Skip to main content

Marile nume din presa franceză se solidarizează, dupa ce un săptămânal a prezentat întâlnirile cu sursele pe care le-au avut doi ziariști Le Monde care scriau despre Sarkozy

 

Screen Shot 2014-10-19 at 12.11.44 PMRedacțiile a 14 mari ziare și posturi de radio din Franța au condamnat metodele folosite de săptămânalul de dreapta Valeurs Actuelles, care, acuzând o susținere din partea autorităților socialiste, a dezvăluit în această săptămână o serie de întâlniri pe care le-au avut doi ziariști ai Le Monde care efectuau o anchetă asupra fostului președinte Nicolas Sarkozy, scrie HotNews.ro, care citează AFP.

Publicitate

"Noi, ziariștii, dezaprobăm colectiv și ferm metodele folosite de ziarul Valeurs Actuelles, care a publicat în 15 octombrie un articol intitulat 'Revenirea lui Sarkozy: întâlnirile secrete a doi ziariști Le Monde'", se arată în acest comunicat.

"Această atingere gravă la secretul surselor este nedemnă de meseria noastră", scriu Le Monde, Figaro, Parisien, Nouvel Observateur, Point, Echos, Radio France, Mediapart, Rue 89, L'Express, Liberation, Europe1, RFI și TF1.

"Ii sustinem pe confratii nostri Gerard Davet si Fabrice Lhomme, insarcinati cu afacerile judiciare ale Le Monde, ale caror intalniri au fost prezentate de Valeurs Actuelles. Tinem sa reamintim ca nu exista surse fara protectia surselor. Nu exista informare libera fara surse. Ca democratia este amenintata cand nu mai exista informatie libera", afirma redactiile semnatare ale comunicatului.

Le Figaro a subliniat ca "nu este sanatos ca ziarele sa supravegheze alte ziare si sa pretinda ca pot discerne motive ascunse intr-un articol sau altul".

Le Monde a anuntat miercuri ca va cere deschiderea unei "anchete pentru spionaj si va depune plangere pentru defaimare si insulta", dupa aparitia articolului din Valeurs Actuelles care lasa sa se inteleaga ca puterea socialista ar putea ajuta in ancheta legata de dosarele in care este implicat Nicolas Sarkozy.

"Articolul din Valeurs Actuelles arata ca actiunile si gesturile colaboratorilor nostri erau urmarite si ca probabil au fost urmariti", a afirmat miercuri Gilles Van Kote, directorul Le Monde, intr-un editorial.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu