Skip to main content

ActiveWatch: Principalele posturi de știri au eșuat în procesul de organizare a unor dezbateri relevante cu cei 14 candidați

 
ActiveWatch: Principalele posturi de știri  au eșuat în procesul de organizare a unor dezbateri relevante cu cei 14 candidați
libertate presa

Foto: armradio.am
Foto: armradio.am

Publicitate

ActiveWatch spune că "în perioada campaniei electorale din 3 octombrie – 1 noiembrie, principalele televiziuni de stiri, Antena 3, B 1 TV, Digi 24, Realitatea TV și România TV, au esuat in procesul de organizare a unor dezbateri relevante cu cei 14 candidati la functia prezidentiala".

Organizația de media face, însă, un apel la "profesionalismul, responsabilitatea si buna-credinta a realizatorilor de televiziune" în a-i informa corect pe telespectatori în contextul celui de-al doilea tur de scrutin al Alegerilor Prezidentiale care va avea loc în următoarea perioadă.

ActiveWatch a identificat principalele abateri manifestate în cadrul dezbaterilor electorale televizate, din campania pentru primul tur al Alegerilor Prezidentiale:

  • 1. Partizanate fățișe concretizate prin ostilitatea deschisă față de candidatii indezirabili si eliminarea atitudinii critice fata de candidatii agreati de realizatorii TV.
  • 2. Marginalizarea candidatilor și a temelor electorale atât prin spatiul alocat, cat si prin prezentarea in exces a unor evenimente conexe campaniei electorale,
  • 3. Încurajarea confruntarilor intre politicieni, în detrimentul dezbaterii ideilor politice și fara a arata preocupare fata de agenda electoratului
  • 4. Promovarea si incurajarea atacurilor la persoana si proceselor de intentie, fara a asigura drept la replica ori probarea afirmatiilor cu probe temeinice.

"Consideram ca orice concesie de la misiunea de informare corecta si obiectiva va influenta negativ viata democratica din Romania. În plus, campania electorală trece, patronii se schimbă, dar jurnalistul rămâne față în față cu publicul și colegii săi, iar bunul cel mai de preț al unui jurnalist este calitatea sa profesională și reputația sa", mai spune ActiveWatch, în încheierea comunicatului de presă.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu