Skip to main content

ActiveWatch și CJI: LPF și Asociația Presei Sportive instaurează cenzura în presa sportivă

 
ActiveWatch și CJI: LPF și Asociația Presei Sportive instaurează cenzura în presa sportivă
jurnalisti

Sursa foto: animalnewyork.com
Sursa foto: animalnewyork.com

Publicitate

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent au sesizat astăzi Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Consiliul Național al Audiovizualului în legătură cu Acordul încheiat între Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) și Asociația Presei Sportive din România (APSR) privind acreditarea reprezentanţilor mass-media la jocurile din Campionatul Naţional ”Liga I” și Cupa Ligii, sezonul 2014/2015.

Acordul respectiv definește regulile acreditării jurnaliștilor la partidele din Liga1 la fotbal, aceste acreditări urmând a fi eliberate numai de APSR și exclusiv jurnaliștilor membri ai APSR.

"Măsura este excesivă, discriminatorie și anti-concurențială, prin faptul că acordă unei singure entități (o asociație profesională a jurnaliștilor sportivi) dreptul de a elibera acreditări, acordându-i acesteia un privilegiu nejustiticat, atât în raport cu alte organizații profesionale, cât și în raport cu jurnaliștii salariați/colaboratori ai unor entități media sau jurnaliștii independenți (freelance). Practic, se condiționează accesul la exercitarea profesiei de apartenența la o anumită organizație. Apartenența la o asociație profesională este un drept, nu o obligație", se arată în sesizarea ActiveWatch și CJI adresată CNA, LPF, APSR.

De asemenea, Acordul definește condițiile de retragere a acreditării. Acestea le impun jurnaliștilor să nu prejudicieze imaginea LPF, a cluburilor membre, jucătorilor şi oficialilor acestora.

Această prevedere din contract limitează abuziv dreptul constitutional la liberă exprimare în chestiuni ce pot fi de interes public și constituie un precedent extrem de periculos pentru libertatea presei. De asemenea, este împiedicat liberul acces al publicului la informații și opinii, precum și libera formare a opiniilor. Rolul presei este de a veghea la bunul mers al societății, cu precădere de a expune abuzurile, ilegalitățile și corupția structurilor de putere, publice sau private. În cazul de față structurile de putere sunt reprezentate de o entitate privată (LPF).

ActiveWatch și CJI spun că "este foarte grav că o asociație profesională de media cedează presiunilor venite din partea unor structuri de putere și limitează tocmai acele drepturi pentru care ar trebui să militeze".

"Facem un apel către presa de sport și către întreaga comunitate jurnalistică să respingă acest Acord care subminează independența editorială, exercitarea profesiei și dreptul la liberă exprimare", scrie ActiveWatch.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • să mănâncă şi gura lu dadi ceva! oameni ca ăsta ar fi trebuit să-i mai vedem doar în imagini de arhivă ale tvr-ului!
  • Spuneti Dumitru Graur (presedintele APSR) si trageti apa. (Ne)distinsul Dady (cel cu geaca din Suedia) crede ca nu mai sunt suficienti membri care sa-i dea cotizatia?

Trimite un comentariu