Skip to main content

România, cea mai mare țară din Sud Estul Europei ca număr de utilizatori de internet

 

internetRomânia este cea mai mare țară din Sud Estul Europei în ceea ce privește numărul de utilizatori de internet. În Decembrie 2013 s-au înregistrat 8,8 milioane de internauți, conform raportului "Online Landscape : South East Europe" realizat de Gemius.

Publicitate

În țările balcanice, numărul utilizatorilor de internet crește sistematic. În Bulgaria și în Serbia unul din opt locuitori este prezent online.

În România, Macedonia, Slovenia și Croația, populația online a crescut în ultimul an cu 10%. Deși se înregistrează un trend ascendent în ceea ce privește numărul de internauți, rata de penetrare a internetului în regiune rămâne una dintre cele mai scăzute. În România, de exemplu, doar 48% din populație are acces la internet.

„Cu toate că rata de penetrare a internetului în România este una dintre cele mai scăzute din regiune, investițiile străine în piața online cresc în mod vizibil. În ultimele 12 luni, investițiile în publicitatea online se datorează în principal jucătorilor mari, globali, care se focuseaza pe generare de trafic și de conversii” spune Victor Avram, Country Manager la Gemius în România și Moldova.

Traficul de pe dispozitive mobile este în creștere

Traficul mobil crește cu rapiditate în România. În Ianuarie 2013, doar 3% din tot traficul de internet era generat de dispozitivele mobile, în timp ce în Martie 2014 a ajuns la 7%. Această tendință de creștere va continua și în 2014, prin urmare acoperirea acestui segment va deveni obligatorie în strategia online a oricărui advertiser.

Cele mai populare site-uri

România se înscrie în tendințele din regiune, astfel încât site-urile mari, globale ocupă primele poziții în clasament. Google, Facebook și Yahoo se situează pe primele trei locuri, cu un reach de 86%, 80% și respectiv 73%. Conținutul de online video devine din ce în ce mai popular în toată Europa Centrală și de Est, iar România nu e o excepție, dovadă fiind faptul că YouTube înregistrează un reach de 68% și se clasează al patrulea în topul popularității.

Cine sunt utilizatorii de internet din Romania?

Sursa: Gemius
Sursa: Gemius

Alte tendinte ale pietei online in 2014

  • Google va creste in mod constant, iar Facebook va inregistra o crestere accelerata
  • Vor intra pe piata din ce in ce mai multi jucatori globali (Shazam, Daily Motion, Facebook Premium)
  • Va creste numarul companiilor care vor oferi platforme si sisteme de programmatic buying.

Informațiile provin din raportul „Online Landscape: South East Europe”, care prezintă caracteristicile piețelor online din Bulgaria, Croația, Macedonia, România, Serbia și Slovenia. Datele folosite în raport sunt aferente lunii Decembrie 2013. La realizarea raportului din România, alături de echipa Gemius, au contribuit Dragoș Stanca, Managing Partner, Think Digital România și Mihai Seceleanu, CEO Internet Corp.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu