Skip to main content

Antena 3, somație publică pentru o știre falsă despre șeful STS

 

opris - mediafax_foto_andreea_alexandru_82150000
Postul Antena 3 a primit de la CNA o somație publică pentru difuzarea unei știri false, potrivit căreia șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș, ar fi fost internat în stare gravă, într-un spital din Viena.

Publicitate

Știrea a fost difuzată la postul Antena 3 în data de 3 iunie, într-un buletin informativ și la emisiunea Previziunile zilei.

În cele două relatări ale reporterului Ionuţ Cristache au fost furnizată două date ale externării Directorului STS, Marcel Opriş: 17 iunie în prima intervenţie şi 18 iunie în a doua relatare. Ştirea a evoluat de la prezentarea informaţiei pe surse şi formularea ”este se pare internat la Viena într-o stare foarte gravă”, la „Şeful STS, internat în stare gravă” şi „Marcel Opriş internat la Viena”.

Postul Antena 3 a difuzat apoi, la ora 14:30, un Drept la Replică faţă de informaţiile  potrivit cărora Directorul STS, Marcel Opriş ar fi bolnav şi internat într-un spital din Viena.

Sancțiunea a fost propusă de Monica Gubernat, membru CNA, și a avut șase voturi pentru. Membrii CNA au considerat că a fost încălcat art 64, alieat 1 (b) și 2, ce privește informarea publicului.

ART. 64 
(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
(3) În cazul în care informaţia provine din surse confidenţiale sau a căror credibilitate nu este suficient verificată, se va menţiona explicit acest fapt.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu