Skip to main content

Atacurile României TV la adresa Sorinei Matei, sesizate la CNA de trei ONG-uri

 

sorina mateiTrei organizații neguvernamentale sar în apărarea jurnalistei Sorina Matei după ce Dragos Pătraru, un realizator de la România TV, a atacat-o dur în emisiunea Starea Nației, în urmă cu o săptămână.

Publicitate

Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social și Expert Forum au solicitat CNA să analizeze în ce măsură respectă legislația audiovizuală "referirile suburbane, vulgare la adresa jurnalistei Sorina Matei, atacuri promovate în 3 și 10 martie de postul RomâniaTV controlat de Sebastian Ghiță, un influent om politic din cadrul partidului de guvernământ". Sesizarea celor trei organizații, în articol.

"Tolerarea acestor atacuri josnice, cu conotații sexuale, la adresa unei femei contravine rolului cu care Consiliul Național al Audiovizualului a fost investit prin Legea 504/2002", se mai arată în scrisoarea postată pe site-ul Freedom House România.

Ieri, Sorina Matei a anunțat pe pagina sa de Facebook că va da în judecată postul România TV, după atacul din emisiunea lui Dragoș Pătraru, la adresa jurnalistei.

„Pentru ca mizeriile la adresa mea au continuat și aseară pe postul controlat de Sebastian Ghiță, anunț pe această cale că am decis să demarez toate procedurile judiciare necesare pentru chemarea în instanță a tuturor celor care se fac vinovați de ceea ce mi s-a adresat pe postul de televiziune controlat de Ghiță”, a scris Sorina Matei.

https://www.youtube.com/watch?v=4zPyycD7oiU

Scrisoarea integrală adresată de cele trei organizații președintelui CNA

Doamnei Laura Georgescu
Președinte al Consiliului Național al Audiovizualului

"(...) În emisiunea din 3 martie, postul România TV, controlat de politicianul Sebastian Ghiță, a difuzat o emisiune care a conținut un atac murdar împotriva jurnalistei Sorina Matei.

Sub titlul „Doar o bucă să-ți mai pup, Băse!”, realizatorul RomâniaTV i s-a adresat Sorinei Matei (după ce aceasta moderase la B1TV o emisiune cu președintele Băsescu) cu un limbaj injurios, cu conotații sexuale, interzis de art.40 (3) din Codul Audiovizualului - „Soro, zi sincer, ai avut orgasm?”. A inserat apoi un montaj video realizat în aceeași notă de vulgaritate, pe care noi îl apreciem ca încălcând grav demnitatea umană și dreptul la propria imagine. În 10 martie 2014, materialele de promovare a emisiunii au reluat cele mai injurioase și vulgare expresii la adresa jurnalistei Sorinei Matei.

În spațiul public – pe stradă, într-un tren ori într-un magazin- autorii unor asemenea remarci obscene ar putea fi amendați de poliție. În studiourile de televiziune însă, ei se pun, cu curaj, la adăpostul libertății de exprimare pentru atacarea josnică a unei femei."

Responsabilitatea CNA

Fiind singura autoritate de reglementare, control și sancționare a încălcării legislației audiovizuale, CNA are cea mai importantă responsabilitate în ceea ce privește monitorizarea și sancționarea unor derapaje care aduc gravă atingere demnității umane.

Potrivit art.10, alin.3 din Legea Audiovizualului 504/2002, între altele, „în calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul are obligația să asigure (…) protejarea demnității umane, a dreptului la propria imagine”.

De asemenea, art.88 arată că „supravegherea respectării, controlul îndeplinirii obligaţiilor şi sancţionarea încălcării prevederilor prezentei legi, precum şi a deciziilor şi instrucţiunilor cu caracter normativ emise în baza şi pentru aplicarea acesteia revin Consiliului.”

Vă solicităm în consecință să vă îndepliniți obligațiile prevăzute de lege și să decideți în ce măsură emisiunea „Starea nației” din 3 martie 2014 de la RomâniaTV și promo-urile emisiunii din 10 martie 2014 au respectat Legea Audiovizualului adoptată de Parlamentul României și Codul Audiovizualului ale cărui norme au fost adoptate de membrii CNA.

Freedom House România
Grupul pentru Dialog Social
Expert Forum

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • De cativa ani nu ma mai uit la vorbaria fara noima,decat un minut in pauza de publicitate a serialelor pe care le urmaresc.Sunt multi "moderatori" carora nu trebuie sa le spui nimic,deoarece se fac singuri de ras.Dumneaei este pe un loc de frunte,se autojigneste.
  • Au mai sesizat ONG-urile CNA-ul si ce s-a rezolvat?Voi nu vedeti ca CNA-ul e politic.Il amendez pe X daca il amendati si voi pe Y .Nu conteaza daca e corect sau nu se gaseste motiv.O institutie care s-a facut de rusine de n ori a carei membri se cearta ca la usa cortului si impotriva careia nu se ia nici o masura.Distractie pe banii fraierilor "platitori de taxe si impozite".
  • Stau in strainatate, vin cand si cand in Romania, din ce in ce mai rar. Dar am deschis pe RomaniaTv intr-o seara si l-am vazut pe tipul ăsta, Dragos Pătraru... Hahaha!... Pe vremea mea, miștoul suprem se facea de barbatii care aveau ciorapi albi, de prosop, ”asortati” la costum. Cand l-am vazut pe Dragos Pătraru asta mi-a venit in minte!... De unde a mai venit si țărănușul ăsta? Ăia de la RomaniaTv tare cred ca nu-l pot suferi pe bietul om de-l lasă să apară la tv...

Trimite un comentariu