Skip to main content

România TV a scăpat neamendată în cazul Sorina Matei. Votul se reia în altă ședință

 

Dragos PatraruPrestația lui Dragoș Pătraru din emisiunea Starea Nației de la România TV în care a întrebat-o pe Sorina Matei, realizatoarea de la B1 TV, "Soro, zi sincer, ai avut orgasm?" a scăpat și de această dată neamendată.

Publicitate

Dacă în ședința trecută, Consiliul Național al Audiovizualului a rămas fără cvorum, deci în imposibilitatea de a mai lua o decizie, de data aceasta niciuna dintre cele șase propuneri nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (șase) pentrua fi aplicată. În consecință, CNA a decis luarea unei decizii pentru o ședință viitoare.

"Reportăm, că poate mai face o emisiune. El are în fiecare seară aspecte de semnalat", a spus Christian Mititelu, membru CNA, la finalul discuțiilor pe acest subiect.

Cea mai mare sancțiune propusă a fost de 50.000 de lei și a venit din partea membrului CNA Florin Gabrea, iar cea mai mică propunere de sancționare (5.000 de lei) a fost făcută de Laura Georgescu, președintele instituției.

Majoritatea propunerilor de sancționare au viziat limbajul injurios folosit de Dragoș Pătraru și încălcarea deminității și discriminarea Sorinei Matei în edițiile din 3 și 10 martie

Care au fost propunerile de sancțiune făcute astăzi de membrii CNA pentru România TV

  • Florin Gabrea a propus 50.000 de lei.

Florin Gabrea, despre Dragoș Pătraru:

"Prezenta domnului Pătraru mi-a fost edificatoare. În ce sens? Indiferent ce observatii au fost facute ele s-au izbit de un zid, el era convins de nevinovatia și justețea demersului său, în a arăta că un jurnalist cade în genunchi în fața puterii politice. (...) Convingerea postului, prin cei doi reprezentanti (Roxana Niculescu, director de programe, și Dragoș Pătraru -n.r.), e ca e foarte bine așa cum a fost. N-au recunoscut nici măcar că au exagerat."

  • Laura Georgescu, președintele CNA, a propus o amendă de 5.000 de lei, fără a face prea multe comentarii pe acest subiect. Propunerea ei a primit voturile următorilor membri: Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea si Răsvan Popescu.
  • Christian Mititelu a propus inițial sancționarea postului România TV cu o amendă de 25.000 de lei, iar ulterior a scăzut cuantumul la 20.000 de lei, în speranța că va primi votul colegilor săi.
  • Viorel Vasile Buda, vicepreședintele CNA, a propus o amendă de 15.000 de lei.
  • Răsvan Popescu, fostul președinte al CNA, a propus 10.000 de lei.

Ce au spus jurnalista Sorina Matei și Dragoș Pătraru în fața CNA, în ședința din 18 martie

Sorina Matei, realizatoarea de la B1 TV, care în urmă cu două săptămâni a fost ținta unui “atac” din partea România TV, și Dragoș Pătraru de la România TV (Starea Nației) au fost prezenți în fața CNA, pe 18 martie, pentru a-și susține punctele de vedere.

“Nu am acționat cu rea credință, intenția nu a fost batjocorirea unei persoane, așa cum se insinuează. Eu am criticat un comportament jurnalistic, a lăsa la o parte spiritul critic la adresa unui om politic, fie el și Președintele României, e un lucru care trebuie sancționat în interiorul breselei”, a spus Dragoș Pătraru, în apărarea sa, în ședința de marți, 18 martie.

La rândul ei, Sorina Matei, realizatoarea de la B1 TV, a spus că a fost pusă “într-o situația înjositoare în fața publicului”.

“Au fost aluzii sexuale evidente în acele emisiuni. (…) Consider că s-a facut o discriminare având în vedere că subiectul a fost politic, așadar o discriminare din motive politice și pe considerente de gen”, a mai spus Sorina Matei.

În urmă cu o săptămână, organizațiile Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social și Expert Forum au solicitat CNA să analizeze în ce măsură respectă legislația audiovizuală “referirile suburbane, vulgare la adresa jurnalistei Sorina Matei, atacuri promovate în 3 și 10 martie de postul RomâniaTV controlat de Sebastian Ghiță, un influent om politic din cadrul partidului de guvernământ”, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Momentul din emisiunea lui Dragoș Pătraru care a făcut obiectul unor reclamații depuse la CNA

https://www.youtube.com/watch?v=4zPyycD7oiU

Citește și:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu