Skip to main content

Apel al societății civile: Cerem SRI să lase la vatră ofițerii acoperiți din presă

 

george maior_evz

Publicitate

Mai multe organizații cer parlamentului să interzică recrutarea din presă a colaboratorilor serviciilor secrete.

"Solicităm public parlamentului să introducă în legile siguranței naționale o interdicție expresă a recrutării de colaboratori sau agenți din cadrul presei de către serviciile de informații.

În acest fel opiniile și ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariștilor și nu ordinele primite de unii dintre aceștia de la serviciile de informații", se arată într-un document semnat, printre alții, de Mircea Toma (ActiveWatch), Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent) și Mihail Bumbeș (Asociația Miliția Spirituală).

Semnatarii notează că "recunoașterea publică a directorului SRI privind existența în presă de agenți/colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezența ofițerilor acoperiți în mass-media."

George Maior, fostul șef al SRI, a declarat într-un interviu acordat lui Dan Andronic, la B1 TV, că „În presă sunt ofiţeri acoperiţi ai SRI, ca şi în alte state democratice europene.” (detalii, AICI)

"Reamintim că pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covârșitoare de voturi) rezoluția "Norme standard pentru libertatea presei în Uniunea Europeană”. Rezoluția cere, între altele, statelor membre, să adopte legislația necesară pentru a preveni infiltrarea în redacții a ofițerilor de informații", notează documentul

Apelul organizațiilor, integral:

Organizațiile semnatare consideră firească și necesară demisia șefului SRI, George Maior, având în vedere repetatele atacuri și presiuni pe care le-a făcut în ultima perioadă la adresa Curții Constituționale a României și a altor opozanți ai legilor Big Brother.

În acest context solicităm public parlamentului să introducă în legile siguranței naționale o interdicție expresă a recrutării de colaboratori sau agenți din cadrul presei de către serviciile de informații. În acest fel opiniile și ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariștilor și nu ordinele primite de unii dintre aceștia de la serviciile de informații.

Recunoașterea publică a directorului SRI privind existența în presă de agenți/colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezența ofițerilor acoperiți în mass-media.

Reamintim că pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covârșitoare de voturi) rezoluția "Norme standard pentru libertatea presei în Uniunea Europeană”. Rezoluția cere, între altele, statelor membre, să adopte legislația necesară pentru a preveni infiltrarea în redacții a ofițerilor de informații.

Organizațiile semnatare cer autorităților și să nu se grăbească cu elaborarea de noi legi de tipul Big Brother sub imperiul emoțiilor, reale sau provocate. Pentru fiecare dintre cele trei legi Big Brother au fost adoptate sau sunt în lucru directive europene. Una dintre ele, cea privind retenția datelor, a fost invalidată de Curtea de Justiție a UE.

Dacă va fi necesară o nouă directivă privind stocarea datelor, desigur că va fi adotată. Directivele privind cartelele prepay și cea privind securitatea cibernetică se află în stadii diferite de dezbatere la nivelul UE.

Ca urmare, solicităm autorităților române să renunțe la excesul de zel și să inițieze reglementări interne numai după adoptarea directivelor europene în aceste materii.

Semnatari:

Maria Nicoleta Andreescu, Director executiv APADOR-CH

Mircea Toma, Președinte, ActiveWatch

Ștefan Cândea, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație

Mihail Bumbeș, Președinte, Asociația Miliția Spirituală

Tiberiu-Constantin Turbureanu, Președinte, Fundația Ceata

Vasile Crăciunescu, Președinte, Asociatia Geo-Spatial.org

Elena Calistru, Președinte, Asociația Funky Citizens

Georgiana Iorgulescu, Centrul de Resurse Juridice

Ioana Avădani, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent CJI

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • E aberant ce se cere. Asta este tocmai esenta functionarii unui serviciu secret... infiltrare si culegere de informatii. Oricum, ce e mai ciudat e ca cei mai implicati in magarii tipa mai tare
  • Cel mai tare dintre semnatari ma amuza doamna Ioana Avadani. Face scandal, dar scrie fara probleme la revista 22. Acolo unde redactor sef e colonelul desconspirat Alexandru Lazescu, cel care a lasat in pielea goala TVR. Impreuna cu doamna general Culcer. Bravos na'iune, halal sa-ti fie!
  • pe bune? sa fie lasati la vatra? TOTI acoperitii? pai, raman doar portarii si femeile de serviciu din "curata" si "independenta" mass media romanesca...poate si curiera cu 10 clase.
  • Basescu a reusit in 10 ani ceea ce abia a facut Ceausescu in 25 de ani: a reinventat statul politienesc, numai ca la scara mult mai vasta. Nu am scapat de comunisti nici acum, cei mai verosi fiind si acum in functii de conducere.Brucan a avut dreptate cand a spus despre poporul roman ca e "stupid people"
    2004:- cu ce e vinovat adriene poporul asta ca sa aleaga intre doi comunisti?
    "stupid people" a ales si in 2014 un om crescut in spirit comunist, pe marele sas parvenit din vechi familii de mineri saraci, in locul unuia care avea 17 ani la revolutie.Ne meritam soarta crunta
  • Hai nu mai plangeti,e statul de drept(i) reformat.Intotdeauna va treziti mult prea tarziu,cam cu 10 ani in urma.

Trimite un comentariu