Skip to main content

Un membru CNA acuză: "În spaţiul audiovizual, alegerile prezidenţiale au fost fraudate"

 
valentin-jucan-razvan-chirita (1)
valentin-jucan-razvan-chirita (1)

Sursa foto: Mediafax Foto, Răzvan Chiriţă
Sursa foto: Mediafax Foto, Răzvan Chiriţă

Publicitate

Membrul CNA Valentin Jucan spune, într-un comunicat de presă remis Paginademedia.ro, că "în spaţiul audiovizual, alegerile prezidenţiale au fost fraudate".

Acesta spune că principalele posturi care au încălcat legea sunt Antena 3 şi România TV, încă din timpul zilei, când s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale.

"Aceste televiziuni au folosit pe tot parcursul zilei tehnici de manipulare, informaţii şi ştiri false, toate acestea cu scopul de a favoriza un anumit candidat", spune membru CNA, Valentin Jucan.

El face referire şi la neputinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului de a se întâlni şi a lua decizii, din cauza lipsei de cvorum.

"În complicitate, Parlamentul României a preferat să accepte blocarea CNA în campania electorală, lăsând nefuncţional Consiliul atât în ziua primului tur de scrutin cât şi pe parcursul campaniei electorale pentru al doilea tur, implicit ziua votului final", mai spune Jucan.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, comunicatul de presă complet semnat de Valentin Jucan.

"Pornind de la ziua desfăşurării procesului electoral al primului tur de scrutin, constat că posturile Antena3 şi RomâniaTV au încălcat reglementările audiovizualului. Aceste televiziuni au folosit pe tot parcursul zilei tehnici de manipulare, informaţii şi ştiri false, toate acestea cu scopul de a favoriza un anumit candidat.

Aceleaşi posturi de televiziune, pe toată durata campaniei electorale, au recurs atacuri la persoană, încălcări ale demnităţii umane, moderatorii acestor televiziuni uitând complet de normele audiovizuale şi de deontologia jurnalismului.

Postul public de televiziune, TVR1, a fost departe de rolul extrem de important pe care îl are, acela de a reflecta corect şi echilibrat această campanie electorală. La rându-i, a favorizat un anumit candidat prin modul în care acesta a fost prezentat, atât în cadrul emisiunilor informative cât şi în cadrul servil al emisiunilor de dezbatere.

Toate acestea se constituie într-o totală lipsă de informare corectă a publicului, a electoratului, cu atât mai mult cu cât audienţa celor trei posturi menţionate este una extrem de importantă.

Manipularea, intoxicarea cu subiecte false, lipsa de dezbateri pe temele cu adevărat importante într-o campanie electorală prezidenţială, denigrarea constantă a unor candidaţi, divizarea românilor în tabere "pro" sau "contra" unui candidat, au ca efecte fraudarea în audiovizual a alegerilor.

Toate aceste grave prejudicii care sunt aduse publicului nu s-au manifestat doar în această perioadă, ci de cel puţin doi ani, ceea ce se constituie într-un act premeditat.

În acest context, Consiliul Naţional al Audiovizualului este condus de o majoritate solidară cu actuala putere politică, majoritate care, prin deciziile pe care le-a luat în decursul a doi ani, a favorizat înşelarea românilor şi manipularea acestora. În complicitate, Parlamentul României a preferat să accepte blocarea CNA în campania electorală, lăsând nefuncţional Consiliul atât în ziua primului tur de scrutin cât şi pe parcursul campaniei electorale pentru al doilea tur, implicit ziua votului final.

Am convingerea că toate aceste atacuri la libera formare a opiniei vor avea efecte grave care vor fi menţionate şi în raportul de anul viitor privind Mecanismul de cooperare şi verivicare - MCV."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • adela adela
    O rugaminte pentru Petrisor Obae, daca va considera ca merita efortul. As fi interesata sa stiu, daca puteti obtine informatia, pt dum 2 nov, intervalul 20 -24, in special in jurul orei 21, care a fost audienta pe cele 5 televiziuni de stiri (eu am inclus-o si pe digi)? Multumesc anticipat

Trimite un comentariu

sus