Skip to main content

Continuă schimbul de replici: “De ce te lași orbit de propria condiție? Nu trădez pe nimeni, nu mușc nicio mână care m-a hrănit”. Dorothea Ionescu Vânău către Mândruță

 

Dorothea Mandruta

Publicitate

“De ce te lași orbit de propria condiție? Dacă tu nu poți încă să ai privilegiul ăsta de a te detașa, fiindcă te afli într-un contract de subzistență, lasă-mă pe mine”, spune Dorothea Ionescu Vânău ca replică la răspunsul lui Lucian Mândruță.

“Nu trădez pe nimeni, nu mușc nicio mână care m-a hrănit. Respectă-mi libertatea de a spune niște lucruri pe care tu nu le poți spune”, spune ea.

Dorothea Ionescu Vânău, către Mândruță: Dă-mi voie să te contrazic, “valoarea mea de piață nu a fost dată de cei doi ani și ceva de PROTV și încă vreo jumătate de MediaPro, ci de ceea ce sunt."

- Reamintim de unde a pornit schimbul de replici. Dorothea Ionescu Vânău, om de televiziune cu experiență și la Pro TV, dar și la Antena 1, a scris o postare-eseu despre ce este televiziunea și despre mecanismele din spatele ei, articol publicat de Paginademedia.ro sub genericul Guest Writers, aici și pe blogul personal.

- Articolul a determinat o replică din partea lui Lucian Mândruță: “Cand am plecat din Pro TV, potrivit cutumei statiei, am fost considerat un tradator. Dorothea e si ea in aceeasi situatie”.

“Draga Dorothea, valoarea noastra de piata a fost data in primul rand de stampila Pro din CV. De ce te chinui acum s-o distrugi?”, a scris Mândruță, în articolul publicat pe Paginademedia.ro, aici.

Dorothea Ionescu Vânău în replica la …replică:

"Dacă tu nu poți încă să ai privilegiul ăsta de a te detașa, fiindcă te afli într-un contract de subzistență, lasă-mă pe mine. Eu îmi asum cu mare drag, sunt dispusă să primesc toate pietrele din lume.

Fiindcă știu cât de vrednici sunt cei care dau cu piatra, fiindcă știu că pot să contribui, cu puțin, la bine și fiindcă nu mai vreau niciun job la stăpânire, de-acum. Nu-mi mai trebuie, gândesc liber, în sfârșit! Respectă-mi credința, așa cum eu respect condiția ta."

Despre Pro TV și Antena 1:

- Eu m-am legat și de unii, și de alții, să știi. Mi-e foarte greu să fiu partinică, chiar dacă mă provoci. Probabil că aș putea să vorbesc despre foști colegi de-ai noștri din ambele trusturi (comuni, nu-i așa?) cu o admirație și îngăduință dezarmantă, deși tu cine știe ce chipuri de dragoni vezi când auzi numele lor.

- Sunt alături de toți oamenii din PROTV care pescuiesc, acum, în ape tulburi. (…)Dar sunt alături și de mulți oamenii din Intact, care gândesc cu mintea lor și își fac meseria impecabil. Mai am o compasiune nemărginită față de managerii care se simt legitimați și puternici de venirea Monei Segall. Și am observat că “varanul securist” a devenit deodată “domn”, în opinia consumatorului; nu ți se pare demnă de dezbătut, schimbarea asta de paradigmă?"

Despre influența Pro TV:

- Dacă PROTV-ului i-ar fi păsat de oameni, așa cum zici, nu ar fi vorbit de lăcomia preoților, fiindcă preoții ăia lacomi sunt o minoritate, oamenii sunt obștea. Așa a deznaționalizat România. Așa i-a dat la temelii.

Umblă o poveste adevărată despre Lazarov, care-și învăța echipa să nu dea în lucrul cel mai de preț al națiunii: credința. Era evreu. Un evreu remarcabil! Ce e mai tragic este că Antena 1 a ajuns, prin oglindire, să comită aceleași erori.

- În ce privește neatârnarea politică a PRO-ului, nu vreau să vorbesc despre asta, cred că am spus ce am avut de spus. (…) Nu se poate să judecăm cu jumătăți de măsură. Este inuman să bagatelizezi profesionalismul unor oameni din Intact, doar fiindcă trustul ăsta are nenorocul să fie fondat de un om politic, urmărit penal.

Dorothea Ionescu, în încheiere:

Am petrecut peste 20 de ani în media și mi-a dat Dumnezeu ocazia să ajung la niște concluzii mai repede decât tine. Nu văd nimic nelalocul lui să analizez chestiuni de principiu.

Nu trădez pe nimeni, nu mușc nicio mână care m-a hrănit. Pentru că, dă-mi voie să te contrazic, “valoarea mea de piață” nu a fost dată de cei doi ani și ceva de PROTV și încă vreo jumătate de MediaPro, ci de ceea ce sunt.

Așa cum pe tine te legitimează mintea ta ageră și simpatia unui public care te-a iubit odată. În ce mă privește, nu eu trebuie să-i mulțumesc PRO-ului, ci el mie, fiindcă i-am adus sau i-am înlesnit contracte grase, de care nici tu, probabil, și nici cetățeanul tău bărbos, nu știți

Când își va exprima nemulțumirea pentru contribuția mea, atunci îmi voi face mea culpa.

Răspunsul complet al Dorotheei Ionescu Vânău, aici.

Citește primul text semnat de Dorothea Ionescu Vânău, aici.

Citește textul lui Lucian Mândruță, aici.

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Aici gresesti, fostule, mai c-as zice ca nu esti un fost...
  Mai bine ca dhorotea n-a asteptat nimeni pe pervaz la opt jumate asteptind s-o puna boncea sefa la promo... si daca nu pleca, mai astepta si acum.
 • draga doro nu te supara ca esti un nimeni, oricum orice ai fi facut, se face mai bine la protv, chiar si daca numai ai maturat. macar teoretic ar trebui sa fii recunoscatoare pentru ca ai invatat ceva (platita). asta pentru ca se face mai bine la protv decat oriunde alt loc prin care ai fost. in rest have a nice life.
 • Mândru: îmi fac, dacă n-am. E datoria mea. Știu că oamenii pe care obișnuiți să-i sfârtecați pe aici, prin subsoluri, nu vă onorează cu răspunsuri, deci te înțeleg. Eu o fac pentru voi, că doar nu-ți închipui că departamentele de HR recrutează oameni din subsoluri :)
 • Ai timp sa raspunzi la toti , nu gluma :-) Pana acum nu stiam cine esti .Pe Mandruta l-am vazut si citit de multe ori . Acum incep sa te cunosc :PR inutil pe o piata media tulbure ..doar,doar pescuieste cineva ;) Spor !
 • Legendele sunt țesute de oameni, nu de protagoniștii poveștilor. De-aia nici tu nu poți, în lipsa unor argumente reale, decât să vorbești urât. Păcat de tine, ai putea fi un om bun.
 • Nu-s deloc legende, dear dorothy. Only dirty things. E genul de prietenie pe care inegalabila Irina Margareta Nistor o traducea prin " Du-te dracu !". VHS style.
 • Ce mi se pare amuzant in acest schimb de replici desi nu ii cunosc personal pe niciunul este corul de nimeni care vin sa-si dea cu subscrisul aici spunand fiecare nimic si domn Mandruta care in afara de a face niste gafe monumentale apropiate de prostie (vezi episodul penibil cu amanta si altele) pentru varsta sa se apuca sa dea un drept la replica niciunde in scrisoarea doamnei nefiind amintit numele sau. A apara Pro la acuza ca televiziunea/media manipuleaza subtil, ca se foloseste de patriotismul infim romanesc pentruna isi construi brandul, de campanii sociale pentru awareness, etc,etc. Ca si doamna nnu contest daruirea si buna credinta a celor implicati in media insa undeva sus cei care muta piesele pe tabla de sah sunt ferm convins ca nu gandesc la cum sa facem "bine poporului" ci cum sa creasca cifra de afaceri.
 • Ți-a plăcut textul, nu? :) Pe asta cu șomerul n-o înțeleg să știi; adică, dacă nu ești sclav la stăpânire, înseamnă că nu mai profesezi, în opinia ta. Oof, îți doresc să te bucuri de libertate, oximoronule. Fă-o cât mai poți, că viața e scurtă.
 • Comentariul ăsta intră în categoria "patologie obstructiv huligaică uniform iradiată", după cum arată și numele comentatorului :) Dar să știi că mă bucur că legendele despre prieteniile mele au dăinuit în timp.
 • Comentatorule lu' pește, dragul meu, iată, îți aduc aminte că eu sunt o umilă citătoare din mai marii învățați care au teoretizat povestea asta. Nu erau habotnici, că oamenii de știință nu-și pot permite năzbâtia asta. Teoria pe care îmi vazez afirmația este că media penetrează conștiințelor câte o idee străină fără ca eul subiectului să participe la aceasta direct și imediat. Așa și cu critica preoților, într-o țară creștină.
 • Dragă MaxiMilian, nu ți se pare interesant cât de sigur ești când împarți în stânga și în dreapta cu procentele? Oare pe ce te-oi baza? Adică, din câte îmi aduc aminte, nu știu când și cum ai putut tu să mă evaluezi, ca să poți să-ți permiți să emiți judecăți. Hai să ne cunoaștem, ce zici? Dau o cafea :)
 • Eram si eu pe acolo cand a sosit Dorothy. Prima ei miscare a fost sa-si faca un prieten-sef. Sa-i zicem AB. Asa a ajuns si ea sefa. Nu vad vreo sclipire de brain in asta. Doar un pattern arhetipal.
 • Ce poate fi mai placut dimineata, la cafea, sa citesti replica la replica data de Dorotheea Nimeni-Vanau...Nu-i asa ca e grozav sa lucrezi 20 de ani in media si asta sa fie nivelul? Nu e extraordinar sa dai pilde tolanita confortabil in scaunul de somer?

Trimite un comentariu