Skip to main content

România TV a scăpat neamendată în cazul Sorina Matei. Votul se reia în altă şedinţă

 

Dragos PatraruPrestaţia lui Dragoş Pătraru din emisiunea Starea Naţiei de la România TV în care a întrebat-o pe Sorina Matei, realizatoarea de la B1 TV, "Soro, zi sincer, ai avut orgasm?" a scăpat şi de această dată neamendată.

Publicitate

Dacă în şedinţa trecută, Consiliul Naţional al Audiovizualului a rămas fără cvorum, deci în imposibilitatea de a mai lua o decizie, de data aceasta niciuna dintre cele şase propuneri nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentrua fi aplicată. În consecinţă, CNA a decis luarea unei decizii pentru o şedinţă viitoare.

"Reportăm, că poate mai face o emisiune. El are în fiecare seară aspecte de semnalat", a spus Christian Mititelu, membru CNA, la finalul discuţiilor pe acest subiect.

Cea mai mare sancţiune propusă a fost de 50.000 de lei şi a venit din partea membrului CNA Florin Gabrea, iar cea mai mică propunere de sancţionare (5.000 de lei) a fost făcută de Laura Georgescu, preşedintele instituţiei.

Majoritatea propunerilor de sancţionare au viziat limbajul injurios folosit de Dragoş Pătraru şi încălcarea deminităţii şi discriminarea Sorinei Matei în ediţiile din 3 şi 10 martie

Care au fost propunerile de sancţiune făcute astăzi de membrii CNA pentru România TV

  • Florin Gabrea a propus 50.000 de lei.

Florin Gabrea, despre Dragoş Pătraru:

"Prezenta domnului Pătraru mi-a fost edificatoare. În ce sens? Indiferent ce observatii au fost facute ele s-au izbit de un zid, el era convins de nevinovatia şi justeţea demersului său, în a arăta că un jurnalist cade în genunchi în faţa puterii politice. (...) Convingerea postului, prin cei doi reprezentanti (Roxana Niculescu, director de programe, şi Dragoş Pătraru -n.r.), e ca e foarte bine aşa cum a fost. N-au recunoscut nici măcar că au exagerat."

  • Laura Georgescu, preşedintele CNA, a propus o amendă de 5.000 de lei, fără a face prea multe comentarii pe acest subiect. Propunerea ei a primit voturile următorilor membri: Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea si Răsvan Popescu.
  • Christian Mititelu a propus iniţial sancţionarea postului România TV cu o amendă de 25.000 de lei, iar ulterior a scăzut cuantumul la 20.000 de lei, în speranţa că va primi votul colegilor săi.
  • Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a propus o amendă de 15.000 de lei.
  • Răsvan Popescu, fostul preşedinte al CNA, a propus 10.000 de lei.

Ce au spus jurnalista Sorina Matei şi Dragoş Pătraru în faţa CNA, în şedinţa din 18 martie

Sorina Matei, realizatoarea de la B1 TV, care în urmă cu două săptămâni a fost ţinta unui “atac” din partea România TV, şi Dragoş Pătraru de la România TV (Starea Naţiei) au fost prezenţi în faţa CNA, pe 18 martie, pentru a-şi susţine punctele de vedere.

“Nu am acţionat cu rea credinţă, intenţia nu a fost batjocorirea unei persoane, aşa cum se insinuează. Eu am criticat un comportament jurnalistic, a lăsa la o parte spiritul critic la adresa unui om politic, fie el şi Preşedintele României, e un lucru care trebuie sancţionat în interiorul breselei”, a spus Dragoş Pătraru, în apărarea sa, în şedinţa de marţi, 18 martie.

La rândul ei, Sorina Matei, realizatoarea de la B1 TV, a spus că a fost pusă “într-o situaţia înjositoare în faţa publicului”.

“Au fost aluzii sexuale evidente în acele emisiuni. (…) Consider că s-a facut o discriminare având în vedere că subiectul a fost politic, aşadar o discriminare din motive politice şi pe considerente de gen”, a mai spus Sorina Matei.

În urmă cu o săptămână, organizaţiile Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social şi Expert Forum au solicitat CNA să analizeze în ce măsură respectă legislaţia audiovizuală “referirile suburbane, vulgare la adresa jurnalistei Sorina Matei, atacuri promovate în 3 şi 10 martie de postul RomâniaTV controlat de Sebastian Ghiţă, un influent om politic din cadrul partidului de guvernământ”, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Momentul din emisiunea lui Dragoş Pătraru care a făcut obiectul unor reclamaţii depuse la CNA

https://www.youtube.com/watch?v=4zPyycD7oiU

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus