Skip to main content

Tolontan: Am informația că vor fi publicate înregistrări cu discuții purtate între mine și oameni cu care am vorbit despre Gala Bute

 
Tolontan: Am informația că vor fi publicate înregistrări cu discuții purtate între mine și oameni cu care am vorbit despre Gala Bute
tolontan

tolontan

Publicitate

„Asistăm la o nouă formă de vînătoare a presei și de intimidare a angajaților statului să nu mai discute cu ziariștii”, scrie Cătălin Tolontan pe blogul său, într-o postare sub titlul Insolvența democrației: vor apărea înregistrări cu ziariști făcându-și meseria? El scrie că are informații potrivit cărora ar urma să fie publicate înregistrări în care jurnalistul vorbește cu diverse persoane despre Gala Bute.

„E un risc democratic să te ocupi cu înregistrarea jurnaliștilor cînd își exercită meseria și să le faci publice convorbirile din cursul documentării profesionale. Dacă vor apărea cu adevărat, ele n-au fost realizate cu galena de către un detectiv particular, avînd în vedere locul unde s-au purtat convorbirile.”, a scris Tolontan pe blogul său.

Discuțiile ar fi avut loc în instituții publice „și nu pe holuri, nu la țigară, nu la toaletă trăgînd apa ca să acopere microfoanele, așa cum făcea judecătorul Mustață cînd își scîrbea complicii că mai uita din cînd în cînd să apese pe buton după ce trecea pe la WC!”, a mai spus el.

Jurnalistul vorbește și despre o „semnificație bună” dacă înregistrările vor apărea în presă. „Nici măcar SUA nu au publicat discuțiile dintre ziariști și Edward Snowden, declarat pericolul public #1. Pînă și cu unul acuzat de trădare națională jurnaliștii au avut privilegiul de a discuta în secret, fără ca asta să pară dușmănos nimănui”, scrie Cătălin Tolontan.

Ce scrie jurnalistul în postarea sa: 

Am mai multe motive să fiu optimist și să am încredere:
1. Dacă băieții le fac publice, vor dovedi cît de supravegheați sînt jurnaliștii și cît de incomode sînt investigațiile lor. (...)
Sînt zeci de oameni și multe instituții cu care am vorbit în acești trei ani în care urmărim cazul. Niciodată n-am crezut că putem fi înregistrați, dar asta e!
Pe 2 decembrie 2013, nu existase nici o comunicare între noi și DNA dacă cineva e atît de bolnav să-și imagineze că ziariștii influențează sau dictează măsurile procurorilor!, conducerea DNA se exprimă clar printr-o ordonanță în privința fraudei din Gala Bute.

(...)Hai, domnule președinte, mergeți mai departe, de ce să nu mergeți? Mai ales că într-un punct ați fost exact, atunci cînd ați spus ”veți vedea”, pentru că înregistrările sînt probabil audio-video! Le-au făcut băiețiii ca lumea. Mergeți mai departe și vom vedea cine este și cine nu este ziarist! Noi oricum mergem mai departe cu investigația nu cu înregistrările, că n-am înregistrat pe nimeni în 24 de ani de meserie. Iar Inspecția Judiciară, la cererea CSM, va merge și ea mai departe.

2. Publicarea înregistrărilor va ilustra cum se construiește o investigație de presă, una dintre multele în care ziariștii au relatat îndelung, ani în șir, și justiția a apărut și ea la un moment dat pe fir.
(...) Ziariștii au scris ani în șir despre Fenechiu, despre Ridzi, despre Dosarul Transferurilor, despre Copos și Loterie, despre schimbul de terenuri dintre Becali și Armată și anchetele justiției au apărut mai tîrziu. Cel puțin cam așa s-a întîmplat pînă acum. Azi, justiția se mișcă și ea mai bine și, de multe ori, presa află după deschiderea dosarelor.

În astfel de cazuri, au loc schimburi de informații, neoficiale, desigur, în care fiecare încearcă să ciupească mai mult din ce știe celălalt.

Grupul de influență care se pregătește să zvîrle înregistrările nici nu știe prea bine de ce să ne acuze: că am comandat procurorii sau că oameni din justiție ne-au influențat pe noi, dîndu-ne pasămite dosarele de-a gata?! Variantele se bat cap în cap. Se vor decide ei la una și o vor da pe piață. Între timp, au început intoxicările. Celor din instituții li s-a spus că noi am fi înregistrat. Niciodată de 24 de ani nu-mi înregistrez întîlnirile!

3. Ar fi o mică pierdere pentru presă, dar exemplul nu va șoca pe nimeni!
Dacă înregistrările vor apărea chiar și în ciuda acestui articol, poate că unii oameni se vor feri să vorbească, ”nu putem fi siguri că nu vă înregistrează”, dar viața merge înainte și discuțiile vor continua să existe, pentru că toate profesiile cîștigă din ele.

(...) În presă, există mai multe căi de a obține informații. Am colegi și cunosc reporteri de peste tot din țară și din lume care își flatează interlocutorii. De regulă, aceștia sînt cei mai buni reporteri. Îi amețesc pe cei cu care vorbesc, le fac promisiuni că o să fie bine, că luptă împreună împotriva răului. Cînd aleargă după informații i-am auzit deseori vorbind și îți vine să le dai și cămașa de pe tine!

(...) Există și categoria ziaristului curios și destul de distant, care vorbește generalități și mai întreabă cînd și cînd ceva, cînd simte că poate obține un pont. Din fericire, așa sînt eu. Ceva mai rușinos, relaționez mai greu, și, din această cauză, par mai crispat și mai oficial în dialog. De ce zic din fericire? Pentru că n-am nici o emoție să se afișeze înregistrările cu discuțiile mele! În ele nu împing pe nimeni să facă nimic, nu ameninț, nu insinuez, nu sugerez. Chiar și în discuțiile neoficiale, îmi exprim opinia, întreb și răspund, avînd un băț în fund mai degrabă decît o atitudine amicală.

Citiți postarea integrală, AICI

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Corect, mai ales ca, desi in puscarie, Voiculescu nu-l va lasa sa scrie ca la Cluj sala a costat 70 milioane de lei (are 10.000 de locuri, cu sala de incalzire la subsol), iar la Bucuresti au prevazut 72 milioane de euro! De 5 ori! Ca la Arena Nationala, unde numai refacerea gazonului a constat mai mult decit intregul stadion de la Cluj...
  • tolontane nu te lasa dus de val. vezi ca boc a deschis o sala polivalenta la cluj, baga mare ca a furat banii si ca de fapt sala trebuia sa coste mai putin decat cratitele tale din bucatarie si ca de fapt ce le trebuia clujenilor sala polivalenta, puteau sa vopseasca doar banci tricolore in parc.
  • Mai sint si civili in tara asta. Stiu ca voua, astia de amusinati la Cotroceni si la Udrea, vi se pare ciudat ca umbla oamenii pe strada si fara epoleti.

    Frica mare, asa-i? Sa i se traga Doamnei de la un rahat de meci de box, o sa fie un hohot de ris urias!
  • "Niciodată n-am crezut că putem fi înregistrați" ?Draga Tolo oricum o meriti,mai ales ca vine de la cel care iti batea apropouri la TV cu "vom vedea".Sper ca marele securist sa iti arate inca odata cine e cu adevarat si sa te lamuresti si tu dupa 10 ani.
  • Iar se baga asta in seama pina la greata! Zau, nu v-ati saturat? Ne spune si noua ceva despre ancheta Gala Bute? Ce a dezvaluit? Stie cineva? Ce bomba de presa e acolo? Apropo, totusi, a vazut cineva ancheta asta sau numai ce se vorbeste despre ea? Un fel de google marca Tolontan, dai search cu Gala Bute si fix articolul care a "declansat" totul nu e! De fapt, baiatul care este in ancheta, cu domiciliu fortat (ma rog, arest la domiciliu), adica Obreja, a invirtit niste bani, totul s-a lamurit, hai, pa!

Trimite un comentariu