Skip to main content

VIDEO. Dobro: Nu vreau să-mi arog suprapunerea perfectă între Guerrilla și Gold, dar e o mulțime comună. Dacă nu merge pâna în ianuarie, eu mă opresc. E foarte greu să stai în casă, să n-ai bani să ieși în oraș și apoi să fii entuziast la radio

 
VIDEO. Dobro: Nu vreau să-mi arog suprapunerea perfectă între Guerrilla și Gold, dar e o mulțime comună. Dacă nu merge pâna în ianuarie, eu mă opresc. E foarte greu să stai în casă, să n-ai bani să ieși în oraș și apoi să fii entuziast la radio
Dobrovolschi

Dobrovolschi

Publicitate

PAGINADEMEDIA TV. “După 17 ani, dacă nu sunt lăsat să am libertate, eu nu mai pot funcționa, e un teribilism să fii om de radio” a declarat Mihai Dobrovolschi la interviurile PaginademediaTV, într-o discuție despre Radio Guerrilla, despre proiectul Gold FM, despre radio în general, dar și despre psihologul Dobro.

“Am preferat să ne asumăm că mergem o perioadă fără bani, că poate fi mai bine ulterior, dar produsul rămâne al nostru și, eventual, să fim printre ultimii care părăsesc vasul. Chiar dorm foarte bine că am ramas printre ultimii” explică realizatorul DobroShow, de la Gold FM, de ce nu a acceptat ofertele altor posturi de radio.

“Era mai simplu, ne-am gândit la asta. Propunerea era pentru întreg matinalul, erau niște oferte foarte bune, foarte ok, “haideti la noi” safe, știam sigur câți bani. Problema era un pic că DobroShow nu ar mai fi fost așa, trebuia să respect muzica postului lor și nu e cea cu care eu aș merge în mașină dimineața. La un post mai mult decât la altul trebuia să raspund, ca și conținut, într-o anumită măsură.”

La Gold FM au rămaș șapte din cei 40 de oameni pe care îi avea Guerrilla. Proiectul lui Dobrovolschi cu Gold FM:

“Nișa pe care o abordăm pe Gold FM, pentru că am schimbat total direcția de o săptămână, este cea a unor oameni pe care eu daca îl văd pe stradă pot spune că a ascultat Guerrilla.

Îi vezi, îi simți, e cumva nedrept poate să-i cataloghezi, sunt îmbrăcați mai bine, asculta muzică mai buă, are preocupari bune și nobile, citesc o carte, comunică între ei, se uita la un film bun. Toate astea îl fac un public de nișă, dar care nu apare în niciun demografic.

Nu vreau să-mi arog o suprapunere perfectă între Guerrilla și Gold FM, dar e o mulțime comună”.

În cifre?

"Eu zic că anul viitor ajunge la 70-80.000 de ascultători, în medie, pe zi."

Ți-ai propus ca într-un anumit orizont de timp să renunți?

Dobro: Cred că dacă nu merge pâna în ianuarie eu mă opresc. Dacă este pe zero din punct de vedere financiar, atunci merge, ai de unde clădi. Dacă în ianuarie vedem că nu am reusit să îl facem să meargă, eu nu mai pot, sunt foarte obosit.

E o meserie în care trebuie să fii entuziast, trebuie să dai entuziasm celorlalți. Dacă eu simt că am început să mint, că nu mai am încredere că se poate, mă scol în fieare dimineață cu bezna în cap și cu lapovița pe casa scării, îți dai toată verva, toata puterea ți-o dai în acele trei ore, restul zilei ești un fel de zombi, este foarte greu, ori să o faci fără niciun ban. La un moment dat organismul tău îți spune “hei, nu e ok”.

Trebuie să și mănânc, să mă bucur de ceva, că degeaba tragi și n-ai bani de o excursie. E foarte greu să stai în casă, să n-ai bani să ieși în oraș sau la restaurante și apoi să fii entuziast la radio.

"Încep să se întrevadă niște bani. Cred că înaintea cifrelor, inainte ca Gold să fie pe piață, sunt niște oameni care au nas, care simt când ceva va merge. Acum câteva săptămâni au început să vina agenții, lanțuri de magazine, și să spună “nu știu ce audiență aveți, dar simt că e ok, că am încredere”, a spus Dobro.

“Toți venim fără bani, nu e o promoție ascunsă, venim fără bani din iulie, ca să ne facem meseria fain, așa cum ne place nouă. Nicio vină nu are nimeni că au picat licențele de la Guerrilla. Nu vreau să trăiesc sărac, sper să vina bani, dar nimeni nu a furat niciun ban.

Garantez că n-am furat și că mă las de radio dacă demonstrează cineva că am furat”, a mai spus Dobrovolschi.

Paginademedia.ro vă prezintă cele mai importante declarații din interviu, înregistrarea video, dar și transcrierea integrală:

VIDEO. Mihai Dobrovolschi la PaginademediaTV

Cele mai importante declarații din interviu:

Despre Guerrilla:

"Regret mult, nostalgie… Guerrilla a fost un proiect foarte frumos. Sunt convins că vor fi comentarii răutăcioase, pentru că teme ca Guerrilla creează pasiuni și pro și contra. Este cred cel mai frumos proiect care s-a facut în România și sunt absolut subiectiv, dar nu pentru că am lucrat acolo, ci pentru că a fost un proiect care nu a ținut cont de cifre, ăsta a fost un lucru foarte bun."

Despre politică și radio acum zece ani, la Guerrilla:

"Eu la Pro FM foarte multă vreme i-am făcut campanie lui Traian Băsescu, eram naiv, apoi au venit schimbari politicie, am văzut ce înseamnă să ții cu unul, am văzut că de fapt că mai bine tăceai, dar tineam cu Trian Băsescu.

Era schimbarea, mai ales că în presă PSD pusese o batistă mare pe țambalul presei. Noi, tinerii, vrem să avem voie sa spunem orice. Încă un mandat de Adrian Năstase însemna pentru noi, lucrătorii în presă, un posibil amortizor. Nu voiam treaba asta, eram prea tineri. Cumva cred că l-am susținut pe Traian Băsescu prin energia noastră.

Între noi n-au fost discuții "băi, trebuie să ținem cu ăla" sau "vă zicem noi de ce". A fost o discuție între noi:"băi nu avem cu cine să ținem". Să ții cu Năstase era foarte retrograd atunci."

Mai contează politica atât de mult acum?

"Deloc. Este o decizie interioară, ne e așa lehamite de politică. Am avut atâtea suișuri și coborâșuri, rollercosterul ăsta de încredere pe care îl dai. I l-am dat lui Băsescu, eram fan Băsescu în 2004 după care "băi, stai, dar de ce face asta?". Ușor, ușor ajungi să nu mai ai încredere. Pe cât de multă încredere ai avut, pe atât de mare este neîncrederea. Vine Tăriceanu, ai încredere în el, te dezamăgește, vine Ponta, ieși în stradă pentru Ponta, te dezamăgește Ponta, ieși pentru Iohannis sunt absolut convins că în foarte scurt timp va da motive de dezamagire unora. E un fel de maturizare."

Unde sunt foștii ascultători Guerrilla?

Cred că foarte mulți dintre ei n-au mai ascultat radio. Din feadback-ul primit, o parte dintre ei n-au mai ascultat radio.

Ce face Gold?

"Am primit dreptul de a schimba muzica total de pe Gold FM, de o săptămână este o muzică foarte bună pentru targetul nostru. Tot ce este bun din 90 încoace. Nu facem telefoane cu 20 de secunde din fiecare piesă, nu testăm piese. Noi credem că oamenii care au fost alături de noi au aceste piese în preferințele lor. Piese mai vechi și piese mai noi, din 90 până în 2014, un Depeche Mode, un Metallica, un Placebo, un Pulp, tot ce a fost frumos până în 2014, pentru oamenii de orientarea asta muzicală este acum. Deja se poate asculta pe Gold."

Despre Dobro psihologul:

"Am un fel de târg unilaterial, nu voi vorbi niciodată la interviuri sau la radio despre clienții mei pentru că ei trebuie să se simtă siguri, eu sunt psiholog, psihoterapeut, nu vreau să intru foarte tare aici. Vreau să spun, însă, pentru că și aici, uman am investit foarte mult, cred ca majoritatea cred că sunt un ageamiu, am undeva la vreo 1.000 de ore de formare, mă formez de vreo patru ani și jumătate, foarte tough. Țin foarte mult la meseria asta.

E o meserie atât de nobilă, lucrez cu durere, tristețe, nu vreau să le amestec, eu cel care activează în domeniul ăsta. Cred că mă ajută foarte mult în ceea ce privește echilibrul meu, uitandu-mă prin ce am trecut prin ultimii ani de zile. Dacă n-aș fi fost apropiat de zona asta, atât ca om care a beneficiat de psihoterapie, dar și ca om care a studiat, cred că clacam, proabil eram angajat într-o agenție de publicitate, la creativi."

Interviul PaginademediaTV a fost filmat la Dynacord Café.

VIDEO. Mihai Dobrovolschi la PaginademediaTV

Transcrierea integrală a interviului:

Petrișor Obae: Ai venit direct de la matinalul pe care îl realizezi la Gold FM. Cum te simți, e vreo diferență majoră, e același show de la Guerrilla?

Mihai Dobrovolschi: Cred că nu e zi cand nu mi se întâmplă să fiu întrebat ce se întâmplă cu licențele Guerrilla. A, voi sunteți pe Gold, ai aceeași emisiune... Și nu e un reproș, e frustrarea mea pentru că nu știu întotdeauna ce răspuns să le dau. Mai ales că atunci când trebuie să dau un răspuns, e necesar să o iau mereu de la capăt. Totdeauna trebuie să te duci să o iei de la zero.

Într-o emisiune ca asta e perfect pentru că e timp, dar pe stradă când te oprește cineva e mai greu.

Tu când auzi Guerrilla ce simți?

Regret mult, nostalgie, bineînțeles, speranță tot mai puțin și, pe de altă parte, o frustrare foarte mare.

De unde vine această nostalgie foarte mare?
Luam salarii pe atunci, asta era o treabă. Guerrilla a fost un proiect foarte frumos.

Sunt convins că vor fi comentarii răutăcioase, pentru că teme ca Guerrilla creează pasiuni și pro și contra. Este cred cel mai frumos proiect care s-a facut în România și sunt absolut subiectiv, dar nu pentru că am lucrat acolo, ci pentru că a fost un proiect care nu a ținut cont de cifre, ăsta a fost un lucru foarte bun.

Guerrilla nu avea cifre de teapa Radio ZU sau Kiss FM dar ajunsese, făra să fie interesat de cifre, uneori în București să depășească cu matinalul cifrele Radio 21 pe publicul comercial, care facea cifre pe apartamente, bani, mașini s.a.

Noi, dacă ții minte, ne-am făcut un stindard din a face contra advertisment.

Care a fost filosofia Guerrilla când a pornit, acum zece ani?

Am vrut să facem acest post pentru că era o nișă foarte goală pe care o simțeam uniște oameni. Eu eram în 2004 la Pro FM și era nișa muzicii de calitate pentru un anumit gen de oameni foarte greu de descris demografic.

Inclusiv acum, nișa pe care o abordăm pe Gold FM, pentru că am schimbat total direcția de o săptămână, este cea a unor oameni pe care eu daca îi văd pe stradă pot spune că a ascultat Guerrilla. Îi vezi, îi simți, e cumva nedrept poate să-i cataloghezi, sunt îmbrăcați mai bine, asculta muzică mai buă, are preocupari bune și nobile, citesc o carte, comunică între ei, se uita la un film bun. Toate astea îl fac un public de nișă, dar care nu apare în niciun demografic.

Nu vreau să-mi arog suprapunere perfectă între Guerrilla și Gold FM, dar e o mulțime comună.

În 2004 s-a ținut cont și de contextul politic, având în vedere că era înainte de alegeri? Radio Guerrilla avea și un discurs, nu doar muzică.
A fost așa o suprapunere. Eu la Pro FM foarte multă vreme i-am făcut campanie lui Traian Băsescu, eram naiv. Apoi au venit schimbari politice, am văzut ce înseamnă să ții cu unul. Am văzut că de fapt că mai bine tăceai, dar tineam cu Trian Băsescu.

Era schimbarea, mai ales că în presă PSD pusese o batistă mare pe țambalul presei. Noi, tinerii, vrem să avem voie sa spunem orice. Încă un mandat de Adrian Năstase însemna pentru noi, lucrătorii în presă, un posibil amortizor. Nu voiam treaba asta, eram prea tineri. Cumva cred că l-am susținut pe Traian Băsescu prin energia noastră.

Noi am încercat atunci și am făcut, de fapt, o împărțire foarte echidistantă. Daca îți amintești, momentul ăla simbolic în care au venit Traian Băsescu și Adrian Năstase și au citit buletine de știri la Guerrilla. Amândoi au primit buletine de știri, amândoi au făcut glume unul despre altul și lupta politică se subminase în glumițe bune, zic eu. Atunci, în 2004, am fost noi, Academia Cațavencu, care oricum făceau parte din același grup cu noi, și mai era Evenimentul zilei, care era împotriva lui Adrian Năstase, dacă nu mă înșel.

Între noi n-au fost discuții "băi, trebuie să ținem cu ăla" sau "vă zicem noi de ce". A fost o discuție între noi:"băi nu avem cu cine să ținem". Să ții cu Năstase era foarte retrograd atunci.

Acum, în 2014, păstrezi la Gold FM muzica de la Radio Guerrilla, dar mai contează politica atât de mult?

Deloc. Este o decizie interioară, ne e așa lehamite de politică. Am avut atâtea suișuri și coborâșuri, rollercosterul ăsta de încredere pe care îl dai. I l-am dat lui Băsescu, eram fan Băsescu în 2004 după care "băi, stai, dar de ce face asta?"

Ușor, ușor ajungi să nu mai ai încredere. Pe cât de multă încredere ai avut, pe atât de mare este neîncrederea. Vine Tăriceanu, ai încredere în el, te dezamăgește, vine Ponta, ieși în stradă pentru Ponta, te dezamăgește Ponta, ieși pentru Iohannis sunt absolut convins că în foarte scurt timp va da motive de dezamagire unora. E un fel de maturizare.

La Gold, câți mai sunteți din vechea echipă de la Guerrilla?
Sapte.
Din câți?
Din 40 și ceva.

Pot șapte oameni să repornească...?
Este foarte greu. Hai să povestesc puțin despre Gold. Să o luăm cronologic, inclusiv cu Guerrilla o scurtă trecere în revistă. Guerrila a făcut parte din Realitatea-Cațavencu.

Nu ne-a interesat cum era organizat, cine îl deține, am avut independență editorială totală de la domnul Vîntu. Ne luam înjurături și scuipați pe stradă. Nu știu celelalte elemente din trust cum au fost, pot să bănuiesc...

Guerrilla nu a fost niciodată direcționat politic sau pe altceva. Cu domnul Vîntu m-am vazut o singură dată, la un team building, după care au început problemele pentru Realitatea, a venit Elan, Gușă, decizii, judecători. Cert este că a început să fie neclară situația Guerrila, au inceput mici râci între noi, Guerrilla, și trust.

Ne-am înțeles cu trustul și la un moment dat chiar era liniște, ne lăsau în pace, îi lăsam în pace. Ei au făcut o ofertă de vânzare noi am răspuns și noi, mai erau oameni interesați, după care CNA-ul a fost foarte deranjat că nu a fost anunțat.

În anunț se vorbea despre vânzarea licențelor, fapt interzis de lege. În mod legal licențele se pot ceda, nu vinde.

Ei s-au certat atunci cu CNA-ul, noi ne-am bucurat foarte tare, CNA-ul le-a ridicat licența. Noi, cei care făceam Guerrilla, ne-am bucurat foarte tare pentru că aveam o preempțiune morală și profesională, dacă acele licențe erau ridicate și apoi scoase la concurs nu putea nimeni să demonstreze că o nișă acoperită foarte bine de Guerrilla, cu un vector etic foarte sănătos, sustenabil economic, nimeni nu putea să o acopere mai bine decât am făcut-o noi până atunci.

Ne bucuram "gata, luăm frecvențele, luăm un investitor care să bage niște bani și ducem mai departe Guerrilla". Sandalul dintre Realitatea și CNA a continuat, Realitatea a contestat ridicarea licențelor și suntem în continuare în proces.

Toată lumea întreabă dacă se mai poate face ceva cu Guerrilla. Noi avem depuse proiectele pentru obținerea licențelor, aceste proiecte sunt din banii noștri. Dacă vreodată licențele vor primi un statut juridic clar, adică CNA-ul le-a ridicat și nu se mai poate întâmpla nimic sau Realitatea le primește înapoi, putem negocia. Putem negocia și întoarcerea la Realitatea. Întoarcerea poate fi negociată doar pentru Guerrilla. Dacă CNA le scoate la concurs, noi mergem să le câștigăm.

Ai încredere că CNA-ul va ține cont de voi?
N-am altă șansă decât să am încredere. Dacă se scot licențele și le dau altora și se dau pe principii politice vom face scandal, pentru că avem dreptul ăsta. Avem dreptul de a fi evaluați corect. Dar nu zic că nu va evalua CNA-ul corect.

Unde s-a dus publicul Guerrilla?

Cred că foarte mulți dintre ei n-au mai ascultat radio. Din feadback-ul primit, o parte dintre ei n-au mai ascultat radio.

Cum îi aduci înapoi?
Nu e proiectul meu, suntem o mână de oameni, lucrează Matei, care e cu mine acum la Dobroshow, sunt oameni care lucrează fără bani, cum este Gilda, noua voce de dimineață, aproape toată lumea lucrează fără bani.
Eu trăiesc din ce strânsesem - iar o frustrare imensă - mi-am tocat banii, ceilalți la fel, unii dintre ei au mai primit, alții au plecat, pentru ca noi abia de o lună de zile discutăm să repunem Gold pe piața sănătoasă și vizibilă de radio a României.

Cum veți face asta având în vedere faptul că acum se vrea o schimbare totală?

Păi, am făcut deja. De o săptămână, după multe dezbateri, dupa multe aprobări verbale primite, am primit dreptul de a schimba muzica total de pe Gold FM. De o săptămână este o muzică foarte bună pentru targetul nostru. Tot ce este bun din 90 încoace, nu facem telefoane cu 20 de secunde din fiecare piesă, nu testăm piese. Noi noi credem că oamenii care au fost alături de noi au aceste piese în preferințele lor. Piese mai vechi și piese mai noi, din 90 până în 2014, un Depeche Mode, un Metallica, un Placebo, un Pulp, tot ce a fost frumos până în 2014, pentru oamenii de orientarea asta muzicală este acum. Deja se poate asculta pe Gold.

Ca emisiuni?

Avem dimineața matinalul, apoi este o emisiune care m-a surprins și pe mine. E făcută de Petru și Sorin Badea despre știință tehnică, descoperiri, cu muzica nouă, ok, foarte ok, vineri mai este o emisiune tot de gaming, apoi Raluca Moianu.  Mai sunt niște voci după amiază.

Eu am participat ca un fel de consilier pe partea de muzică, pe direcția radioului. Sloganul Gold este Un radio de hituri, doar că a fost un radio de hituri pentru oamenii care stau foarte mult timp acasă, pentru pensionari, pentru segmentul ăla de varstă.

Am readus Gold-ul la segmentul de vârstă apropiat nouă, am 40 de ani și este muzica noastră din '90 și până acum. Sloganul este "Young is the new Gold".

De unde o să știe publicul de treaba asta?

De la Paginademedia.ro. De ce crezi că sunt aici? E o încercare de a promova treaba asta, încercăm și pe Facebook. Din păcate, trebuie să înțelegi, la câți suntem, facem și emisiuni și vânzări încerc să fac, mă întâlnesc cu unul, cu altul, să aducem bani și marketing. Noi nu mai avem om de marketing.

Atunci facem noi un heirupism, încercăm să ne ajutăm și cu ascultatorii. Invităm foarte multe startup-uri, invităm foarte mulți întreprinzători, au idei bune, au energie, au entuziasm, ne ajutăm între noi.

Ți-ai propus ca într-un anumit orizont de timp să renunți?

Cred că dacă nu merge pâna în ianuarie eu mă opresc.

Cum o să vezi dacă merge? Care sunt indicatorii?

Dacă este pe zero din punct de vedere financiar, atunci merge, ai de unde clădi. Dacă în ianuarie vedem că nu am reusit să îl facem să meargă, eu nu mai pot, sunt foarte obosit.

E o meserie în care trebuie să fii entuziast, trebuie să dai entuziasm celorlalți. Daca eu simt că am început să mint, că nu mai am încredere că se poate, mă scol în fiecare dimineață cu bezna în cap și cu lapovița pe casa scării, îți dai toată verba, toata puterea ți-o dai în acele trei ore, restul zilei ești un fel de zombi, este foarte greu. Ori să o faci fără niciun ban, la un moment dat organismul tău îți spune “hei, nu e ok”.

Trebuie să și mănânc, să mă bucur de ceva, că degeaba tragi și n-ai bani de o excursie. În dialogul meu cu ascultătorii mi se mai spune “bine că vorbiți de excursii și restaurante și apoi va plângeți că nu aveți bani”.

E foarte greu să nu ai bani de excursii și restaurante și apoi sa fii ok. E foarte greu să stai în casă, să n-ai bani să ieși în oraș sau la restaurante și apoi să fii entuziast la radio. Nu e o problemă, mănânc și mai ieftin, dar dacă eu am probleme cu chiria, cu ratele, nu poți să-mi ceri să traiesc foarte prost și să vin să-ți vând de dimineață entuziasm.

Trebuie să o ducem bine, nu vorbim de zeci de mii e euro, vorbim de niște salarii ok, normale.

Încep să se întrevadă niște bani, cred că înaintea cifrelor, inaintea ca Gold să fie pe piață, sunt niște oameni care au nas, care simt când ceva va merge.

Acum câteva săptămâni au început să vina agenții, lanțuri de magazine, și să spună “nu știu ce audiență aveți, dar simt că e ok, că am încredere. Îmi trebuie publicitate doar pe București, îmi trebuie pe demograficul pe care îl bănuiesc la voi, vreau să fiu printre primii”. Au făcut proiecte speciale dimineața.

Înțeleg că știind că sunt la Paginademedia.ro se uită agenții, da aș vrea să vând puțin ideea. Văd niște date de la ARA în primvăra anului trecut, când după noi, la Gold FM, era cu totul altceva, când noi nu aveam nume, eram blazați, vai capul nostru. Uite că noi începând din primăvara anului trecut, din mai a crescut, dacă nu mă înșel, dar agențile se pot uita. În iulie, când noi am plecat în concediu, a urcat până la 44.000 pe zi, care e cifra de Guerrilla.

Datele de audiență ar trebui să vină la începutul anului viitor pentru ce se aude toamna pe FM. Tu și echipa ta v-ați propus ca Gold FM să aibă o medie cam ….pe unde?

Eu zic că anul viitor ajunge la 70-80.000 de ascultători, în medie, pe zi. Dacă avea 44.000 în iulie cu ce era, e același radio, foarte bine că am putut să-l schimbăm, la ce schimbări am facut: matinalul chiar este cel mai bun de până acum, se lucrează de cu seara, se fac momente, muzica s-a shimbat și este foarte bună, cu feedback foarte bun, de la agenții.

Este young, este fresh, cu un pic de promovare, să zicem că pierdem o parte din cei 44.000 pentru că sunt cei care ascultau vechiul Gold, dar feelingul meu e că nișa asta e în continuare neacoperită, că sunt oameni care vor să asculte astfel de muzică, fără hipsterală.

Nu cred ca ți-e rușine să asculți U2, Muse sau RadioHead. Totdeauna când vei deschide Gold vei avea un hit.

V-ați gândit vreodată la vreo variantă să recuperați numele Guerrilla?

Îți dai seama că am încercat, am încercat să obținem nume asemănătoare, să obținem Eliberadio... Au fost, pe de o parte, unii care au știut să înregistreze nume dinainte, cumpărători de branduri, pe de altă parte unele nu ți se aprobă.

Guerrilla nu e deținut de noi, nu știu de cine, dar sigur nu de noi. La acea împărțeală, atomizare care a fost, ce am încercat noi a fost Guerrilla cu un singur "r" sau cu un singur "l", asta n-a mers. OSIM-ul acum e foarte conectat la Europa, nu ți se permit asemănări nici măcar fonetice, mai ales când ești în aceleași clase nu te lasă să ai branduri asemănătoare și atunci ți se dă NU.

Mai mult, poți să investești într-o astfel de marcă și apoi vine deținătorul de marcă și îți face opoziție și îți spune "nu sunt de acord", iar OSIM spune "sorry".

Acum mergem pe Gold, mi se pare un nume foarte ok. O să mai dureze un pic până când el o să fie asemuit cu ceea ce se întâmpla înainte, dar ușor, ușor o să ia noul iz, noua culoare.

Când câștigam foarte bine la Guerrilla refuzam cu nonșalanță orice, “eu nu mă asociez cu un produs”. Am făcut concesia de mă asocia cu produse pe care le folosesc. Îți găsești mici scuze, ca asta.

Nu ți-era mai ușor să accepți o ofertă a unui post care merge?

Era mai simplu, ne-am gândit la asta. Propunerea era pentru intreg matinalul, erau niște oferte foarte bune, foarte ok, “haideti la noi” safe, știam sigur câți bani. Problema era un pic că DobroShow nu ar mai fi fost așa, trebuia să respect muzica postului lor și nu e cea cu care eu aș merge în mașină dimineața. La un post mai mult decât la altul trebuia să raspund, ca și conținut, într-o anumită măsură. Eu știu cum e libertatea asa. Un director crede că o altă direcție e mai bună.

După 17 ani dacă nu sunt lăsat să am libertate eu nu mai pot funcționa, e un teribilism să fii om de radio.

Am preferat să ne asumăm că mergem o perioadă fără bani, că poate fi mai bine ulterior, dar produsul rămâne al nostru și, eventual, să fim printre ultimii care părăsesc vasul. Chiar dorm foarte bine că am ramas printre ultimii.

Plec și poate o să-l ducem pe alt radio sau pe Strong.

Internetul a fost în campania asta mai puternic. Banii cei mai multi sunt tot la televiziune, care mai este rolul radioului față de acum 17 ani, când ai început tu? Vezi o schimbare între rolul radioului de atunci și cel de acum?

Evident că se schimbă. Până acum câțiva ani, decizia de a asculta un radio era 70% datorită muzicii. Ascultai radioul al carei muzici iți plăceau.

Treaba se schimbă pentru că muzica e mult mai accesibilă, ti-o iei de pe iTunes, de pe torente, ți-o pui pe stick.

Dacă dezbraci radioul de muzică, ce rămâne? Unu: să rămai propunător de muzică, noi cautăm pentru tine muzica. Doi: rămane entertainmentul. Emisiunile de autor care aduc și suflet, nu numai muzica și informațiile vor ramane, dimineața preferi să începi ziua cu trei oameni care sunt entuziaști tot timpul.

Al treilea e foarte important: ca orice societate comerciala, radioul trebuie să fie un actor social. Când zici radio te gândești la dispecerat de gânduri și direcții.

Radioul este un mare generator de curente, prin ascultatori. Noi la Guerrilla am facut-o lin, am avut campania de Atlasul de mitocanie urbană, am avut multe campanii civice, așa că le-am teminat pe astea trei. Foarte repede, radiourile noi, pe masură ce mașinile vor avea 3G, o să rămână cu un public mare, dar necomercial, o să se tragă de păr cifrele de audiență, dar la un moment dat mămăliga se sparge.

Uitându-mă pe amenzile de la CNA acest rol de entertaninment este facut cu glume de la brâu în jos…

CNA-ul vine o dată pe an și le da amenda la toți, primele cinci matinale, posturile le iau de la capat. Eu cred că am facut un lucru bun, libertatea pe radio trebuie să
existe.

Primul lucru care îți vine e să faci glume sexuale. Foarte greu a fost. Mai scăpăm și noi, ok , cât n-ai voie sa zici.

Proiectul de internet Strong?

Strongul e un proiect de suflet al meu și al lui Matei, suntem asociați, iar Sebastian Pop are 1 %. Strong nu este foarte promovat și nici nu vreau să-l promovez foarte mult. Deocamdată nu vreau să-l asociez cu nimic, e ca un copil năcut înâmplător dar cu mare iubire.

Acum produce ceva?

Acum crește. În septembrie a avut undeva la 3.000 de oameni pe zi, nepromovat, iar pe noiembrie a depășit peste 10.000 de ascutători pe zi.

Internetul e și o pregătire pentru ceea ce o să se întample, o să vină o vreme când radioul va rămâne pentru consumatorii care cumpără produse foarte ieftine. Noi vrem să fim auziți. Probabil că de aceea se schimbă foarte mult. DobroShow-ul crește, e pe Zonga strong.

Postul din Suceava cum o să-l numești, care este fonetica?
Aici suntem la stația Eu inimă radio! Îl vom lansa în perioada următoare.

Ce face acum Dobro psihologul?
Am un fel de târg unilaterial, nu voi vorbi niciodată la interviuri sau la radio despre clienții mei pentru că ei trebuie să se simtă siguri, eu sunt psiholog, psihoterapeut, nu vreau să intru foarte tare aici. Vreau să spun, însă, pentru că și aici, uman am investit foarte mult, cred ca majoritatea cred că sunt un ageamiu, am undeva la vreo 1.000 de ore de formare, mă formez de vreo patru ani și jumătate, foarte tough. Țin foarte mult la meseria asta.

Cât îți ocupă săptămânal?
Săptămâna trecută, cu formare, mi-a ocupat toata joia și vinerea. Încă vreo 12-14 ore. E o meserie atât de nobilă, lucrez cu durere, tristețe, nu vreau să le amestec, eu cel care activează în domeniul ăsta. Cred că mă ajută foarte mult în ceea ce privește echilibrul meu, uitandu-mă prin ce am trecut prin ultimii ani de zile. Dacă n-aș fi fost apropiat de zona asta, atât ca om care a beneficiat de psihoterapie, dar și ca om care a studiat, cred că clacam, probabil eram angajat într-o agenție de publicitate, la creativi.

În radio, în fiecare dimineață trebuie să fii entuziasmat.

Pentru sistemul nervos al unui om este foarte greu să faci radio. Cei care au ramas acolo la radio, Matei, Gilda, Gianina, Sorin Badea, Mirela... toți venim fără bani, nu e o promoție ascunsă, venim fără bani din iulie, ca să ne facem meseria fain, așa cum ne place nouă.

Nicio vină nu are nimeni că au picat licențele de la Guerrill. Nu vreau să trăiesc sarac, sper să vina bani, dar nimeni nu a furat niciun ban. Nu avem bani depusi undeva, nici eu, nici Mihaiu. Multă lume îmi spune să nu mă asociez cu Liviu. Uite, eu sunt prieten cu Liviu, așa cum ne vedem acum, din an în Paște.

Garantez că n-am furat și că mă las de radio dacă demonstrează cineva că am furat.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Prea superior? Bai prieteni, voi ati uitat cum era Gheorghe la 13-14 sau la Midnight Killer? Ala era superior si o ardea self-sufficient. Falsa modestie e pentru semidocti.
 • Ras in cap, cu parul in vant, lucid, haotic, sarac, bogat, zen, Dalailama, oricum ai fi, eu voi fi mereu printre cei fericiti ca te asculta. Chiar si cand m-ai dezamagit, fiindca s-a mai intamplat, ai recuperat fara sa ai habar si pentru asta eu te consider AUTENTIC. AUTENTIC.AUTENTIC. Ai ceva-ul tau pentru care te invidiaza si te urasc vuvuzele d-alde .. hmm.. nu am chef sa le zic numele ca imi stric frumusetea de comentariu..
 • Pentru mine Dobro a fost si va ramane motivul pentru care DORESC sa intarzii dimineata la serviciu, ascultandu-l, asa cum Guerrilla Logout ma facea sa DORESC sa dureze mai mult drumul de la serviciu pana acasa, in masina in care ascultam Radio Guerrilla. Nu pot spune ca nu-mi pare rau de faptul ca fostii ascultatori de Gold suspina acum dupa muzica lor, de suflet. Lor insa si celor care nu au incredere in acest nou proiect al lui Dobro si al colegilor lui, as dori sa le citez ce a spus Alvin Toffler: "Analfabetii secolului 21 nu vor fi cei care nu vor putea citi si scrie, ci cei care nu vor putea invata, uita ce au invatat si re-invata." Asta se aplica, dupa parearea mea, in absolut tot ceea ce tine de zona intelectualitatii. Iar celor care nu va place noul Gold va spun doar atat: "Nu-l ascultati!" Vom ramanem noi, ceilalti!
 • -Mariuse, ce naiba, astia nu sunt la serviciu azi de 1 dec? :))))))
  -Eu credeam ca esti Dana, Andrei, x; dobro, dobro, lasa-ne ; denisa, diana, ion, john doe, paul, ioana, laura g., eugen, sirbu, unu, LSD, tudor, Moruzzi. Trebuie sa recunosc insa ca ai scris bine si pari a fi chiar tu, Marius Vintila. Apropo, cel de mai sus, Marius Barbulescu, o fi fratele lui Vali Barbulescu :)
  - ai scris bine, dar nu foarte bine. Un motiv ar fi ca ai impartit in 3 grupuri asa cum tu ai vrut sa-ti iasa. Daca vrei, eu pot imparti in alte 3 grupuri. Sau in alte 3 grupuri. Era mai fair sa spui simplu ca parerile tale coincid cu cei care zic ca : asa si pe dincolo. Sau poate, ca in situatia ta, nu vrei sa fii fair?
  - nu imi vine sa cred ca nu esti sigur daca a fost o gluma sau nu chestia cu concedierea in direct. Pentru mine, esti un profesionist la fel de bun ca si Dobro.Cum sa nu iti dai seama ? Mi-am dat eu, care sunt un amator.
 • Esti facut gramada Dan, am bai desteptule buton off, dar nu mai am ON ! Pai pe ce muzica buna sa mai dau ma ? Asta de la gold acuma e partial buna, eu vreau Total muzica buna, stii tu ca muzica de la Radio Total, Gold FM-ul de odinioara sau poate nu stii, poate nu erai nascut pe-atunci ca pari destul de tinar, atat doar ca Gold-ul e old...
 • Nu pot sa il ignor mai Alex, pentru ca mi-a cam luat muzica buna, care se afla si inainte de 90; imi dai si mie libertatea sa plang dupa acea muzica te rog ?
 • Voi ma faceti sa intarzii la servici in fiecare dimineata, si pt asta va iubesc! Va rog din suflet, nu incetati sa faceti ce faceti! Pacat de Guerrilla, sursa mea de muzica si starea mea de bine din restul zilei. Dar am incredere, binili invinge! Trebuie! Chiar daca va invinge sub numele de Strong. May the force be with you!
 • Nu stiu cati oameni l-au urmarit in decursul anilor pe dobro si echipa lui, a lucrat in diverse locuri, a fost si pe tv intr-un timp cu dobro urban daca imi aduc bine aminte, In toate proiectele sale a avut si inca are o doza de original, cu multe peste comercialul ieftin promovat la nesfarsit acum. De ce nu este apreciat la scara larga este oarecum de inteles. Exact cum se discuta si in interviu, publicul este unul de nisa, nu este unul al maselor. Pentru alte posturi interesul este strict financiar, daca produci bani (indiferent de mijloace) esti bun, gata ramai la noi. Multi nu inteleg ca exista si oameni care vor mai mult de la societatea noastra viciata, Vor normalitate, vor educatie, cultura, dezvoltare. Este normal sa fii apreciat financiar pentru efortul tau. Multa bafta Dobro Show
 • Geo, daca ai ajuns sa-l compari de Dobro cu Badea, ne cam dam seama ce posturi asculti, Zu si Kiss scrie pe tine, iar la emisiuni tv, ti se potriveste Capatos....ma de-aici!
 • Ce smecheri se dau unii cand isi ascund numele! Ia-ti un cd si asculta-l pana nu mai poti. De cand au venit baietii, a crescut mult Gold si in ceea ce priveste muzica si in audienta, cred. Asa ar fi normal. Tie iti recomand Romantic fm.
 • Ce sa spun, tie iti trebuie doar muzica veche... Ia-ti un mp3 sau un stick si puneti cata muzica veche vrei. Sunt unii care vor sa asculte un matinal de calitate asa cum e in momentul asta, incluzand muzica actuala.
 • Paul, da-ne si noua, celorlalti, care consideram ca e cel mai bun matinal o alternativa pentru a petrece o dimineata frumoasa, plina de veselie. Vad ca multi ati inceput sa va luati de Dobro, dar cred ca niciodata (sau aproape) nu ati ascultat Guerrilla, altfel nu-mi explic aversiunea fata de un om care, desi nu e platit, vine la radio si isi face datoria. Cred ca voi ati fi intors de mult timp spatele unui loc de munca unde nu ati fi fost platiti. De ce nu butonezi la alt post daca nu-ti place? Ati intrat aici sa faceti zazanie, nu va mai pierdeti timpul, e prea pretios, si al vostru si al meu...sa stau acum sa va raspund.
 • Dana, nu mai bine pleci tu sa asculti Zu sau Kiss sau ce alta prostie de radio mai gasesti? Nu s-a plans nimeni ca a primit atatia bani, cred ca ai inteles din alta parte. Si, oricum, daca nu te identifici cu acest post, nu te tine nimeni legata de el. Pa!

Trimite un comentariu