Skip to main content

O televiziune în limba maghiară? Noul program de guvernare prevede ca TVR „să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei”

 

tvr

Publicitate

Noul program de guvernare al PSD-UDMR-PC-UNPR, publicat astăzi în presă,  atinge şi problema televiziunii şi radioului publice în cele 140 de pagini. Astfel, Guvernul se angajează prin acest document că „vor fi extinse emisiunile studiourilor publice de radio şi televiziune finanţate din buget pentru ca acestea să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei”.

Precizarea despre emisiunile în limba maghiară a fost făcută la capitolul „Continuarea şi consolidarea protecţiei sectoriale a drepturilor minorităţilor naţionale, în acord cu cerinţele integrării României în Uniunea Europeană”.

Textul integral despre emisiunile în limba maghiară, în continuare: 

„Asigurarea unor programe în limba maternă la radio şi televiziune pentru toate minorităţile naţionale, în special pentru comunitatea maghiară, astfel încât să se asigure satisfacerea nevoilor culturale şi de comunicare în limba maternă la nivel naţional. În acest sens vor fi extinse emisiunile studiourilor publice de radio şi televiziune finanţate din buget pentru ca acestea să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei.”

Paginademedia.ro prezintă în continuare ce emisiuni pentru minorităţi difuzează cele trei canale ale televiziunii publice. 

Televiziunea Română difuzează săptamânal emisiuni dedicate minorităţilor naţionale pe urmatoarele canale:
TVR 1:

  • emisiuni în limba germană: Luni , ora 13.00 – Germana ...la 1 – 48 de minute; Joi ora 15.30 Akzente - 73 de minute
  • emisiuni în limba maghiară: Luni , ora 15.30 – Maghiara de pe unu - 73 de minute; Marti, ora 15.30 - Maghiara de pe unu - 73 de minute; Joi, ora 13.00 – De joi până joi – 48 de eminute
  • emisiuni în limba romani: Miercuri ora 13.00 – Opre Roma – Ora romilor – 48 de minute
  • emisiuni in limba română dedicate altor minorităţi - Miercuri , ora 15.30 – Convieţuiri – 73 de minute

TVR 2:

  • emisiuni în limba germană – marţi, ora 14.30 – Cultura minorităţilor – 24 de minute
  • emisiuni în limba maghiară – joi, ora 14.30 - Cultura minorităţilor – Maghiara de pe doi – 24 de minute; vineri, ora 14.30 - Cultura minorităţilor – Maghiara de pe doi -24 de minute
  • emisiuni in limba română dedicate altor minorităţi – Luni+Miercuri ora 14.30 - Identităţi – 24 de minute

TVR 3:

  • emisiuni dedicate tuturor minorităţilor : germani, maghiari, romi, albanezi, armeni, sarbi, slovaci, rusi lipoveni, turci, tatari, evrei, cehi, croati, ucraineni,polonezi, macedoneni, bulgari, italieni, greci s.a (din studiourile teritoriale:Tg.Mureş, Cluj, Timişoara, + Bucureşti) Luni- vineri , ora 11,30 - Toţi împreună – 82 de minute. grila TVR 3, emisiunile tuturor minoritatilor reprezinta 5.75%
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ursica Ursica
    Doamne fereste! Chiar ne vindem cu total?
  • kolo kolo
    In limba romana nu exista "sa aibe" ci "sa aiba". Deci nu emisiunilein alte limbi sau drepturile minoritatilor fac diferenta intre cei care scriu si cei care nu corect. Probabil prostia, scoala superficiala si fudulia, Iulica. Got it?
  • cristina cristina
    Si cetatenii romani de etnie maghiara nu platesc impozite ? :))
  • Iulian Iulian
    Dle. Stefan, stiti de ce nu e bine sa se acorde drepturi minoritatilor? Atata vreme cat nu stiu limba romana si scriu "freGventa" in loc de "frecventa" ar trebui sa nu aibe pretentii. Got it?
  • Moromete Moromete
    O televiziune in limba maghiara, platita de romani.!?! Super ...
  • banatan de pusta banatan de pusta
    la Novi Sad/Serbia din vremuri vechi a fost si este emisiune la radio in limba romana si maghiara....si nu era nimeni stresat. in anii 70...80 noi din Banat urmaream si ascultam Novi sad in special stirile.
  • nadia nitov nadia nitov
    si in limba rusa tot 24 din 24 de ore! mai incolo si in chineza sa ne obisnuim...
  • stefan stefan
    Radioul dela Targu Mures au lansat radioul pe acea Fregventa anul trecut.
  • stefan stefan
    Primul lucru e deja facut la Targu Mures au o fregventa in FM
  • mad79 mad79
    PSD e chiar tampit sau ce?
  • George George
    La radio e chiar mai bine sa acorde cateva licente regionale pentru Radio Targu Mures si in zonele acoperite de Radio Cluj si Timisoara si sa mute toate emisiunile in maghiara pe noua frecventa si emisiunile de la Cluj si de la Timisoara, decat sa intrerupa programele Radio Cluj si Radio Timisoara cateva ore pe zi cu tot felul de programe in alta limba. Radio Novi Sad are frecventa Radio 1 program in limba sarba, Radio 2 program in limba maghiara si Radio 3 alte limbi ale minoritatilor nationale mai putin numeroase. http://www.rtv.rs/ro/

Trimite un comentariu

sus