Skip to main content

Alianță GSP și Ringier pentru distribuție: banii pe loc, nu în câteva luni! De ce se aliază cei doi publisheri

 

chiosc ziare Adevarul

Publicitate

Gazeta Sporturilor și Ringier vor face, în următoarea perioadă o alianță pentru discuțiile cu distribuitorii de presă. În acest parteneriat va intra și Jurnalul Național, dar și Evenimentul zilei (distribuit de Ringier).

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, pornirea acestui parteneriat este o chestiune de zile.

De ce s-au aliat acum cei doi publisheri de presă scrisă?

Alianța GSP cu Ringier vine pe fondul falimentelor din piața de distribuție și urmărește, pe de o parte, recuperarea datoriilor de la companiile de distribuție care operează pe piață și, pe de altă parte, un nou sistem de încasare a banilor de acum înainte.

Din informațiile Paginademedia.ro, două sunt punctele importante:

1. eșalonarea datoriilor pe care le au distribuitorii

2. noi condiții de plată: GSP și Ringier nu vor mai accepta să lucreze decât cu distribuitori care fie fac plata în avas, fie plătesc la câteva zile de la difuzare (față de luni de zile în prezent).

Câți bani au de încasat din piață?

Gazeta Sporturilor și Ringier România au de recuperat aproximativ trei milioane de euro de la companiile Tutun și ziare și MAV. Din această sumă, GSP are în jur de un milion, iar Ringier aproape două milioane de euro.

De ce abia acum?

Mutarea vine într-un moment în care piața de distribuție este măcinată de falimente și insolvențe și în care publicitatea pe print a scăzut dramatic.

În 2008, înainte de criză, printul atrădea aproximativ 80 de milioane de euro, față de până în 20 de milioane în acest an. Totodată, în veniturile ziarelor, înainte de criză publicitatea reprezenta 80%, iar 20 de procente veneau din distribuție. În acest moment, raportul s-a inversat, iar banii din distribuție sunt sursa vitală pentru supraviețuirea titlurilor pe hârtie.

În condițiile în care publicitatea pe print și-a pierdut rolul de “motor”, banii din distribuție, un domeniu aproape în colaps, au rămas principala șansă a printului.

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu