Skip to main content

Teszari, Adamescu și Păunescu, cei mai bogați români cu afaceri în media

 

Screen Shot 2014-11-07 at 8.36.53 AMDeşi presa este în schimbare, patronii sunt aceiaşi, astfel că topul milionarilor cu afaceri în media a rămas, în mare, la fel. Pe lângă nume clasice precum cel al lui Adrian Sârbu, Dan Grigore Adamescu, Dan Voiculescu sau Zoltan Teszari, în topul mogulilor apar şi nume cum ar fi cel al Ancăi Vlad, de la Catena sau cel al lui Valer Blidar, fiecare dintre ei având afaceri în presa regională, potrivit celui mai recent Top 300 Capital.

Publicitate

Revista de business editată de Editura Evenimentul și Capital remarcă totuşi că milionarii din presă nu au ajuns la un nivel considerabil al averilor din banii obţinuţi din activitatea de media, presa fiind doar o activitate desfăşurată în paralel cu alte business-uri.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, Top zece cei mai bogați oameni cu afaceri în media, realizat de revista Capital.

  • 1. Zoltan Teszari 530-560 de milioane de euro. Omul de afaceri deține compania RCS, în portofoliul căreia sunt posturile TV Digi Sport, Digi 24, Digi World și Digi Life.
  • 2. Dan Adamescu 410-430 mil. de euro. Omul de afaceri, în prezent arestat la domiciliu, deține compania Astra Asigurări și magazinul Unirea. Afacerile lui în media sunt grupate sub compania Medien Holding. Includ cotidianul România liberă și Academia Cațavencu.
  • 3. Fam. Păunescu 240-260 mil. de euro. În media, are o parte din postul B1 TV și deține unul din cele mai importante titluri din presa regională, Gazeta de sud.
  • 4. Fam. Voiculescu 230-250 mil. de euro. Afacerile din media sunt grupate în trustul Intact. Anul acesta, urmare a condamnării lui Dan Voiculescu, sediile posturilor TV au fost sechestrate de ANAF.
  • 5. Ionuț Negoiță 153-156 mil. de euro. Principalele afaceri sunt în imobiliare și turism (rețeaua de hoteluri Rin). Deține cotidianul gratuit Ring.
  • 6. Anca Vlad 135 mil. de euro. Principala afacere este grupul Fildas-Catena. Activitățile în media sunt modeste: televiziunea online Senso TV și revistele Farmacia ta, Tonica, Slab sau gras și Galenus.
  • 7. Sebastian Ghiță 130-132 mil. de euro. Este proprietarul postului Romania TV.
  • 8. Fratii Micula 110 mil. de euro. Proprietarii grupului European Drinks & Foods dețin posturile Național TV, Național FM și Favorit.
  • 9. Valer Blidar 107-110 mil. de euro. Omul de afaceri deține compania Astra Vagoane Călători Arad. În media, deține o televiziune regională - West TV - care acoperă 17 județe.
  • 10. Adrian Sârbu 80-85 mil. de euro. Fost șef al Central European Media Enterprises, compania mamă a Pro TV, deține, în prezent, grupul Mediafax, care cuprinde, printre altele, agenția de presă Mediafax, Ziarul Financiar, gandul.info si Pro Sport.

Toipul general al celor mai bogați români, condus de Țiriac, Ioan Nicolae și patronii de la Dedeman

Cel mai bogat român, conform topului Capital, este Ion Țiriac, cu afaceri estimate la 1,2-13 miliarde de euro.

Averea cumulată a milionarilor din Top 300 a ajuns la 22,47 miliarde de euro, în creștere față de 2013. Înainte de recesiune, acum șase ani, averea totală a primilor 300 de milionari români era de 39 de miliarde de euro. Aceasta a început să scadă treptat odată cu apariția crizei, ajungând anul trecut la un minim de 21,54 miliarde de euro.

Top 10 cei mai bogați români, conform Capital Top 300:

1. Ion Țiriac: 1,2-1,3 miliarde de euro. Afaceri: Unicredit Țiriac Bank (45%),Allianz Țiriac, Țiriac Holdings, imobiliare, Stejarii Country Club, Țiriac Auto
2. Ioan Niculae - 1-1,1 miliarde euro. Afaceri: InterAgro, Cerealcom. Este finanțatorul Astra Giurgiu.
3. Dragoș și Adrian Pavăl - 650 de milioane de euro. Sunt proprietarii magazinelor Dedeman.
4. Gabriel Comănescu - 600-620 milioane euro. Afaceri: Grup Servicii Petroliere (platforme petroliere, construcții marine, utilaje pentru foraj).
5. Zoltan Teszari - 530-550 milioane euro. Deține RCS&RDS
6. Ovidiu Tender - 520-540 milioane euro. Afaceri: Tender Oil & Gas (prin care deține părți din concesiuni de zăcămân de țiței, în Asia, Senegal și Guineea Bissau). Prin Tender Minerals, are o concesiune de zăcământ de aur în Senegal. Deține și platforma Vulcan SA.
7. Gruia Stoica și Vasile Didilă - 410-430 milioane euro. Principala companie a Grampet Group, pe care îl dețin, este GFR (transporturi feroviare).
8. Familia Adamescu - 410-430 milioane de euro.
9. Marius și Emil Cristescu - 410-420 milioane euro. Dețin Grupul Bega. Cea mai mare firmă este Foraj Sonde. Dețin și parcul industrial Faur București (fosta platformă 23 august)
10. Iulian Dascălu - 400-420 milioane euro, proprietarul rețelei Iulius Mall.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu