Skip to main content

VIDEO. Radu Banciu (3): Eu n-am probleme acasă, n-am probleme nicăieri. Dacă toți ar fi ca mine, ar fi fabulos. Brandul Radu Banciu e mai puternic ca B1.

 

Radu Banciu 4

Publicitate

VIDEO. “În fiecare îi sunt pe muchie de cuțit. Poate să se termine mâine, poate să se termine peste un an, peste trei ani, oricând”, a spus Radu Banciu despre emisiunea de la B1, la Interviurile PaginademediaTV.

Despre Radu Banciu, despre brandul Radu Banciu, despre ofertele primite și despre cum se face audiența, în această a treia parte a interviului.

Radu Banciu:

 • “Mi-am plătit la fisc dările, acum le-am plătit o pleașcă de bani, cu 40 de zile înainte de termenul stabilit. În ziua în care mi-a venit declarația de venit am și plătit-o. La mine nu există nimic cu care m-ar putea prinde cineva. Așa că tot discursul ăsta vine dintr-un prea plin din care pot să ofer ceva.”
 • “N-am atârnat de nimeni, eu n-am dat niciodată un telefon ca să mă angajeze cineva, n-am luat bani împrumut niciodată de la nimeni, nu am restanțe la întreținere, n-am credite pe care să nu le achit, n-am întârziat niciodată la plata unui credit.
 Eu trăiesc într-o lume ideală. Dacă toți oamenii ar fi ca mine ar fi fabulos.”
 • “Pentru mine nu contează cum va fi ziua de mâine, contează să-mi fac treaba, să-mi fac datoria. Eu orice voi face în continuare tot îmi voi face treaba, adică n-o să fiu omul nimănui.
 • Ai auzit vreodată pe cineva să spună în mass-media "bă, l-am văzut pe ăla nu știu cu cine, era beat, lua șpagă, era cu aia într-un tufiș"? M-a văzut cineva pe mine undeva, m-a acuzat pe mine cineva de ceva? În afară de faptul că mă înjură, că mă face agramat, cum nu știu că li se pare lor, ok, asta nu mă interesează. Dar nimeni n-a venit niciodată să spună chestii de genul ăsta. În rest, că am mai sărit calul, dar îmi asum lucrul ăsta.

VIDEO. Radu Banciu. În fiecare seară, sunt pe muchie de cuțit

Cine e mai puternic, brandul Radu Banciu sau brandul B1?

 • Eu m-am gandit o dată la chestia asta și cred că la momentul la care făceam această analiză, în afară de mine și Cronica Cârcotașilos (emisiunea vechie), cred că nu exista un nume mai mare decât brandul postului. Așa cum Radu Moraru a fost un brand mai puternic decat B1, cred că așa am ajuns eu să fiu la B1. Cred că eu am ajuns să fiu mai important decât numele postului.

Unde se vede?

 • Asta în primul rând din audiențe. Noi l-am bătut doi ani de zile pe Turcescu, anul ăsta ne-a bătut el, pentru că a fost un an electoral. În ceea ce privește ratingul mediu nu există nicio comparație cu celelalte emisiuni ale postului. Audiența emisiunii este de trei ori peste media postului si, de altfel, este singura emisiune care nu și-a schimbat niciodată ora de emisie, formatul, prezentatorul, durata s.a
 • Mie mi-a spus Sergiu Toader odată: "sunteți singurul om care a intrat în ultimii 20 de ani și care merită văzut. Ați bulversat". El era la Realitatea atunci. A fost o discuție întâmplătoare, n-am avut niciodată treabă cu Realitatea.

VIDEO. Radu Banciu: Numele Radu Banciu este mai puternic decât numele B1 TV

Despre audiență:

 • Niciodată nu m-a interesat exclusiv să fac audiență, cu orice preț. Nicio clipa nu mi s-a impus să fac nu știu cat, să te bați cu Badea. Ăsta nu e un obiectiv.
 • A face show sau scandal e în natura mea de a mă desfășura.
 • Audiența a fost obținută prin credibilitate, cred că asta e succesul. N-au oamenii ce să-mi reproșeze în comparație cu alții.

VIDEO. Radu Banciu: Nu mă interesează audiența cu orice preț

Despre oferte primite?

 • Da, am avut niște oferte, pană la urmă n-am plecat, cred că normal ar fi fost să plec, așa cum au spus toți oamenii pe care i-am consultat. n-am avut nenumerate oferte, era greu să mi se facă oferte, era clar că trebuie să accepte niște condiții firești, trebuia să-ți garanteze dreptul de a spune orice. La ce televiziune de știri aș putea să fac asta acum?
 • Știu că la un moment dat îmi propusese cineva, lasa-mă să vorbim cu nu știu cine să facem genul ăsta de emisiune la Pro TV. Eu aveam relații foarte bune la Pro TV, am lucrat acolo. Ăia, saracii, au spus "suntem tentați", dar nu ne permitem, că nu putem să avem responsabilitatea unor astfel de discuții. ProTV e un post cuminte, nu exagerează. Nu își asumau riscul, bulversa structura intrinseca a postului.

VIDEO. Radu Banciu, despre ofertele primite

Vezi toate părțile interviului VIDEO cu Radu Banciu:

Radu Banciu (1): Dacă Tolontan era un om obișnuit, nu m-ar fi acceptat. La Eurosport am ajuns pentru că Naum nu putea merge la baie. Naum și Tolontan sunt singurii ziariști de la care am avut de învățat

Radu Banciu (2): Mircea Badea nu a fost o găselniță, a fost un petec. Chiar înainte să am emisiunea, Badea mă copia fără să știe. Despre limbajul din emisiune: “mi-l asum”

Radu Banciu (3): Eu n-am probleme acasă, n-am probleme nicăieri. Dacă toți ar fi ca mine, ar fi fabulos. Brandul Radu Banciu e mai puternic ca B1.

Transcrierea completă a fragmentului:

Petrișor Obae: Cât te mai vezi făcând ce faci acum?
Radu Banciu: Puțin timp și, în primul rând, asta după părerea mea poate să fie un sfârșit de drum. Mi-aș asuma chiar și acest risc. Asta e o emisiune pe care astăzi n-o mai acceptă nimeni. Tolontan scria la un moment dat că "Banciu prezintă insuportabilul într-un mod puțin suportabil". Asta e părerea lui, poate să spună orice despre mine. Cred că este mai degrabă un sfârșit de drum. Nu mi-am pus problema așa, asta e o chestiune pe care și-o pun pensionarii.

Ce te vezi făcând după asta?
Dacă gândim cu toții așa, dacă am fi gândit cu toții la ziua de mâine… Și când te căsătorești te gândești așa, că are o firmă, că are niște bani. Eu n-am gândit niciodată așa.

Pentru mine nu contează cum va fi ziua de mâine, contează să-mi fac treaba, să-mi fac datoria. Eu orice voi face în continuare tot îmi voi face treaba, adică n-o să fiu omul nimănui.

Ai auzit vreodată pe cineva să spună în mass-media "bă, l-am văzut pe ăla nu știu cu cine, era beat, lua șpagă, era cu aia într-un tufiș"? M-a văzut cineva pe mine undeva, m-a acuzat pe mine cineva de ceva?

În afară de faptul că mă înjură, că mă face agramat, cum nu știu că li se pare lor, asta nu mă interesează. Asta e simplu, ești frumos, ești urât, asta accept. Dar nimeni n-a venit niciodată să spună chestii de genul ăsta. În rest, că am mai sărit calul, dar îmi asum lucrul ăsta. Trebuia să le facă cineva.

Dacă mămăliga asta nu exploda, nu ajungeam nicăieri, niciodată, cu nimic, nici în presa scrisă, nici în radio, nici în televiziune. Din fericire, sunt mult mai mulți oameni care se identifică cu acest discurs decât cei care te înură.

Spui că e un posibil capăt de drum. Nu spui cam cât ar însemna asta temporal...
Eu sunt în fiecare seară pe muchie de cuțit. Poate să se termine mâine, poate să se termine peste un an, peste trei ani, oricând.

Pasul următor care ar fi pentru tine? Totuși, nu ești om de ieșit la pensie...
Teoretic nu, dar am aproape 45 de ani, deci consider că a trecut destul. Niciodată nu mi-am făcut planuri, doar ți-am explicat cum am mers fără nicio logică.

Dar nu există riscul ca Radu Banciu, prin acest succes, să devină mai comod, să aibă un altfel de stil de viață decât cel pe care îl avea când era revoltat?
Eu n-am făcut niciodată asta, la fel de revoltat eram și acum 17 ani. În prima zi când am intrat în redacție la ProSport m-am certat cu Geambașu, care era editorialist de zece ani. Eu nu m-am schimbat absolut cu nimic din punctul ăsta de vedere. N-am atârnat de nimeni, eu n-am dat niciodată un telefon ca să mă angajeze cineva, n-am luat bani împrumut niciodată de la nimeni, nu am restanțe la întreținere, n-am credite pe care să nu le achit, n-am întârziat niciodată la plata unui credit.

Eu trăiesc într-o lume ideală. Dacă toți oamenii ar fi ca mine ar fi fabulos. Eu nu am probleme acasă, n-am probleme nicăieri, sunt tablou, cum zicea Mircea Diaconu. De mine nu vorbește nimeni nicăieri. Mi-am plătit la fisc dările, acum le-am plătit o pleașcă de bani, cu 40 de zile înainte de termenul stabilit. În ziua în care mi-a venit declarația de venit am și plătit-o.

La mine nu există nimic cu care m-ar putea prinde cineva. Așa că tot discursul ăsta vine dintr-un prea plin din care pot să ofer ceva.

Ce atrage audiență?
Aici trebuie să spunem un lucru clar. Sigur că dacă faci scandal atragi, dacă te dezbraci, faci audiență. Niciodată nu m-a interesat exclusiv să fac audiență, cu orice preț. Nicio clipa nu mi s-a impus să fac nu știu cat, să te bați cu Badea. Ăsta nu e un obiectiv. Eu nu am în contract chestia asta.

A face show sau scandal e în natura mea de a mă desfășura. Eu nu fac nimic exagerat de dragul de a mă place aia sau ăla. Lucrurile vin de la sine. Audiența a fost obținută prin credibilitate, cred că asta e succesul. N-au oamenii ce să-mi reproșeze în comparație cu alții.

Știu care a fost ascensiunea emisiunii. Am început foarte bine, prima emisiune a avut 0,7 audiență pe urban. Până la sfârșitul anului am menținut ritmul ăla. Noi am câștigat și pierdut telespectatori în funcție de duritatea și veridicitatea discursului. Asta mi-am asumat permanent.

N-am spus niște lucruri ca să-mi păstrez telespectatorii. Am spus lucruri ca să-i îndepărtez dacă asta mi se părea oportun la momentul respectiv. Asta mi-am asumat mai mult decât postul. Nu mi se spunea "vezi că aia nu prinde la public, n-o înjura pe Simona Halep", nu mi-a spus nimic.

Eu mi-am pierdut publicul în mod constant, publicul fiind destul de practic. Nu e nicăieri un public fidel în televiziune, dovadă ce au făcut mari nume ale televiziunii și am tot dat exemplul ăsta.

Când au părăsit un post de anvergură și s-au dus la unul de calitate mai mică n-au mai făcut nimic. Vezi Calinescu, Teo, Vacanta mare, Raluca Moianu, cu toții au pierdut clar, poate e și normal. În România omul, individul, nu e foarte important. Mașinăria e mai importantă. Foarte bine a facut lituainianul, când i-a dat afară pe toți la Pro TV pentru că oricum nu îl va afecta pe sticlă. Toată lumea a fost convinsă că dacă Antena 1 a luat numele alea grele și le-a mai plătit o dată pe lângă ce luau îi va demonta. Eu am zis pe post ca îi vor bate la fundul gol, pentru că nu contează omul.

Omenii nu sunt atât de mari pe cât cred ei. Călinescu când s-a dus la Tele7 l-a închis. Nimeni nu a închis televizorul pe Antenă după ce n-a mai apărut Tucă. Teo, care câștiga sute de mii de euro, a închis o televiziune (Romantica). Nu sunt mai importanți decât postul lor.

Aici vorbim despre Lumea lui Banciu. Cine e mai important, Radu Banciu sau sistemul?
Eu m-am gandit o dată la chestia asta și cred că la momentul la care făceam această analiză, în afară de mine și Cronica Cârcotașilos (emisiunea veche), cred că nu exista un nume mai mare decât brandul postului.

Așa cum Radu Moraru a fost un brand mai puternic decat B1, cred că așa am ajuns eu să fiu la B1. Cred că eu am ajuns să fiu mai important decât numele postului. Mai multă lume se identifică, mult mai multă lume știe de mine astăzi decât de B1.

Tu când ți-ai dat seama că numele tău este peste numele postului?
Asta în primul rând din audiențe. Noi l-am bătut doi ani de zile pe Turcescu, anul ăsta ne-a bătut el, pentru că a fost un an electoral. În ceea ce privește ratingul mediu, nu există nicio comparație cu celelalte emisiuni ale postului. Audiența emisiunii este de trei ori peste media postului si, de altfel, este singura emisiune care nu și-a schimbat niciodată ora de emisie, formatul, prezentatorul, durata s.a.

Tu ai perceput asta și din partea presei că lumea te consideră mai important decât postul?
Din reacția oamenilor, din scrisorile pe care le primim, da! Pentru că așa a fost conjunctura. E greu să gasești un om care să apară pe sticlă și să bulverseze imaginea unui post. Prima TV era nimeni în comparatie cu Cronica Cârcotașilor. Era o chestiune de creație, nu e un citit de pe prompter, asta a bulversat literlamente.

Mie mi-a spus Sergiu Toader odată: "sunteți singurul om care a intrat în ultimii 20 de ani și care merită văzut. Ați bulversat". El era la Realitatea atunci. A fost o discuție întâmplătoare, n-am avut niciodată treabă cu Realitatea.

Ai avut oferte din alte părți?
Da, am avut niște oferte. Până la urmă n-am plecat, dar normal ar fi fost să plec, așa cum au spus toți oamenii pe care i-am consultat. Când am plecat la Sport.ro, de la Euronews, toți au spus că a fost o tâmpenie. Am plecat atunci cu Radu Naum, el s-a dus la GSP eu m-am dus la Sport.ro. Și acum mai primim scrisori să ne întoarcem. Lumea ne întreaba de ce nu mai comentăm la Eurosport.

Printre ofertele primite se numărau și oferte de la posturi de știri și generaliste?
A fost și un post de știri și unul generalist, n-o să le detaliez.

Ultima ofertă când a fost?
Cam acum un an cred. N-am avut nenumerate oferte. Era greu să mi se facă oferte, era clar că trebuie să accepte niște condiții firești, trebuia să-ți garanteze dreptul de a spune orice. La ce televiziune de știri aș putea să fac asta acum?

Mă întreabă foarte multă lume: "domne, dar ăștia nu-ți impun?". Evident că dacă mi-ar impune, eu, unul, n-aș sta. Sa știi că nu-ți impun foarte mult, dar lucrul ăsta ți-l mai faci și tu. De exemplu, pe mine nu mă sună Giovani Becalli să-mi propună o șpagă, pentru că știe că nu merge.

De-asta mă gândesc, știu că la un moment dat îmi propusese cineva, lasa-mă să vorbim cu nu știu cine să facem genul ăsta de emisiune la Pro TV. Eu aveam relații foarte bune la Pro TV, am lucrat acolo. Ăia, saracii, au spus "suntem tentați", dar nu ne permitem, că nu putem să avem responsabilitatea unor astfel de discuții. ProTV e un post cuminte, nu exagerează. Nu își asumau riscul, bulversa structura intrinseca a postului. Nu că n-ar fi vrut.

N-ai fi fost dispus să faci un compromis? Să spui "ok, mă duc la Pro TV, dar o să fiu mai potolit".
N-am ajuns la asta. Niciodată n-a existat această ofertă, dar cunoscând multă lume acolo au fost oameni care au întrebat. Am relații foarte bune cu Costi Mocanu, care era Dumnezeul ProTV-ului atunci. Nu era nicio problemă, puteam să mă duc în biroul lui oricând. Costi Mocanu era un amic.

La ProSport n-aveam de ce să mă pâng. A fost cel mai bun loc de muncă din toți anii ăștia. N-am ce să reproșez, era și calitate, erau și oameni foarte interesați. Eu, dupa 16 ani, renunțam la presa de sport, pe hârtie, până atunci nu făcusem decât asta.

Vezi toate părțile interviului VIDEO cu Radu Banciu:

Radu Banciu (1): Dacă Tolontan era un om obișnuit, nu m-ar fi acceptat. La Eurosport am ajuns pentru că Naum nu putea merge la baie. Naum și Tolontan sunt singurii ziariști de la care am avut de învățat

Radu Banciu (2): Mircea Badea nu a fost o găselniță, a fost un petec. Chiar înainte să am emisiunea, Badea mă copia fără să știe. Despre limbajul din emisiune: “mi-l asum”

Radu Banciu (3): Eu n-am probleme acasă, n-am probleme nicăieri. Dacă toți ar fi ca mine, ar fi fabulos. Brandul Radu Banciu e mai puternic ca B1.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu