Skip to main content

A murit Dinu Patriciu, fostul patron al trustului Adevărul

 

Dinu Patriciu - B1 TVDinu Patriciu a murit la Londra, la vârsta de 64 de ani, anunţă Realitatea TV. Omul de afaceri, care a deținut trustul de presă Adevărul Holding, suferea de o boală hepatică progresivă. Dinu Patriciu se mutase în capitala Marii Britanii în luna ianuarie.

Publicitate

Dinu Patriciua ajuns pe masa de operaţie la sfârşitul lunii decembrie 2012, când a fost suspus unui transplant de ficat.

Dan Costache Patriciu, s-a născut la data de 3 august 1950, în familia unui cunoscut petrolist din perioada interbelică, potrivit wikipedia.

Tatăl său, Valeriu Patriciu (1903-1987), a fost inginer în mine, doctor în geologie, geofizică și mineralogie și a lucrat ca geolog-șef, începând din anul 1935, în Societatea Astra Română (societate română cu capital anglo-olandez), o sucursală a trustului petrolier Royal Dutch Shell Co. Tatăl său a fost anchetat de către Parchetul Militar din România în scandalul "sondelor deviate", care a făcut valuri timp de doi ani în presa vremii. În acea vreme, Inspectoratul Minier al Statului acuza Societatea Astra Română că exploatează petrol din zone proprietate a statului, cu sonde deviate.

DINU PATRICIU a absolvit Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din București în anul 1975, obținând diploma de arhitect. După absolvirea facultății, a fost repartizat ca arhitect la Institutul de Proiectări al Ministerului Comerțului Exterior. A primit numeroase premii de arhitectură și design în România și în străinătate.

Apoi, în anul 1978 este admis ca asistent universitar la Institutul de Arhitectură din București. Face meditații la desen tehnic cu cei care doreau să devină arhitecți, având după spusele sale 85 de elevi pe an (printre care și cunoscutul solist al formației Holograf, Dan Bittman, care nu a trecut însă examenul de admitere la institut).

Împreună cu câțiva colegi, câștigă un concurs internațional de arhitectură pentru construirea unui palat la Abu Dhabi pentru fiul șeicului Reza. Între anii 1984-1990, efectuează mai multe deplasări în Emiratele Arabe Unite, unde participă la realizarea unor proiecte asemănătoare.

În perioada regimului comunist, el a acumulat o vastă experiență în domeniul imobiliar, finalizând peste 40 de proiecte locative și de spații comerciale în România și mai mult de 25 de complexe de lux, clădiri de birouri și hoteluri în Emiratele Arabe Unite.

Revine în România după Revoluția din decembrie 1989, pentru a intra în politică și afaceri: imobiliare, presă, servicii financiare și, în cele din urmă, petrol.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • La fel de bine am putea spune si "omul de afaceri care a detinul lantul de magazine mic.ro, afacere care a bagat in faliment o groaza de colaboratori". Sau..."omul de afaceri care a cumparat ieftin Petronidia, ca sa o vanda scump". Sau... "omul de afaceri care a reusit sa faca praf banii castigati din vanzarea Petromidia".
    D-zeu sa-l ierte. Ma doare sufletul pentru toti cei care au avut de suferit din cauza acestui mare om de afaceri.

Trimite un comentariu