Skip to main content

Un membru CNA: Stelian Tănase trebuie să îşi asume rolul de preşedinte-director general al TVR, cu obligaţiile care îi revin, în sensul interesului public pe care TVR trebuie să îl respecte

 
valentin-jucan-razvan-chirita (1)
valentin-jucan-razvan-chirita (1)

Sursa foto: Mediafax Foto, Răzvan Chiriţă
Sursa foto: Mediafax Foto, Răzvan Chiriţă

Publicitate

"Stelian Tănase trebuie să îşi asume rolul de preşedinte-director general al TVR, cu obligaţiile care îi revin, în sensul interesului public pe care TVR trebuie să îl respecte", spune Valentin Jucan, membru CNA, într-un comunicat de presă remis Paginademedia.ro.

Jucan îl acuză pe şeful TVR că nu a iniţiat o invitaţie clară la adresa lui Klaus Iohannis şi Victor Ponta, cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni.

"Până la data prezentului comunicat, din partea TVR nu a fost transmisă nicio invitaţie oficială către cei doi candidaţi aflaţi în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Singurele referiri la o posibilă intenţie a TVR de a organiza o dezbatere electorală se regăsesc în presă, sub forma unor tatonări ridicole", mai spune Valentin Jucan.

Precizăm că TVR a lansat, pe 3 noiembrie, o propunere către Victor Ponta şi Klaus Iohannis de a organiza una sau mai multe dezbateri electorale pentru turul doi de scrutin al cursei prezidenţiale.

Televiziunea Română a transmis celor doi candidaţi, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, invitaţia de a participa, pe 3 noiembrie, de la ora 14.00, la sediul Televiziunii Române, la o primă întâlnire în vederea discutării propunerii lansate, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Membrul CNA vorbeşte apoi despre importanţa organizării unei astfel de dezbateri la Televiziunea Română.

"Organizarea reflectării la postul public de televiziune a unui astfel de moment de importanţă naţională ar presupune o invitaţie clară adresată candidaţilor şi staff-urilor acestora, cu propunerea unei date şi ore de întâlnire în vederea stabilirii detaliilor dezbaterii.

Îi reamintesc domnului Stelian Tănase faptul că instituţia pe care o conduce are un rol strategic în spaţiul audiovizual, iar momente ca alegerile parlamentare sau prezidenţiale trebuiesc reflectate cu responsabilitate, instituţiile principale ale statului fiind menţionate în Legea TVR", a mai subliniat Jucan.

Reprezentantul Consiliului Naţional al Audiovizualului aminteşte despre obligaţiile postului public faţă de telespectatori şi de faptul că televiziunea nu i-a avut ca invitaţi pe toţi cei 14 candidaţi din primul tur de scrutin.

'Legea nr. 41/1994: Art.9 Serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune sunt obligate să transmită, cu prioritate şi în mod gratuit, comunicatele sau mesajele de interes public primite de la Parlament, Preşedintele României, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării sau de la Guvern'

În primul tur de scrutin, TVR a reuşit performanţa de a nu aduna cei paisprezece candidaţi la o dezbatere, deşi interesul public o cerea. Aceeaşi eroare se prefigurează şi în turul doi de scrutin, invitaţia oficială către cei doi candidaţi nefiind formulată şi asumată cu claritate.

'Legea nr. 41/1994: Art.4(1) Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, ca servicii publice în realizarea obiectivelor generale de informare, educaţie, divertisment, sunt obligate să prezinte, în mod obiectiv, imparţial, realităţile vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale, să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor politice, (...)'"

Solicitarea adresată de Valentin Jucan preşedintelui director general al SRTV:

"Îi solicit public domnului Stelian Tănase să nu rateze misiunea pe care o are TVR şi să depună toate diligenţele necesare pentru informarea corectă a publicului, cu atât mai mult în această perioadă electorală. Nu comparaţi TVR cu alte posturi de ştiri. Aveţi o licenţă audiovizuală de tip generalist, cu obligaţii mult mai complexe."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Livia Pila Livia Pila
    Numitul TANASE STELIAN spera ca va fi salvat de la debarcarea din fruntea TVR de promisa numire a aviatorului politic POPESCU-TARICEANU CALIN in functia de prim-ministru. Oportunistul TANASE prin numitul AVRAM SORIN face jocurile PSD. Asa ca nu e interesat sa dea nici o sansa la libera exprimare lui Klaus Johannis.
  • alle alle
    tvr-ul jongleaza intre cele doua puteri in momentul de fata.

Trimite un comentariu

sus