Skip to main content

Mediafax Group: Procurorii încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală. Am câştigat împotriva ANAF şi vom continua demersurile în justiţie împotriva acestui abuz

 
mediafax
mediafax

mediafax

Publicitate

Mediafax Group reacţionează printr-un comunicat după punerea în mişcare a acţiunii penale. Mediafax Group precizează, într-un comunicat, că îşi va promova cu vigoare în justiţie punctul de vedere diferit de cel al procurorilor şi inspectorilor antifraudă care încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală.

„În fapt, procurorii şi inspectorii antifraudă califică activităţile de drept de autor independente ca dependente şi le încadrează la evaziune fiscală. Avem un punct de vedere diferit asupra faptelor şi îl vom promova cu vigoare în justiţie", se arată în comunicat.

Raportul inspectorilor antifraudă făcut la cererea procurorilor şi sechestrul asigurator au fost desfiinţate de instanţă în data de 25 noiembrie 2014. Procurorii au impus imediat un nou sechestru făcând imposibilă plata salariilor jurnaliştilor.

“Acţiunea în forţă a procurorilor împotriva Mediafax Group a fost determinată de soluţia pronunţată de Judecătoria Sector 2 prin care au fost desfiinţate măsurile asiguratorii instituite de inspectorii antifraudă faţă de Mediafax Group în urmă cu aproximativ trei luni şi jumătate. Pretinsul prejudiciu estimat de inspectorii antifraudă s-a bazat pe recalificarea veniturilor din drepturi de autor în venituri din activităţi dependente, deşi legea interzice expres acest lucru”, precizează Mediafax Group.

Decizia pronunţată de Judecătoria Sectorului 2 are autoritate de lucru judecat relativă şi în faţa procurorilor.

La două ore după deblocarea conturilor bancare de catre ANAF ca urmare a sentinţei pronunţate de Judecătoria Sector 2, procurorii au instituit din nou măsurile asiguratorii faţă de Mediafax Group, într-un dosar penal având ca obiect o presupusă evaziune fiscală rezultată din recalificarea veniturilor din drepturi de autor.

În fapt, acţiunea procurorilor decredibilizează nejustificat Mediafax în faţa clienţilor şi a furnizorilor creând premisele rapide pentru lichidarea forţată a societăţii. Şi aceasta se întâmplă într-o ţară a Uniunii Europene în 2014.

Persoanele din management anchetate, femei, au fost hărţuite fizic şi psihic, fiind ţinute peste 12 ore pe holurile Parchetului pentru o declaraţie formală, de 10 minute, înainte de a primi ordonanţe de reţinere.

„În ultima săptămână, persoane din management s-au prezentat în faţa procurorilor şi au motivat decizia externalizării drepturilor de autor. Ele s-au declarat permanent la dispoziţia procurorilor. În urma percheziţiilor de joi dimineaţă, au fost duse la parchet, cu mandate de aducere cu însoţitor, deşi acestea se emit numai împotriva celor care se sustrag convocărilor Parchetului. Aici au fost ţinute peste 12 ore pe holuri, hărţuite psihic şi fizic, pentru o declaraţie formală, de 10 minute. Tratamentul umilitor a continuat în special pentru persoanele de gen feminin, care au fost ţinute în arest în condiţii improprii”, precizează Mediafax Group.

Surprinzător, în presă au apărut informaţii încă de la ora 17.00 privind reţinerea acestor persoane, cu nume, anticipând o decizie pe care procurorii au luat-o şapte ore mai târziu.

Mediafax Group va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii asupra acestor practici.

Persoanelor anchetate li s-a schimbat calitatea din suspecţi în inculpaţi în doar câteva ore fără administrarea vreunei probe decisive care să justifice agravarea calităţii iniţiale.

“Schimbarea la interval de ore a calităţii anchetaţilor din suspecţi în inculpaţi, fără ca în răstimpul scurs să se fi administrat vreo probă decisivă care să justifice agravarea calităţii iniţiale este de natură să creeze suspiciunea că asistăm la soluţii prestabilite în afara dosarului”, se mai arată în comunicat.

Presupusul prejudiciu nu poate să fie stabilit decât de o expertiză financiar contabilă independentă, apreciază Mediafax Group, menţionând că avocaţilor nu li s-a permis accesul la dosar, deşi au depus o cerere încă din data de 4 decembrie 2014.

“Singura metodologie de stabilire a cuantumului unui prejudiciu este expertiza financiar contabilă făcută de un expert imparţial. Constatăm că procurorii mai întâi arestează, anunţând prejudicii nefondate şi impun sechestre în condiţiile în care celor anchetaţi şi apăratorilor lor nu li se permite să consulte dosarul, încălcându-se dispoziţiile codului de procedură penală care prevăd imperativ acest drept”, consideră Mediafax Group.

Utilizarea drepturilor de autor este larg răspândită în industria media.

De la declanşarea crizei economice în România, Mediafax Group, una dintre puţinele instituţii media independente faţă de politic, a fost obligată, ca şi alte organizaţii similare, să îşi reducă drastic numărul de angajaţi, compensaţiile, doar pentru a se menţine în operare şi a-şi îndeplini misiunea de informare obiectivă şi de promovare a libertăţii de opinie.

Mediafax Group menţionează că pentru a-şi proteja activitatea a fost obligată să aleagă calea insolvenţei temporare.

"În această perioadă vom continua să tratăm relaţiile cu furnizorii în spiritul bunei credinţe pentru a ne lichida debitele acumulate în ultimele luni din cauza sechestrului impus de inspectorii antifraudă şi mai apoi de procurori", asigură Mediafax Group.

Mediafax Group mai anunţă că nu va face comentarii jurnalistice în acest caz, dar că absenţa acestora nu trebuie interpretată ca o recunoaştere a acuzelor procurorilor.

"Acest lucru nu trebuie interpretat drept o recunoaştere a acuzelor procurorilor, asupra cărora pot decide doar instanţele de judecată. Activitatea jurnaliştilor din Mediafax Group va continua, condusă de aceleaşi principii deontologice", se mai arată în finalul comunicatului.

Ce susţine Parchetul ÎCCJ:

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, vineri, începerea acţiunii penale împotriva SC Mediafax Group şi a patru persoane aflate în stare de reţinere.

Conform Parchetului ICCJ, SC Mediafax Group este acuzată de spălare de bani. Cele patru persoane sunt: Daniela Cozac, acuzată de complicitate la evaziune fiscală, Roxana Dorina Grigoruţă, acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani, Sorin Nicolae Dinu şi Gheorghe Dragoş Chiş, ambii acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Roxana Dorina Grigoruţă, Sorin Nicolae Dinu şi Gheorghe Dragoş Chiş sunt prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • S-a ajuns in situatia asta din cauza taxelor enorme pe care le percepe statul. Cand esti angajat nu te lovesti de aceasta problema. Mi-am facut o firmulita si sunt ingrozit cat platesc la stat. Zici ca este frate cu mama. La un salariu de 1500 lei brut mai dai la stat aprox 1000 lei. Iar eu raman in mana cu aprox 1000 de lei. Apoi vine jegosul de stat si mai platesti 3% impozit pe venit sau 16% impozit pe profit la care adauga inca 16% impozit pe dividente. Deci cat trebuie sa castige un patron ca sa sustina salarii decente, cu carte de munca?Si stau si ma intreb, unde sunt banii pe care-i ia statul? Servicii medicale nu, sosele nu, scoli nu, pensii nu (daca o apuci, caci jegosii vor sa ne puna sa muncim pana la sfarsitul vietii precum albinutele) viata mai buna nu. Nu iau apararea mogulilor. Sunt niste jegosi care-si transforma angajatii in sclavi. Atat timp cat vor exista aceste taxe uriase, legaturi mafiote intre multi oameni de afaceri si politicieni, datorii uriase la stat a unor smecheri sterse de stat cu buretele, nu o sa fie bine.
 • Daca ANAF si DNA nu ajung la Sarbu, nu au facut nimic. Am lucrat ani la rand acolo fara carte de munca, doar cu drepturi de autor... Ne puneau in fata faptului implinit, fara sa poti face nimic. Munca pe branci, cu weekend-uri la lucru, neplatite, cu ore tarzii in noapte etc. Cine cracnea, era "ars", si nu doar de sefi, ci si de sistem, care te marginaliza
 • @alex- esti cumva patron si ti-a mers al nabii de bine batandu-ti joc de angajati? ti-e teama ca se implementeaza cartea de munca for ever si nu mai poti fura si statul si angajatul? :) am si eu la bloc un patron de asta care ia cate un tanar il cocoseaza 6 luni si cand ala crede ca a dat tot ce putea da si va fi angajat, patronul se descotoroseste de el si ia altul. in cativa ani a rulat zeci de oameni harnici si devotati care au muncit zilnic peste 9 ore. ma gandesc serios sa-i filmez angajatii si sa-l dau in gat! cine a zis ceva de frumos legat de munca? am zis de nemernicia celor care isi bat joc de angajati profitand de lacunele unei legislatii ferme in domeniu. putin imi pasa daca esti din tagma baietilor smecheri care-si bat joc de oameni si de munca lor. te deranjeaza ca unii vad in clar magariile facute de majoritatea patronilor celor care muncesc? sa vezi ce vine din urma, jar mananca! :)
 • Pana la urma e munca, Nadia, nimeni n-a zis ca trebuie sa fie frumoasa. Munca = sclavism. Daca nu vrei cu "maria sa, patronul", poti oricand sa fii propriul sclav, sa nu ne mai plangem pe forumuri ca vai cat de greu e sa respiri...
 • pentru cine nu-i familiarizat cu zona mass media, supararea celor indignati ca drepturile de autor sunt considerate evaziune fiscala poate parea sincera. "Prima lege privind dreptul de autor în România a intrat în vigoare la 28 iunie 1923 și s-a numit „Legea proprietății literare și artistice" cum erau platiti pentru drepturi de autor toti angajatii, mai putin vedetele care luau grosul pe cartea de munca, rezulta ca produceau literatura si artisticarie si inginerii si tehnicienii si sunetistii si editorii imagine si femeile de serviciu chiar. ce mai: tot romanul e nascut poet si toti poetii romani lucreaza in televiziuni private pe drepturi de autor. o fi inventat sarbu smecheria cu drepturile de autor si o carte de munca anemica ce va dispera pe multi cand vor atinge (daca vor atinge) varsta de pensie, dat smecheria asta se practica spre disperarea tututor in toate televiziunile private. da, drepturile de autor se practica peste tot in lume pentru literatura, poezie, teatru, comentarii, scenarii, decupaje, machete, proiecte,etc. dar doar in romania drepturi de autor au luat si femeile de serviciu. doar ca patronii sa nu dea statului cat ii datorau si doar pentru a se putea descotorosi fara nicio penalizare de bietii angajati pentru ca la sarbu mai aveai o carte de munca pe 500 de lei, la astia de acum nici atat n-ai! doar un contract pe 6 luni pe care daca sezi frumos, bubico, ti-l prelungeste maria sa patronul daca nu, nu! sunt ca scalvii oamenii fara pile din televiziunile private!
 • adica procurorii gresesc? dar nu au gresit niciodata pana acum. jos labele de pe justitie sau ceva!
 • "solutii prestabilite in afara dosarului"? Pai asta nu e un atac la statul de drept, la independenta justitiei? Deontologilor!
 • Evaziune fiscala de scoala, de manual! Pentru ca vindeau munca, nu produsul intelectual, ceva unic produs de un autor, cu propriile mijloace, creator!
  Istoria presei, chiar si pe timpul comunistilor, a consacrat si o alta institutie, acordul: contract de munca, avind o norma, iar ce depasea aceasta norma era platit ca articol de sine statator! In norma aia intrau nu numai un numar de articole, comentarii si ce gen specific aveai in organismul media respectiv, ci si serviciile de cap limpede, editarea altor materiale, o anumita prezenta in redactie (destul de flexibila), adica exact ce se face si acum, pentru o leafa, deci vindeai munca, la care se adauga, pentru lucrul in plus, acordul, din drepturi de autor, pe o fisa separata, cu titluri, gen, incadrare si suma!
  Pe drepturi de autor lucreaza doar free lancer-ii, la bucata, pe negocieri.
  Este clar, de aia nici nu exista sindicate ale ziaristilor (ala care este, angajat la o intreprindere de stat, cu sediu cu tot, nu se poate numi astfel), pentru ca nu au lucratori! Era timpul sa fie protejati si ziaristii, sunt oameni care vor muri de foame la o anumita virsta, de pensie nici nu poate fi vorba, ca nu le plateste nimeni darile...

Trimite un comentariu

sus