Skip to main content

Antena 3, amendată cu 30.000 de lei pentru atacurile la adresa lui Andrei Pleșu

 

andrei plesu_kanal dDouă ore de dezbateri, o jumătate de ora de discuții pe propuneri de sancționare și mai multe tururi de vot au avut ca rezultat o amendă de 30.000 de lei pentru atacurile Antenei 3 la adresa scriitorului și filosofului Andrei Pleșu.

Publicitate

Amenda încasată astăzi de Antena 3, cu 20.000 de lei mai mică decât cea aplicată de Consiliu aceluiași post pentru cazul Andreea Pora, a fost propusă de Laura Georgescu, președintele instiuției, și a primit votul a șase dintre membrii CNA.

Laura Georgescu a spus că propunerea sa este un compromis, având în vedere faptul că până la acel momente alte patru propuneri au picat la vot.

"Suntem cu cvorumul la limită, suntem deci într-o situație de compromis, decât să nu iasă nicio propunere mai bine să iasă un compromis", a spus Laura Georgescu, în justificarea propunerii sale, de a amenda postul cu 30.000 de lei.

Propunerea de sancționare făcută de președintele Consiliului a primit votul următorilor membri: Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu. Iar "împotrivă" au votat Narcisa Iorga și Florin Gabrea.

În timpul dezbaterilor ce au precedat votul pentru aplicarea amenzii de 30.000 de lei au existat, în total, cinci propuneri de sancționare.

Cele mai mari sancțiuni au fost propuse de Florin Gabrea (întreruperea emisiei cu 10 minute, timp în care sa fie difuzat doar textul sancțiunii) și Narcisa Iorga (200.000 de lei amendă), dar acestea nu au primit mai mult de două voturi.

Monica Gubernat a făcut prima propunere de sancționare, de 10.000 de lei, pentru limbaj injurios și instigare la violență, dar a retras-o ulterior.

Vicepreședintele CNA, Viorel Vasile Buda, a spus că amenda propusă de Gubernat este prea mică, iar sancțiunea propusă de Gabrea, de întrerupere a emisiei cu 10 minute, este prea aspra.

Iar Christian Mititelu, un al membru CNA, a propus reluarea amenzii de 50.000 de lei, care a fost aplicată în cazul Andreei Pora, la începutul lunii trecute, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

Propunerea lui Mititelu a primit cinci voturi din partea următorilor membri ai Consiliului: Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu.

Consiliul Național al Audiovizualului a luat decizia după ce a analizat și ediția din 16 martie a emisiunii Sinteza zilei în care a fost reluat subiectul Andrei Pleșu, din 11 martie.

Mugur Ciuvică, unul dintre invitații lui Mihai Gâdea în ediția din 16 martie, a "argumentat" de ce a spus despre Andrei Pleșu că "minte ca un porc".

Mugur Ciuvică:

"Eu puteam să le spun că sunt minciuni ordinare, că sunt minciuni sfruntate, alte formule puteam să găsesc. Mi s-a părut şi mi se pare în continuare cea mai potrivită formulă cea pe care am folosit-o, şi anume că domnul Pleşu minte ca un porc, pentru că minţea ca un porc în interviul respectiv legat de nişte lucruri concrete, verificabile despre vizita lui Emil Constantinescu în Statele Unite ale Americii, dar în acelaşi timp am răspuns şi unor insulte ale domnului Pleşu."

Reamintim că, în ședința CNA din 18 martie, scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu a fost prezent în fața membrilor Consiliului pentru a-l susține pe Andrei Pleșu care, în urmă cu o săptămână, a fost ținta unor atacuri din partea postului Antena 3. Găsiți mai multe detalii despre ședința de marți AICI.

LEGISLAȚIE. Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, care au fost articolele din Codul audiovizualului în baza cărora CNA a amendat Antena 3 cu 30.000 de lei.

ART. 40

  • (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
  • (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

ART. 64 

  • (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
  • b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

ART. 66

  • (1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii:
  • a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;

La ședința de astăzi, din cei 11 membri ai Consiliului participă doar opt (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Gergescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu), numărul minim ca forul să aibă cvorum.

CONTEXT. Mihai Gâdea l-a acuzat pe Andrei Pleşu, în emisiunea Sinteza zilei din 11 martie, că ar fi fost o "slugă" a tuturor regimurilor de după 1989.

Mugur Ciuvică, invitat în aceeași ediție a emisiunii lui Gâdea, a spus despre Pleșu că "minte ca un porc" și "e și prost omul".

Emisiunea Sinteza zilei din 11 martie, dedicată aproape în întregime lui Andrei Plesu, vine după ce filosoful a scris mai multe texte critice la adresa lui Gadea și a Antenei 3.

Această emisiune a născut o serie de proteste din partea mai multor intelecturali, atât în mediul online, cât și în Piața Universității din Capitală.

Pe 13 martie, mai multe personalități s-au alăturat Revistei 22 apelului la solidaritate împotriva atacurilor linșajului mediatic al Antenei 3 la adresa lui Andrei Pleșu, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Pleșu a criticat dur mai multe vedete ale Antenei 3, în textul Oameni de plastilină, despre care Paginademedia.ro a scris AICI. „Antena 3 e de o „maleabilitate" ameţitoare. Atleţii ei n-au scrupulul consecvenţei, al coerenţei logice, al unor principii cît de cît constrîngătoare", a scris Andrei Pleșu.

Pleșu despre Mihai Gâdea: „De cîte ori îl văd, îmi vine să-l întreb: „Drăguţule, tu ce vrei să te faci cînd o să fii mare? Predicator? Activist social? Fată-n casă? Şef de sală? Un singur lucru să nu încerci: gazetăria."

Citește și:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Poti demonstra ca participantii au fost platiti ? Nu iti este rusine sa miniti ? Am foarte multe cunostinte care au participat la acel protest .Iti garantez ca sunt persoane cu studii, cu job-uri bine platite
  • Oare a meritat din pdv financiar tot teatrul de sustinere a marelui Plesu? 500 de oameni platiti sa vina cu cartea la manifest, emisiuni pe la tv si un onanist de profesie invitat sa vb la portavoce probabil au costat mai mult de 30.000.

Trimite un comentariu