Skip to main content

Tolontan: Firmele paravan de la Studiourile MediaPro folosite și de Liga lui Mitică pe drepturi TV

 
Tolontan: Firmele paravan de la Studiourile MediaPro folosite și de Liga lui Mitică pe drepturi TV
studiourile mediapro_foto Adevarul

studiourile mediapro_foto Adevarul

Publicitate

UPDATE. "Calitatea Omniasig în acest dosar este de parte civilă, adică persoană prejudiciată în urma aspectelor sesizate în acest dosar penal", arată compania într-un punct de vedere. Detalii, în articol.

"Astăzi, presa are puțin mai mult de jumătate din credibilitatea DNA în ochii publicului și nu publicul e responsabil pentru asta", scrie Cătălin Tolontan, pe blogul său, în prima parte a unui amplu material despre legăturile dintre "firmele paravan de la Sudiourile MediaPro și Liga lui Mitică".

Cătălin Tolontan, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, reia povestea anchetării și reținerii unor manageri de la Mediafax Group, dar și cea a unor șefi de la MediaPro.

"Zilele acestea, procurorii au reținut patru manageri, contabili și avocați ai unui mare grup de presă, Mediafax, care editează Ziarul Financiar, agenția Mediafax, Gândul și ProSport. După ce, recent, alți șefi din Studiourile MediaPro Buftea au fost și ei reținuți, într-un lot mai mare de inculpați, compus din 31 de oameni", scrie jurnalistul pe blogul tolo.ro.

Încrengăturile dosarului MediaPro Buftea, explicate de Tolontan

"În referatul de arestare al dosarului Studiourilor MediaPro, publicat de stiripesurse.ro, apar trei straturi de firme.

  • 1. Firme mari, cu activitate.
  • 2. Firme mici, unele cu activitate reală și angajați, altele, fără. Majoritatea acestora nu-și înregistrau facturile și nu depuneau bilanț contabil.
  • 3. Firme fantomă."

Care este legătura dintre firmele paravan din cazul MediaPro și Liga lui Mitică (drepturile TV)

"În categoria 1 apar numele multor companii puternice. Printre ele Studiourile MediaPro Buftea, Omniasig,, Castel Film sau chiar ProTV SA, deținătoarea licenței canalului ProTV.
Conform procurorilor de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul București, firmele mari ar fi apelat la o schemă de evaziune fiscală și spălare de bani prin intermediul firmelor mici, din categoria a doua.

La rîndul lor, ca să se piardă urma banilor, cele din categoria a doua au apelat la firme paravan, din categoria a treia, special fondate. Firmele paravan folosite în afacerea MediaPro Buftea erau și cele pe care le folosea Liga lui Mitică în chestiunea comisionului pe drepturile TV!", mai explică Tolontan.

Despre Dragoș Chiș, una dintre persoanele reținute în cazul Mediafax

"În referat, apare omul care face legătura între cazul Studiourilor și cel al Mediafax. Se numește Dragoș Chiș, unul dintre cei patru reținuți în dosarul Mediafax. Chiș este avocat specializat în insolvențe și, cu un deceniu în urmă, a lucrat vreme de doi ani în cabinetul Lianei Petrovici, avocatul lui Adrian Sârbu.

Chiș a fondat trei firme: Sord Prod Imex SRL, Stage&Set SRL și Ravert Tradining SRL. Aceste firme au încasat, fiecare, sute de mii de lei în 2009 și 2010 de la Studiourile Buftea fără nici o prestație reală. Procurorii constată: ”Niciuna dintre firme nu declară livrările către SC Studiourile Media Pro SA, deși această din urmă societate raportează achiziţii de la SC Ravert Trading SRl, SC Sort Prod SRL şi SC Stage&Set SRL şi efectuează plăţi în conturile acestora”.

Contractele sînt mai mari, dar în firme intra doar 30-40% din banii de pe hîrtie, restul rămîneau la studiouri. Nici una dintre firme nu și-a depus bilanțul în 2009 și 2010" (tolo.ro).

Acum intervine legătura cu Mediafax Group.

Chiș declară procurorilor, potrivit lui Tolontan, că:

”Din câte cunosc, din anul 2008, de activitatea efectivă a societății (încheierea contractelor de muncă, întocmire state de plată etc.) s-au ocupat reprezentanții SC PUBLIMEDIA INTERNATIONAL SRL. SC PUBLIMEDIA INTERNATIONAL SRL făcea parte din grupul MEDIA PRO”.

"În mărturia lui Chiș apare și numele lui Sorin Dinu, fost director financiar la Mediafax. Între timp, Dragoș Chiș și Sorin Dinu au fost reținuți. Probabil că ei sînt unul din punctele de intrare ale procurorilor dinspre schema de la Studiourile MediaPro către ceea ce ei suspectează că s-a întîmplat la Mediafax. Aici nu vorbim despre drepturi de autor, ci despre un circuit de firme care inventau operațiunile comerciale, nu le declarau și nu-și plăteau impozitele", mai scrie jurnalistul.

Cătălin Tolontan vorbește și despre faptul că "agenția Mediafax și Ziarul Financiar au cedat probabil tensiunii culpei născocite și nu relatează nimic despre dosar".

"E păcat și complet inutil. Nu ziariștii de acolo au pe conștiință felul în care au fost gestionate companiile. Nu sînt vinovați guvernații pentru felul în care sînt guvernați", scrie Tolontan.

"Faptul că justiția cercetează în interiorul unor companii de media e o victorie, în fond, a ideii de supremație a legii, pentru care presa a militat permanent", concluzionează Cătălin Tolontan.

Poziția Omniasig: Calitatea Omniasig în acest dosar este de parte civilă, adică persoană prejudiciată

"Calitatea Omniasig în acest dosar este de parte civilă, adică persoană prejudiciată în urma aspectelor sesizate în acest dosar penal", arată compania într-un punct de vedere, în legătură cu articolul publicat de Cătălin Tolontan și preluat de Paginademedia.ro.

Punctul de vedere al Omniasig:

"Poziția OMNIASIG Vienna Insurance Group în legătură cu menționarea numelui companiei în cadrul articolului "Înainte de DNA a fost presa. Firmele paravan de la Studiourile MediaPro folosite și de Liga lui Mitică pe drepturi TV", apărut pe site-ul www.tolo.ro este următoarea:

Calitatea OMNIASIG în acest dosar este de parte civilă, adică persoană prejudiciată în urma aspectelor sesizate în acest dosar penal.

În Referatul Parchetului de pe langă Tribunalul București este menționat numele companiei OMNIASIG VIG cu referire directă la activitatea unui fost angajat, Prescure Puiu, cu funcția de inspector de daune, care în desfășurarea activității sale a indus în eroare compania OMNIASIG cauzându-i acesteia prejudicii atât financiare, cât și de imagine.

Vă rugăm să faceți de îndată aceste mențiuni în textul articolului unde este menționat numele companiei noastre și din care se înțelege, în mod eronat, că OMNIASIG ar fi parte învinuită și nu persoană prejudiciată."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Ce-mi place că și Tolontan se crede în măsură acum să vorbească despre credibilitatea presei. E ca Ponta care spune acum că poporul știe mai bine.
    Și tu, Tolontane, ești în aceeași barcă. Dacă tu n-ai făcut evaziune, nu-nseamnă că ești sfânt, doar că nu le ai tu cu cifrele și te-ai băgat la altele, doar te știm.
    O țară de ipocriți.

Trimite un comentariu