Skip to main content

SECTIUNE SPECIALA. Sănătatea pe un fir de aţă - Dezechilibrul hormonal şi bolile moderne

 

sectiune medlife pdm6 fara buton

Publicitate

Hormoni Financiarul
Sursa foto: finnciarul.ro

Sănătatea omului se află întotdeauna într-un echilibru instabil. Atunci când un parametru iese din matca sa normală, starea de bine a persoanei respective este periclitată. Printre aceşti parametri sunt hormonii şi glandele endocrine, cauza tulburărilor hormonale şi a nenumăratelor boli moderne care se manifestă atât la copii, cât şi la adulţi.

Chiar dacă femeile sunt cel mai afectate de dereglările hormonale, trebuie să ştiţi că, în ultimii ani, în cabinetul endocrinologilor ajung tot mai mulţi copii intraţi la perioada de pubertate prematur, copii obezi sau cu probleme de creştere, afecţiuni cauzate de dereglările hormonale.

Hormonii sunt substanţe chimice secretate de glandele endocrine şi eliberate în sânge astfel încât să ajungă la celulele lor „ţintă”, care pot fi atât locale, cât şi la distanţă. Atunci când sunt secretaţi fie în exces, fie în cantităţi insuficiente, ei provoacă un dezechilibru în organism, care stă la baza declanșării a numeroase afecţiuni.

Mecanismul hormonal

”Corpul uman este un sistem complex de organe legate între ele, care trebuie să funcționeze împreună. Glandele (componentele sistemului endocrin) se găsesc în diferite părți ale corpului și controlează funcțiile acestuia prin intermediul unor mesageri chimici denumiți hormoni, care sunt eliberați și transportați în sânge.

Principalele glande sunt glanda hipofiză sau pituitară, situată în cutia craniană, glanda tiroidă, situată la nivelul gâtului, glandele suprarenale, care se află în abdomen, și ovarele, respectiv testiculele, din regiunea pelvină”, explică dr. Camelia Popa, medic specialist endocrinologie în cadrul Spitalului MedLife Genesys din Arad.

”Spre deosebire de sistemul nervos, unde informațiile de la centru (creier sau măduva spinării) se propagă rapid, luând forma impulsurilor nervoase, informațiile transmise pe cale hormonală sunt mai lente. De exemplu, adrenalina se poate propaga în câteva secunde, pe când altor hormoni le poate lua de la câteva ore până la câteva zile ca să ajungă la organul sau țesutul-țintă”, susține dr. Rodica Petriș, medic specialist endocrinologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Titan.

Viteza cu care hormonii se propagă în sânge sau cantitatea în care sunt secretați de glande, atunci când ies din limitele normale, cauzează dereglările hormonale, definite și ca manifestări anormale ale acțiunii hormonilor.

Diagnosticarea tulburărilor hormonale

”Dereglările hormonale sunt diagnosticate pornind de la o suspiciune clinică și pot fi confirmate prin măsurarea nivelului acestora în sânge sau urină, în baza unor teste de stimulare sau inhibare.

De multe ori, sunt necesare investigații imagistice: ecografie de tiroidă sau scintigrama tiroidiană pentru patologia de tiroidă, ecografie utero-ovariană pentru disfuncțiile ovariene, computer-tomograf sau RMN pentru patologia de hipofiză sau de glandă suprarenală, octreoscan pentru tumorile neuroendocrine etc.”, explică dr. Rodica Petriș, medic specialist endocrinologie.

Copiii, adolescenții și tulburările hormonale

Cele mai frecvente tulburări hormonale în rândul copiilor sunt sunt date de glanda hipofiză, glandă responsabilă şi de eliberarea hormonului de creştere.

”Una dintre bolile specifice este nanismul hipofizar (înălțimea sub limita corespunzătoare vârstei). Pentru descoperirea acestei afecțiuni, este bine ca părinții, medicii pediatri și medicii instituțiilor de învățământ să fie atenți la evoluția în înălțime a copilului și să atragă atenția atunci când nu corespunde vârstei pe care o are juniorul în acel moment.

O altă afecțiune care se manifestă frecvent atât la copil, cât și la adolescent este obezitatea, aceasta fiind o problemă complexă și cu impact social. Pentru tratarea ei sunt necesare consilierea psihologică și intervenția nutriționistului, incluzând atât copilul/adolescentul, cât și familia acestuia.

Adolescenții se confruntă mai des cu pubertatea precoce sau întârziată, probleme cauzate de disfuncții ale glandelor suprarenale, hipofizei sau tiroidei. Pentru a vindeca aceste boli este necesar un tratament individualizat, în funcție de vârsta pacientului și de complexitatea cazului”, precizează dr. Camelia Popa, medic specialist endocrinologie, Spitalul MedLife Genesys Arad.

Femeile, ținta tulburărilor hormonale

Femeile cad adesea pradă dereglărilor hormonale.

”Fie că vorbim despre gușă (mărirea glandei tiroide), fie despre alterarea funcției tiroidiene (hiper/hipotiroidie), tiroidita Hashimoto, boala Basedow-Graves sau nodulii tiroidieni, descoperiți de cele mai multe ori întâmplător, printr-un control ecografic, patologia tiroidiană are cea mai mare pondere în rândul femeilor. În funcție de dimensiunea lor, nodulii tiroidieni pot fi tratați chirurgical sau non-chirurgical. Dacă depășesc 1,5 cm, cu siguranță că va trebui să fie îndepărtați prin operație.

Pe de altă parte, hipertiroidia (accelerarea funcției tiroidiene) se tratează cu blocanți ai sintezei tiroidiene. Terapia este de durată și poate atinge doi-trei ani. După acest interval, dacă nu este echilibrată funcția tiroidei, se recomandă terapia cu iod radioactiv sau intervenția chirurgicală, în funcție de particularitatea cazului.

În ceea ce privește hipotiroidia (încetinirea funcției tiroidiene), aceasta se tratează cu hormoni de substituție tiroidiană, cu doze adaptate necesităților tiroidiene urmărite periodic”, explică dr. Camelia Popa, medic specialist endocrinologie.

"Simptomele care însoțesc disfuncțiile tiroidiene pot fi variate. Spre exemplu, ”în hipotiroidie, pacienții pot acuza creștere ponderală, piele uscată, constipație, oboseală, somnolență, căderea părului, neregularități menstruale, iar în hipertiroidie pot apărea scădere ponderală, transpirații, tremur la nivelul corpului, neregularități ale pulsului, creșteri ale tensiunii arteriale”, completează dr. Rodica Petriș, medic specialist endocrinologie, Hyperclinica MedLife Titan

Alte afecțiuni care se manifestă la femeie și care sunt cauzate de tulburări hormonale sunt sindromul ovarelor polichistice sau micropolichistice, ”fiind cea mai frecventă afecțiune endocrină care duce la obezitate. Se caracterizează printr-un exces de hormoni masculini și insulină. Clinic, se manifestă prin acnee, pilozitate excesivă, obezitate la nivel abdominal, dereglări de ciclu menstrual”, menționează dr. Loredana Pârlog, medic specialist endocrinologie la Hyperclinica MedLife Favorit.

Și afecțiunile suprarenalei manifestă o predilecție pentru sexul frumos, e adevărat, mai puțin pronunțată decât în cazul tiroidei.

Tulburările hormonale în cazul bărbaților

Bărbații sunt mai rar ținta tulburărilor hormonale, însă atunci când se întâmplă, ei se confruntă mai ales cu ginecomastia, o afecțiune care se manifestă prin creșterea sânilor. În baza rezultatelor hormonale, se decide un tratament cu blocanți hormonali (blocanți de estrogen) sau chirurgie plastică.

Există o legătură între tulburările hormonale și bolile moderne?

Medicii confirmă faptul că multe dintre bolile moderne sunt cauzate inclusiv de tulburările hormonale. Spre exemplu, obezitatea nu este doar consecința unui dezechilibru între aportul și consumul caloric, ci și a menopauzei, sindromului de ovar polichistic, excesului de cortizol, hipotiroidismului, deficitului de hormon de creștere, tulburărilor hipotalamice.

Diabetul, o altă boală a secolului 21, este, de multe ori, ”o consecință a excesului de hormon de creștere (acromegalie), excesului de cortizol, sindromului de ovar polichistic, feocromocitomului (nodul pe suprarenală, care produce prea multă adrenalină), tumorii care secretă glucagon sau somatostatină, hipertiroidismului, care poate duce la creșteri ușoare ale glicemiei, mai rar la instalarea unui diabet zaharat”, explică dr. Loredana Pârlog, medic specialist endocrinologie.

Nici sistemul circulator nu este ferit de acțiunea dereglărilor hormonale. ”Secreția excesivă de hormoni din glanda suprarenală (fie adrenalina, noradrenalina, fie aldosteron sau cortizol), excesul de hormon tiroidian (care duce la accelerarea tuturor proceselor din organism: pacienții prezintă scădere în greutate, transpirații excesive, palpitații, scaune dese, agitație), excesul de hormon de creștere (acromegalia), excesul de PTH (parathormon), toate aceste cauze pot sta la baza hipertensiunii endocrine”, potrivit dr. Loredana Pârlog.

Chiar dacă nu este foarte evidentă, depresia este o stare prin care trecem cu toții la un moment dat în viață, însă uneori ea ”poate fi un simptom al unei afecțiuni endocrine, precum hipotiroidismul, excesul de PTH (parathormon), excesul de cortizol, menopauza”, completează dr. Loredana Pârlog.

Pentru a evita consecinţele tulburărilor hormonale, efectuaţi controalele de rutină, monitorizaţi-vă nivelul hormonal şi adresaţi-vă doctorului atunci când aveţi o problemă de sănătate.

sectiune medlife pdm6

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu