Skip to main content

CNA a decis: Antena 3 nu a făcut campanie electorală pentru Diaconu. Reprezentatul Antenei 3: Este o campanie socială

 

antena 3 - mircea diaconu
Consiliul Național al Audiovizualului a considerat că postul Antena 3 nu a făcut campanie electorală în promovarea făcută pentru atragerea de semnături pentru candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare, ca independent. „Nu este om politic, este independent”, au spus mai multe voci din CNA. „Este o campanie socială”, a spus la rândul său reprezentantul postului, Mirela Bomboe

Publicitate

Subiectul a ajuns pe masa CNA în urma unor sesizări în care era reclamat faptul că Antena 3 face campanie de strângere de semnături pentru Mircea Diaconu

Narcisa Iorga a propus o amendă de 20.000 de lei pentru postul Antena 3, dar propunerea nu a întrunit decât două voturi.

Mirela Bomboe, reprezentantul Antenei 3 la CNA, a declarat că nu se pune problema unei campanii electorale:

- „E mai mult o campanie socială. A și explicat în declarațiile făcute că a folosit acest prilej pentru a obține încă o confirmare asupra nevinovăției sale cu privire la acuzațiile de incompatibilitate și mai ales cu privire la faptul că nu i s-a interzis dreptul de a candida și de a ocupa alte funcții publice.

- Ați văzut de altfel că Tribunalul s-a pronunțaț în primă instanță și i s-a dat dreptate lui Mircea Diaconu. Am apărat practic dreptul fundamental al fiecărui cetățean de a alege și de a fi ales, de a candida la o funcție publică.

Ați văzut că realizatorii, invitații au fost convinși de faptul că Mircea Diaconu are dreptate în demersul său și că s-a comis un abuz atunci când i s-a interzis să candideze pe listele unui partid. Din acest punct de vedere nu este nicio încălcare a prevederilor legale și nu se susțin reclamațiile formulate."

Radu Călin Cristea, membru CNA: 

- Uitându-mă foarte atent peste plângerile care au fost formulate, între ele este și un redactor-șef al unui cunoscut cotidian, iar textul este formulat în câteva propoziții. Nu cred că tehnic vorbind i-a luat mai mult de două minute.

- Eu încerc să reflectez la reacția pe care o consider disproporționată a instituției noastre care pornind de la o reclamație pe care o expediezi în câteva minute, s-au făcut monitorizări, s-a trecut pe ordinea de zi, noi am vizionat și paravizionat fluvii de emisiuni.

Adică mie mi se pare o reacție disproporționată, este ca și cum cineva s-ar plânge că s-a distrus o margaretă, iar atunci reacție este să vezi pajiștea întreagă, dacă nu s-au distrus alte margarete, dealul, regiunea și așa mai departe.

- În momentul în care validitatea dorinței domnului Diaconu de a candida a primit două accepturi în instanță, practic se închide un cerc care a însemnat intenția unui om de a-și apăra drepturile împotriva unui sistem.

- Nu este vorba despre o campanie electorală, atâta vreme cât s-a făcut o campanie pentru strângerea de semnături a unui cetățean pe nume Mircea Diaconu.

- Nu e o campanie pentru că nu s-a vorbit despre europarlamentare pentru că nu s-a susținut vreun program sau o strategie legată de europarlamentare. 

De cealaltă parte, Narcisa Iorga, membru CNA a spus că este vorba despre o campanie electorală:

- "Personal, nu mă interesează proceduri parlamentare, europene sau românești. Art. 139 din codul audiovizual pe care l-am adoptat noi, nu altcineva spune că „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.”

- „Eu am obligația morală să vă aduc aminte că este exact aceeași situație cu OTV. Este promovat un site, o adresă de Facebook și foarte multe adrese unde se strâng semnături, pentru un candidat la alegerile europarlamentare”, a mai spus aceasta.

Răsvan Popescu - Nu este publicitate politică. 

Florin Gabrea - Nu candidează la șefia FRF, ci candidează la Parlamentul European, care este o funcție eminamente politică. 

Răsvan Popescu - Dar toată disputa este dacă poate sau nu candida. Urmează să dea justiția un răspuns. La fond l-a și dat, că da. 

Cristina Trepcea - Până la urmă este dreptul unei instituții de presă să lupte împotriva unei instituții a statului, este o anchetă jurnalistică. 

Narcisa Iorga:

- Nu spune nicăieri în Codul Audiovizualului că trebuie să fie promovată o platformă politică și atât. Spune că este interzisă publicitate cu privire la oameni politici, mesaje politice cu excepția perioadelor de campanie.

- Dacă dumneavoastră nu vreți să țineți cont de precedentul OTV, e treaba dumneavoastră. Nu cred că este vorba de investigație atâta vreme cât în emisiuni este promovat un site, o adresă de Facebook și foarte multe adrese de locuri unde se strâng semnături pentru un candidat la Parlamentul European. 

- Am constatat că la BEC s-au înscris 15 partide și 11 candidați independenți. De ce niciunul nu au fost susținut, nu de Antena 3, dar de orice alt post TV?

Monica Gubernat, membru CNA:

"Știți ce nu am înțeles? Care este omul politic și mesajul politic? Cred că am văzut toți candidații independenți la Realitatea TV, cu CV, cu ce vrea fiecare să facă." 

Cristina Trepcea:

Atâta vreme cât candidatura lui nu a fost acceptată, el nu este candidat. Până la momentul când candidatura lui va fi fost acceptată, el este un om în luptă cu establismentul. Cât despre program, nu a fost nicio secundă vorba despre program. Nu s-a vorbit nicio clipă de vreun partid, un program sau o persoană politică.

Narcisa Iorga - În cod nu se vorbește de program, ci se vorbește despre mesaje sau oameni politici. 

Cristina Trepcea: El nu este un om politic până nu este acceptat în joc. 

Pasaje din emisiunile vizate: 

 • Radu Tudor: S-a creat acum mai puţin de o oră o pagină de Facebook pe care a creat-o familia lui Mircea Diaconu, se numeşte ”Pentru Mircea Diaconu”, aici găsiţi formularul pe care puteţi să-l semnaţi ca Mircea Diaconu să devină europarlamentar independent.
 • Oana Stancu şi-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Mircea Diaconu: Îmi pare rău că nu sunt în situaţia fizică de sănătate să ies eu cu măsuţa, undeva în lumea asta,în România asta, să-i strâng semnături, voi face, însă gestul de a semna alături de dumnealui” .
 • Radu Tudor: “Încă o dată, pentru cei care vor să semneze tabelul de susţinere a candidaturii lui Mircea Diaconu la Europarlamentare, pe face-book familia lui Mircea Diaconu a creat o pagină, se numeşte „Pentru Mircea Diaconu”, şi de acolo puteţi să descărcaţi tabelul acesta care trebuie semnat, care trebuie completat cu datele personale ale fiecăruia,şi familia o să anunţe probabil, tot prin Antena 3, tot prin noi cum se vor strânge aceste tabele.
 • Maria Coman: “ Mircea Diaconu are la dispoziţie 5 zile ca să strângă semnăturile pentru candidature ca independent la  europarlamentare. Pentru  cei care vor să-l ajute, Mircea Diaconu a anunţat la Antena 3, că  se strâng la Teatrul Nottara aceste semnături şi e coadă acolo, nu-i aşa Iosif Buble? “
 • Iosif Buble (în direct de la Teatrul Nottara): E coadă acum, şi a fost şi  de dimineaţă,mă rog, în acest moment sunt destui oameni care sunt la aceste mese la intrare în teatru, care au venit împreună cu buletinele, au venit împreună cu familiile lor, cu copii, cu soţii, cu nepoţii chiar au venit aici şi încearcă cu toţii să semneze pentru a face rost de acele semnături necesare pentru înscrierea la Biroul Electoral Central. Foarte mulţi, vreau să fac precizarea, au plecat acasă cu formularele pentru a le da prietenilor de bloc, prietenilor de acasă familiilor şi tuturor celor care vor să semneze.
 • Mihai Gâdea:  Acesta e site-ul MIRCEA DIACONU2014.EU.

În plus, postul a difuzat mai multe știri cu burtiera „Diaconu, independent la europarlamentare”.  

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Tu stii macar ce inseamna campanie electorala?Ca vad ca te dai stiutor.Daca nu stii mai bine taci,ca te faci de ras.
  Ce treaba are OTV-ul si ce a facut el cu semnaturile lui Diaconu???
 • In curand este cazul ca justitia sa faca curat in media romaneasca si sa inceapa cu CNA. Au fost multi hoti si mai sunt de prins dar asta nu inseamna ca nu vine si randul "celor care interpreteaza legea dupa cum vor ei". Rusine membrilor care fac interpretari pro Antene.
 • Jalnic CNA ul. Muma pentru unii, pentru unii ciuma. Posturile mizerabile, scutite de orice emotii. OTV la tot cartierul, si RTV, antena3 la tot romanul. Sa ne fie de bine!
 • OTV-ul a fost inchis pentru campanie electorala, iar astia nu primesc nici macar o avertizare? Astia de la CNA vor putrezi in puscarie, daca vor fi anchetati pentru mizeriile pe care le-au facut timp de 24 de ani.

Trimite un comentariu