Skip to main content

Cei reținuți în cazurile MediaPro și Mediafax rămân în arest încă 30 de zile. 11 oameni de la Buftea și trei oameni în cazul companiei lui Adrian Sârbu

 

foto-mediafax

Publicitate

Persoanele reținute în cazurile MediaPro și Mediafax la începutul lunii decembrie rămân în arest. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul București (unde este dosarul MediaPro), respectiv ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (unde este dosarul Mediafax), au declarat pentru Paginademedia.ro că măsura arestului preventiv a fost prelungită.

Detalii, în continuare:

Cazul MediaPro – 11 persoane reținute

La începutul lunii decembrie, 11 persoane erau reținute pentru 30 de zile în dosarul MediaPro. Acuzația: evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu adus statului de aproximativ 6.000.000 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Cele 30 de zile au expirat pe 6 ianuarie, iar măsura arestului preventiv a fost prelungită cu 30 de zile, după cum au precizat pentru Paginademedia.ro reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

LIsta celor 11 reținuți în caul MediaPro:

 - Medeleanu Corina - director financiar studiourile mediapro

-Andreea Stănculescu - chief operating officer la studiourile Mediapro.

- Eugenia Bălan - director în cadrul Studiourilor.

- Ion Cosmin Andrei - fost director în cadrul studiourilor și fiul Ruxandrei Ion. Cosmin Ion, fost șef al MediaPro Entertainment, a părăsit grupul Pro, alături de mama sa, în luna februarie a acestui an, după cum paginademedia.ro a scris AICI.

- Lucia Adăscăliței - Analist financiar MediaPro, în perioada decembrie 2007 - martie 2014, potrivit informațiilor postate pe contul de LikedIn.

- Dănuț Puiu

- Elena Niță

- George Dinu

- Vâju Silviu Relu

- Elena Calapereanu

- Mihai Toderiuc - director operațional la Studiourile MediaPro. El are o experiență în cadrul grupului Pro ce începe din anii 2000. Toderiuc a fost inclusiv Business Manager în cadrul Central Europnean Media Enterprises (CME), compania-mamă a Pro TV, potrivit informațiilor de pe contul de LinkedIn.

Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2014, Silviu Relu Vîju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Bălan și Corina Medeleanu, în calitate de persoane cu funcții de conducere/administrare în cadrul a trei societăți comerciale de profil "media", cu complicitatea celorlalți inculpați, au dispus înregistrarea în evidența contabilă a acestor societăți și declararea fiscală a numeroase facturi care nu au la bază operațiuni reale de achiziție, provenind de la un număr mare de societăți comerciale, de tip "fantomă".

"O parte din sumele înscrise în facturile sus-menționate erau transferate în conturile bancare ale societăților emitente (reprezentând 'comisionul' pentru 'serviciile de facturare prestate de aceste societăți' și, eventual, TVA-ul — de unde erau retrase în numerar de reprezentanții acestora), iar pentru restul sumelor erau întocmite chitanțe fictive, fără ca sumele înscrise în acestea să fie ridicate efectiv din casieria celor trei societăți comerciale de profil media, servind, în realitate, la remunerarea suplimentară a unor angajați din cadrul acestora"

Cazul Mediafax – trei persoane reținute

În cazul Mediafax, pe 12 decembrie s-a decis măsura arestului preventiv pentru 30 de zile pentru trei persoane. Este vorba de Roxana Grigoruță, Nicolae Sorin Dinu și Dragoș Gheorghe Chiș . Și în cazul acestora a fost prelungită măsura arestului preventiv cu 30 de zile, după cum au precizat pentru Paginademedia.ro reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Justiție și Casație.

În decembrie anul trecut, Parchetul anunța că în dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani privind grupul Mediafax, a fost pusa in miscare actiunea penala fata de cei trei reținuți, dar și față de Mediafax Grup și față de Daniela Cozac.

În urmă cu o lună Parchetul nota că:

"Printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societatii comerciale MEDIAFAX GRUP SA esalonarea la plata pe o perioada de 24 de luni a obligatiilor fiscale exigibile, in suma totala de 3.949.358 lei. In acest context, societatea comerciala mentionata, reprezentanti ai acesteia, precum si persoane din cadrul unor cabinete de avocatura implicate in avizarea legalitatii actelor acestei societati, au creat si aplicat, in mod continuat, o schema de sustragere de la plata taxelor si impozitelor, implicand constituirea unor societati fantoma pe numele unor persoane lipsite de posibilitati materiale, profitand tocmai de situatia acestora, societati ce au fost antrenate in circuitul comercial astfel alcatuit."

In acest fel SC MEDIAFAX GRUP SA era protejata, responsabilitatea platii taxelor si impozitelor fiind transferata in sarcina celorlalte societati, impotriva carora se declansau masurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor si executare silita a acestora, proceduri inutile deoarece nu detineau in patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate.

Din probele administrate pana la acest moment, a rezultat ca reprezentantii de drept ai societatilor comerciale fantoma nu au exercitat in fapt administrarea acestora, controlul fiind asigurat de catre inculpatii Grigoruta Roxana, Cozac Dana si Dinu Sorin, persoane cu functii de conducere ai SC MEDIAFAX GRUP SA. Astfel, acestia erau cei care dispuneau emiterea facturilor in numele societatilor fantoma, indicand sumele ce trebuiau facturate, platile catre colaboratorii societatilor respective (deja angajati cu contract individual de munca la SC MEDIAFAX GRUP SA sau alte societati din grup), coordonand, totodata, activitatea persoanei desemnata de catre acestia pentru a se ocupa de organizarea contabilitatii societatilor fantoma.

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Unii din ei chiar sunt vai capul lor ! Au pus botul la indicatiile lui S.A-Eu zic ca nimic nu misca in pro sau in buftea fara acordul lui S.A. Cum stau si ma intreb...Fac firma si dupa merg la mediafax sa intreb eu nu vreti sa facem putina evasiune nu mult 1,5 ani dupa care gata? pai numai un nebun crede asa ceva. Eu cred ca cei arestati ar trebui sa vomite tot pentru ca sunt vai capul lor
  • saracii de ei. ei stau la racoare si dau declaratii iar barbosul isi face de cap cu blonda aia insipida a lui. pai nu mai bine scrieti voi tot ce stiti ca sa stea si el acolo? ca doar nu crede nimeni ca voi erati marii hoti de la mediapro iar Sarbu un nevinovat.

Trimite un comentariu