Skip to main content

Deputatul Gigel Ştirbu, către şefa CNA: În locul dvs, mi-aş fi dat demisia. Ce a spus şefa CNA, în faţa Comisiei de cultură, despre înregistrări: Pe cele din ultimele 24 de ore le resping cu vehemenţă. Sunt montate.

 
Screen shot 2014-07-02 at 11.25.08 AM
Screen shot 2014-07-02 at 11.25.08 AM

Screen shot 2014-07-02 at 11.25.08 AM

Publicitate

S-a încheiat audierea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, la Comisia de cultură şi massmedia din Camera Deputaţilor. Şefa CNA a ocolit întrebarea pusă de Gigel Ştirbu, preşedintele comisiei, dacă a avut vreo discuţie sau vreo convorbire cu Victor Ponta în ultimele 48 de ore."În locul dvs, mi-aş fi dat demisia", a spus Gigel Ştirbu către Laura Georgescu.

Paginademedia.ro vă prezintă discuţiile din Parlament.

Audierea vine după înregistrările audio apărute în ultima perioadă. În primele înregistrări, şefa CNA le vorbeşte unor elevi pe un ton autoritar şi agresiv. În altele, Laura Georgescu face afirmaţii jignitoare la adresa lui Georgică Severin, şeful comisiei de cultură din Senat şi vorbeşte despre posibile sponsorizări cu laptopuri, către CNA.

Din discuţiile Laura Georgescu - membrii Comisiei de cultură şi mass media:

Gigel Ştirbu: De ce ne-am întâlnit astăzi? Pentru că sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră aţi văzut în spaţiul public anumite înregistrări ale unor discuţii purtate de dna preşedinte Laura Georgescu cu funcţionari publici în cadrul CNA.

Totodată, la biroul comisiei a venit o sesizare din partea unor membri ai consiliului vizavi de limbajul folosit de dna preşedinte în proiectul pe care Consiliul l-a derulat acum un an de zile, proiect ce s-a intitulat Şcoala altfel. Aceşti membri ai Consiliului îi impută limbajul folosit de domnia sa în faţa acelor copiilor care au fost prezenţi şi au participat la acel program. Nu vreau să intru în substanţa acestor înregistrări, în detalii ce ţin de limbajul folosit de domnia sa în acele discuţii semiprivate sau private. În urma presiunii mediatice care a existat asupra acestei comisii şi din cauza valului de nemulţumiri ce au răzbătut în spaţiul public am fost nevoiţi să facem această audiere.

Laura Georgescu – Încep prin a vă spune că v-am adus în această dimineaţă un material care răspundea solicitării dumneavoastră. Am venit doar cu lucrarea adresată în solicitarea dumneavoastră, memoriul înaintat de cei trei membri. Ceea ce regăsiţi în documentul prezentat de noi. Dacă vorbim de înregistrările difuzate în spaţiul public, le resping vehement atâta vreme cât trebuie probat cine este deţinătorul înregistrării integrale, asumat public. Mai mult decât atât am convingerea că Institutul Naţional de Expertiză va demonstra clar că sunt montate. Aţi făcut referire şi la stenograme sau înregistrări din programul şcoala Altfel derulat aprilie 2013.

Vă rog să luaţi în considerare că scopul demersului instituţiei a fost de a forma gândirea critică elevilor care trebuie să gestioneze violenţa omniprezentă şi că toate discuţiile au pornit de la exemplificări video, materiale foarte violente şi nu vă ascund că întrebările formulate de copii v-ar ajuta să înţelegeţi tot ce există şi în acel montaj fiindcă sunt luate înregistrări din diferite clase şi sunt montate într-un anumit demers editorial.

Gigel Ştirbu – Să înţeleg,doamnă, că respingeţi cu vehemenţă acele înregistrări care au făcut deliciul presei în ultimele 48 de ore? Să înţeleg că dumneavoastră acuzaţi pe ... nu ştiu pe cine de faptul că a făcut un montaj acum un an de zile în urma acelui proiect pe care Consiliul l-a desfăşurat. Spuneaţi că limbajul care reiese din acele înregistrări nu a fost folosit de dvs, tonalitatea nu a fost a dvs ci în urma montajului care a fost realizat, reiese faptul că dumneavoastră nu aţi spus acele lucruri ce reies din acel montaj.

Laura Georgescu – Referitor la setul de înregistrări din ultimele 48 de ore: le resping cu vehemenţă atâta vreme cât ştiu exact ce discuţii am purtat cu preşedintele comisiei de cultură din Senat Vă spun ca om care provine din industrie care vine dintr-un studio, Poţi monta şi scoate termeni. Eu acest lucru îl contest. Cât priveşte file-urile audio din şcoli, vă repet, am mers într-un context violent.Nu mi-am dorit să merg să vorbesc singură, a fost un dialog.

Legat de discuţiile cu elevii: Nu a fost o discuţie despre artă cultură şi poezie. Mergeam pe un context violent. Am abordat metoda didactică a jocului de rol încercând să gestionăm ce s-ar întâmpla dacă ceea ce am văzut pe ecran în secunda în care am prezentat filmuleţe făcute de ei înşişi, şi am încercat să evităm finalul la care se ajungea.

Mădălin Voicu – Eu îmi aduc aminte că în ultimii 2 ani am avut mai multe discuţii cu doamna Laura Georgescu şi de aceea vreau să întăresc unele dintre subiectele discutate în acest răstimp. Nu ştiu dacă putem analiza, critica, lăuda sau amenda în vreun fel bunele intenţii pe care consiliul le are sau dumneavoastră.

Eu însă am să vă rog, într-o formă cât se poate de conturată şi explicită, să aveţi grijă în discuţii, în atitudinea, în comportamentul dumneavoastră să nu depăşiţi anumite reguli, unele scrise, altele nescrise, dar oricum reguli impuse de rangul pe care-l aveţi, pentru că, lăsând la o parte faptul că sunteţi femeie, eu nu sunt misogin, dar nu cred că este bine să vă adresaţi cu cuvinte abrupte sau interpretabile sau deformate nici către colegii dumneavoastră şi nici către persoanele care vă abordează. Să nu mă întrebaţi de ce vă spun acest lucru, noi ne cunoaştem.

Sper să fi înţeles că este foarte important să câştigaţi un respect nu numai datorită poziţiei dvs, dar şi comportamentului, atitudinii şi vorbelor rostite de dvs. Astfel încât oamenii să nu mai aibă motive să speculeze sau să se agaţe de diferite exprimări şi forme de transmitere a unor mesaje.

Eu am ureche muzicală, nu contează că ceva a fost scos din context şi pus în altă parte, că astea sunt deja lucruri care se practică. Dar ca om de cultură vă rog să găsiţi un astfel de comportament pe care nimeni să u vi-l poată reproşa.

Liliana Mincă – Doamna preşedinte, vreau să vă întreb pe cine aţi acoperit până acum în România, dacă aţi favorizat posturi de televiziune şi dacă credeţi că merge ceva în România? Pentru că până la proba contrarie, din ceea ce am văzut în cazul Bercea Mondial, în alte cazuri, lucrurile s-au adeverit. Vreau să vă întreb dacă ceea ce am auzit noi a făcut parte din discuţiile purtate cu alte persoane. Şi nu vă ascund faptul că PPDD va cere şi va depune o sesizare la DNA pentru fapte de corupţie în ceea ce vă priveşte. Nu aţi făcut decât să ne confirmaţi că este o instituţie coruptă, condusă de un om corupt, care acoperă „pe boul de Ghiţă de la România TV”. Nu cred că mai aveţi cum să reprezentaţi conducerea acestei instituţii şi nici de ce să fiţi ca membru al acestui consiliu.

Laura Georgescu: Fotografiile cu webcamul de pe laptop îl găsiţi în materialul prezentat astăzi. Dacă vă uitaţi, potrivit legii care guvernează folosirea de înregistrări audio şi video, folosirea înregistrărilor este cu consimţământul persoanelor în cauză. Deşi caracterul şedinţelor este public, în secunda în care în ziua respectivă un reprezentant al unui radiodifuzor a spus că nu mă autorizează să-i folosesc imaginea şi vocea, ca săa sigur desfăşurarea lucrărilor şedinţei m-am dus la biroul colegului, fără să întrerup înregistrarea, şi doar am mutat web cam-ul de pe cap, pe birou. Persoana respectivă ne-a atenţionat că orice încercare de a ne înregistra se pedepseşte conform legii 677.
- Doamna deputat, nu am spus că nu este vocea mea. Am spus cel puţin din ianuarie 2013 doi colegi înregistrează permanent şedinţele consiliului. Dacă sunt 100 de ore de şedinţă pe lună vă spun că numai din acest an au vreo 600.  Ceea ce am susţinut este că sunt scoase din context şi schimbate anumite cuvinte. Acest lucru l-am susţinut. Câtuşi de puţin, v-am spus clar că nu am purtat o astfel de discuţie cu preşedintele comisiei de cultură din senat. Dacă dumneavoastră consideraţi că de la 7 dimineaţa până la 21.00, nu aveau unde să găsească astfel de cuvinte, vă recunosc cinstit că, da, se puteau găsi astfel de cuvinte. Una este să înregistrezi într-o şedinţă publică şi alta este să fii înregistrat în propriul birou. Dar cine a făcut acest lucru, să dea integral discuţia, interlocutorul şi contextul. Eu cred că dumneavoastră mă creditaţi cu bunăcredinţă şi memorie că nu există înregistrări complete cu o asemenea cazuistică.
- Nu este vorba câtuşi de puţin de o instituţie coruptă. Mi-aţi spus că am favorizat un post. Resping acest lucru. Vreau să vă uitaţi în raportul depus comisiei dumneavoastră, România TV nu a fost niciodată un post favorizat, din contră este pe primul loc în cuantum amenzilor.

Gigel Ştirbu – Am să vă adresez şi eu trei întrebări. Există vreo persoană în România care a făcut presiuni asupra dvs pentru a trata un anume post tv cu indulgenţă? Dumneavoastră, personal, veţi sesiza organele abilitate ale statului vizavi de aceste înregistrăi? Dvs, ca persoană fizică, sunteţi propunerea pentru acest post, propunerea Guvernului României. Pentru dvs doamnă a girat primul ministru al României, Victor Ponta. În ultimele 48 de ore aţi avut vreo întrevedere cu dl prim ministru?

Laura Georgescu:  La prima întrebare: Nu există nicio persoană în România care să fi făcut presiuni asupra mea pentru a trata cu indulgenţă un radiodifuzor.
A doua – dacă voi sesiza organele statului pentru a solicita expertizarea înregistrările. Nu pot decât să vă cer în primul rând demersul de obţine asumarea acestor înregistrări, integralitatea lor şi apoi cu astfel lucruri palpabile voi cere sprijinul altor instituţii. Ce pot să vă spun este că de opt zile se anunţa lansarea acestor înregistrări.
A treia întrebare, dacă am avut vreo întrevedere cu premierul României – domnule preşedinte, dacă vă amintiţi, în momentul în care aţi făcut publică intenţia de a mă audia în 2 sau 3 iulie, am anunţat că am o cerere de concediu între 30 iunie şi 4 iulie. Cu respect vă spun că m-am conformat adresei dvs şi mi-am întrerupt concediul. Deci tot cu respect vă spun că este de notorietate că am fost plecată din Bucureşti, am revenit aseară târziu. În 10 ani de activitate în Guvernul României am învăţat că dacă eşti seful instituţiei îţi asumi, nu porţi războaie personale, nu urmează să te îndrepţi cu o anumită stare agravantă asupra unor oameni care încearcă să-ţi folosească, să-ţi denigreze. Şi, mai mult, stai întotdeauna la dispoziţia forurilor care te-au investit ăn această funcţie.

Gigel Ştirbu: Doamna, preşedinte. S-ar putea ca eu să nu fi auzit bine şi dvs să-mi dat răspunsul. Repet. Aţi avut vreo convorbire în ultimele 48 de ore cu Victor Ponta, premierul României? Înţeleg că v-aţi întrerupt concediul, nu mi-aţi răspuns da ori ba? V-aţi văzut, aţi discutat cu premierul în ultimele 48 de ore, doamnă? Şi vă întreb acest lucru pentru că dvs sunteţi nominalizarea Guvernului României.

Laura Georgescu: Domnule preşedinte, tocmai v-am răspuns şi dacă răspunsul dat nu vă mulţumeşte, eu nu mai pot comenta.

Gigel Ştirbu: Am înţeles că nu vreţi să răspundeţi la această întrebare. La ultima audiere aţi spus "s-au făcut presiuni asupra mea din toate părţile". Acesta este motivul pentru care v-am întrebat dacă vreo persoană în ţara aceasta a făcut presiuni asupra dvs. Înseamnă că data trecută ne-aţi indus în eroare.

Eu personal şi altă persoană din această comisie am avut o întrevedere cu dl Victor Ponta şi i-am atras atenţia. Nu este săptămână sau lună să nu avem sesizări din cadrul CNA pe diverse teme. Atât timp cât acolo există un focar de conflict, niciodată, dna preşedinte, nu veţi avea posibilitatea să vă desfăşuraţi activitatea în bune condiţii.

Conform legii nu vă putem sancţiona, dar de faţă cu colegii mei, vă promit că voi insista pentru modificarea legislaţiei în domeniu. Dacă se va continua aşa, instituţia va intra într-un blocaj. Vă rog din toată inima, fiţi un factor de echilibru în acea instituţie. Eu în locul dvs, după tot ce s-a întâmplat în spaţiul public, vă garantez că mi-aş fi dat demisia.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Foxcrawl Foxcrawl
    tara lui papura. ce o tot invartiti atata bai? dati-o afara ca deja s-a imputit spatiul ala public de care vorbiti. nu tre sa-i cereti demisia ca in afara de Antonescu nimeni nu a renuntat la functie in tara aia, Georgeasca trebuie cel putin suspendata pana la clarificarea situatiei. Oricum, mie personal mi-e greata pana la refuz de CNA, atat timp cat este o institutie politizata chiar nu-i vad sensul. Bah, ne-ati omorat cu politica voastra, nici la buda nu poti merge si nici nu poti respira din cauza politicii. e singura chestie prin care se defineste Romania.
  • Mdea Mdea
    Hahaha, nu mai poate Parlamentul de petitiile noastre. Rade si cu gaura din spate cand le vede.
  • Justitiarul Justitiarul
    Va invit sa semnati petitia in care i se cere demisia, deja se apropie de 700 de semnaturi, in doar o zi jumatate, fiind cea mai votata petitie din ultimele saptamani. Sa fie mii de semnaturi, sa vedem daca Guvernul si Parlamentul poate sa le ignore!
    http://www.petitieonline.com/demisia_laurei_georgescu_presedinte_cna
  • dragos dragos
    Credeati ca va fi sanctionata sau demisa? Halal parlamentari avem! Dar ce sa ne mai miram, daca a fost trimisa de PSD in CNA, tot PSD-ul o si albeste!

Trimite un comentariu

sus