Skip to main content

GALERIE FOTO. Presa din perioada Revoluției. Scînteia Poporului: "Glorie patriei libere, poporului erou!". "Comunicatul către țară al Consiliului Frontului Salvării Naționale"

 

nonameCum arăta presa în urmă cu 25 de ani, în zilele Revoluției? Astăzi se împlinesc 25 de ani de la Revoluție. În 22 decembrie 1989, zeci de mii de bucureșteni ieșeau în stradă forțându-l pe Nicolae Ceaușescu să fugă cu un elicopter.

Publicitate

Ziarul Scînteia, care înainte de căderea regimului comunist a fost organul de presă al PCR, s-a reorientat rapid și a scos două numere speciale, ambele sub titlul „Scînteia poporului".

Prima ediție a fost tipărită pe o singură față și a fost distribuită gratuit. A doua zi, pe 23 decembrie 1989, a mai apărut un al doilea număr, după care s-a trecut la titlul "Adevărul".

Scînteia poporului din 23 decembrie a avut pe prima pagină câteva titluri care au rămas în istorie: "Glorie patriei libere, poporului erou!", "Trăiască libertatea, traiască răspunderea!", "Revoluția populară a învins! Acum e nevoie de rațiune, calm și vigilență în apărarea libertății și valorilor naționale!".

Tot pe prima pagină a apărut și "Comunicatul către țară al Consiliului Frontului Salvării Naționale".

noname (1)

În pagina trei a fost preluată și "Declarația Frontului Democratic Român din Timișoara".

Dumitru Tinu, unul dintre fondatorii ziarului Adevărul, semna pe ultima pagină a ziarului Scînteia poporului un articol sub titlul "România nu este izolată, Europa, întreaga lume sînt alături de România!".

Pe aceeași pagină, ziarul trecea în revistă "ecoul" avut de Revoluție în presa internațională. Europa de Vest "respira ușurată" și spunea că "o etapă tragică s-a încheiat" (Paris), că "Bucureștiul trăiește o atmosferă de entuziasm" (Madrid), iar Vaticanul condamna "violența folosită contra populației pașnice din România".

Primul ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher saluta răsturnarea regimului Ceaușescu în România.

Cea cunoscută și sub numele de "Doamna de Fier" spunea într-un interviu pentru postul "Sky News":

"Aceasta este o noutate minunată pentru poporul României, pentru noi toți. 1989 s-a dovedit a fi un an istoric, cel mai fantastic dintre toți".

De asemenea, la Washington, președintele SUA, George Bush, saluta răsturnarea de la putere a lui Ceaușescu și că are în vedere ajutoare economice pentru România în cazul când țara va trece la democrație. În plus, guvernul american afirma, în sâmbăta datei de 23 decembrie 1989, că nu deține nicio informație privind soarta lui Ceaușescu.

Ediția din 23 decembrie a cotidianului politic și social "Scînteia poporului" a avut patru pagini și s-a vândut la prețul de 50 de bani.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, câteva imagini din arhiva personală cu ziarul Scînteia poporului de sâmbără, 23 decembrie 1989.

ziare revolutie (5) noname (12)
noname noname (6) noname (7)

noname (4) noname (1)

noname (2)
noname (3)

 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu