era nimic de votat. (...) Până la data de 1 februarie posturile care s-au declarat libere la retransmisie trebuiau ordonate în funcție de audiență și lista rezultată ar fi trebuit să apară pe site-ul CNA".

Valentin Jucan, membru CNA: Vom vedea Digi 24 și la concurență, dar asta nu e o chestiune care să ne preocupe pe noi

“Eu susțin aplicarea art. 82 în formula aplicată și până acum. Singura variantă pe care aș mai susține-o este eliminarea acestui sistem (must-carry - n.r.), dar nu este posibil, nu avem dreptul de inițiativă legislativă. (...) Vom vedea Digi 24 și la concurență - nu e o chestiune care să ne preocupe pe noi. (...) Când a primit licența, reprezentanții Digi 24 au spus că nu sunt interesaț de măsuratoarea ratingului și nici de publicitate (...) Eu consider asta ca fiind o mica smecherie, pentru că din grila RCS va fi scos un canal. (...) Digi 24 va ocupa un loc pe care în mod normal l-ar fi ocupat alt canal de televiziune, pentru că RCS și-ar fi retransmis oricum propria stație. (...) Asta e o situație pe care noi nu o putem reglementa”, a declarat Valentin Jucan, membru CNA, în ședința CNA de ieri.

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, și prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice și posturile private aflate sub jurisdicția României, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat și operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență.”

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Dar poate imi raspunzi de ce voi apareti brusc cand este vorba de RCS&RDS si Intact . Ma refer la tine si la Mile . Cu nick-ul tau se posteaza si pe jurnalul national si orice publicatie din sfera intact , pardon Global Medeia Solustion cum va spune acum - intact media group fiind in insolventa !
 • se vede Moromote ! :) avem o lege si trebuie respectata ! punct. atat timp cat acele promo-uri nu incalca legislatia pot fii difuzate linistit . Iti reamintesc ca si antena 3 promoveaza programele antena 1 ! :) . Te pot bate in cap cu legislatia anti-trust si pe concurenta ( cea emisa de ue) .
  Nu sunt angajata RCS&RDS . Am o legatura cu compania de cablu dar nu sunt angajata lor .
 • Nu sunt Angajat Ima Cristina sunt un simplu cetatean eu ma bucur ca Digi 24 orsa fie retransmisa si de alti operatori eu imi aduc aminte ca si Boom sport1 au fost operioada pe Dolce pana au venit si iau cumparat cu totul.
 • Digi24 va fi transmis si in alte retele, care-i problema?
  Imi amintesc cum se receptiona la un moment dat Antena 2 si GSP TV in reteaua Digi cand trustul Intact a avut probleme cu RCS-RDS, probabil asa va fi retransmis si Digi24 in UPC sau Romtelecom...

  Pana de curand si UPC avea canale transmise in alte retele (canalele Chello Zone Media) si nimeni nu a avut nimic de reprosat UPC-ului.

  Si Romtelecom are cateva canale proprii, ar putea sa le ofere si celorlalti cablisti.

Trimite un comentariu