Skip to main content

Sancțiuni pentru campania electorală. Antena 3, amendată cu 20.000, România TV - somație

 

Sinteza zileiConsiliul Național al Audiovizualului a decis în ședința de astăzi primele sancțiuni din această campanie electorală pentru alegerea președintelui României.

Publicitate

Astfel, Antena 3 a primit o amendă în valoare de 20.000 de lei din cauza unor afirmații făcute de Dan Diaconescu la adresa lui Klaus Iohannis, în ediția din 7 octombrie a emisiunii "Sinteza zilei".

Fondatorul partidului PPDD a spus în emisiunea lui Mihai Gâdea că îl apreciază pe Iohannis "ca pe un baby broker, ca pe un traficant de copii". Prin afirmațiile sale, emisiunea de la Antena 3 a încălcat dreptul la viață privată a prezidențiabilului Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, postul România TV a fost sancționat cu o somație publică pentru o serie de acuzații la adresa președintelui Traian Băsescu.

În ediția din 7 octombrie a emisiunii "Alege Președinte" s-a vorbit despre "sumele impresionate de bani pe care le însumează dosarele preşedintelui: două-trei sute de milioane de euro şi unde au ajuns aceşti bani".

Prin această emisiune, România TV a adus atingere imaginii președintelui statului fără a se prezenta dovezi pentru acuzațiile făcute.

Propunerile de sancțiune au fost făcute de Valentin Jucan.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, câteva fragmente din emisiunile pentru care cele două posturi de știri au fost sancționate.

Sinteza zilei din 7 octombrie

Mihai Gâdea: "Cum îl apreciați pe Klaus Iohannis?”

Dan Diaconescu: "Ca pe un baby broker, ca pe un traficant de copii…Dânsul, presupun că este o persoană foarte inteligentă, o persoană care iubeşte viaţa, casele, banii, dar dânsul a dat nişte explicaţii recent, à propos de faptul că nu are copii…Totuşi i-au trecut prin mână oficial, el recunoaşte, 7 copii spre adopţie!Familiile canadiene declară la proces că nu doreau decât copii, respectiv 3. Era un surplus de 2 copii acolo. Nu-l înţeleg pe domnul Iohannis de ce n-a adoptat atunci cei 2 copii sau măcar unul?"

"Alege Președinte", de la România TV, din 7 octombrie

În prima parte a emisiunii, în studioul TV, s-au aflat Călin Popescu Tăriceanu - candidat independent alegerile prezidenţiale, Bogdan Ficeac – sociolog. "Unde au ajuns milioanele de euro din dosarele lui Băsescu", a fost unul dintre titlurile afișate pe ecran.

Printre temele abordate în emisiune s-au numărat "destinaţia milioanelor de euro din dosarele lui Traian Băsescu, sumele impresionate de bani pe care le însumează dosarele preşedintelui: două-trei sute de milioane de euro şi unde au ajuns aceşti bani".

Candidatul la fotoliul de la Cotroceni, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat faptul că, în prezent, Traian Băsescu are interesul de a fi protejat, în continuare, de consecinţele faptelor pe care le-a comis. În acest sens, este singura persoană din România care se bucură de imunitate faţă de lege.

Articolele încălcate din Codul Audiovizualului:

 • ART. 32
  (1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.
 • ART. 34
  (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
 • ART. 40
  (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
  (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Acum inteleg ratingul A3... In caz ca nu intra la puscarie DD dupa alegeri, poate ii dati o emisiune noapte de noapte deoarece mare parte din telespectatorii OTV s-au mutat pe A3.
 • este ceva penibil. cum sa-l mai ataci pe basescu daca el nici macar nu mai candideaza? serios? astea as bolnavi la cap

Trimite un comentariu