Skip to main content

Ministerul Afacerilor Externe i-a răspuns Phenianului în cazul interviului realizat de Adelin Petrișor

 

tvr reportajeMinisterul Afacerilor Externe a oferit un răspuns regimului de la Phenian în cazul interviului realizat de Adelin Petrișor cu Shin Dong-hyuk, singurul nord-coreean născut în lagăr și care a evadat.

Publicitate

"Ambasadorului nord-coreean i s-a comunicat că România respectă principiul separației puterilor în stat și, pe cale de consecință, Ministerul Afacerilor Externe nu poate influența politica editorială a Televiziunii Publice. Ca și în răspunsul TVR, diplomații au amintit reprezentantului regimului de la Phenian că libertatea de expresie este garantată de Constituție și de Convenția europeană a drepturilor omului", a scris Adelin Petrișor, pe blogul său.

Jurnalistul de război al Televiziunii Române mai spune că răspunsul postului public cu privire la plângerea nord-coreeană a fost redactat încă de săptămâna trecută și că acum patru zile a primit și viza departamentului juridic. Reacția nu a ajuns încă la reprezentanții Phenianului.

"MAE a trimis o scrisoare la TVR, scrisoare prin care l-a anunțat pe președinte de plângerea nord-coreenilor. Răspunsul televiziunii a fost redactat încă de săptămâna trecută. Acum 4 zile, primise viza departamentului juridic, însă nu fusese semnat de Stelian Tănase, președintele-director general. Nu știu care e situația acum. Probabil a fost doar o chestiune de timp, mapă etc. Cel puțin eu așa sper", mai scrie Adelin Petrișor.

CONTEXT. Săptămâna trecută, autoritățile nord-coreene, prin intermediul ambasadorului de la București, au trimis o scrisoare Televiziunii Române prin care își exprimă „nemulțumirea și surprinderea” în legătură cu un interviu difuzat la Telejurnalul TVR și invită executivul de la București la un dialog pe tema drepturilor omului.

Povestea nord-coreeanului e una cutremurătoare. La 14 ani și-a turnat mama că vrea să evadeze și a asistat la execuția ei. E supranumit Martorul nr 1 și este subiectul cărții Evadare din lagarul 14.

După difuzarea interviului, a venit și reacția ambasadei Coreei de Nord, într-o notă scrisă în care, Ministerul Afacerilor Externe și-a exprimat „nemulțumirea și surprinderea” în legătură cu difuzarea la TVR 1 a emisiunii în care un fugar nord-coreean aflat în vizită în România a formulat o serie de acuzații și aprecieri denigratoare la adresa regimului nord-coreean

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu