Skip to main content

Jurnaliștii români, despre atacul de la Charlie Hebdo. CTP: „O atitudine inconștientă, neprofesională a acestor jurnaliști de la săptămânalul satiric”. Vișniec: „Franţa îşi trăieşte ziua de 11 septembrie”.

 

Screen Shot 2015-01-08 at 5.39.25 PMJurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că ceea ce s-a întâmplat la Charlie Hebdo este „o urmare firească a atitudinii jurnaliștilor”. El consideră că jurnaliștii de la publicația de satiră franceză „Charlie Hebdo” au dat dovadă de inconștiență și neprofesionalism, pentru că au fost avertizați cu privire la materialele publicate, dar au ignorat.

Publicitate

Emil Hurezeanu a arătat că în această chestiune nu este de acord cu jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Editorialistul de la Gândul subliniase, la Digi24, că o parte din vina atacului terorist de ieri, care a îngrozit o lume întreagă, o poartă înșiși jurnaliștii de la „Charlie Hebdo”, pentru că și-au îngăduit o libertate de expresie prea mare și nu au ținut seama de sensibilitățile unui anumit public, într-o țară cu cinci milioane de musulmani.

Paginademedia.ro prezintă în continuare o selecție a declarațiilor jurnaliștilor:

LUCA NICULESCU, citat de HotNews, a declarat că atacul petrecut ieri la publicatia satirica Charlie Hebdo este "cel mai grav atentat din Franta, din ultimii 20 de ani."

-Fondatorul revistei de umor "Academia Caţavencu", IOAN T. MORAR, care locuieşte de câţiva ani în Franţa, a scris, pe blogul său personal, că jurnaliştii de la Charlie Hebdo nu l-au făcut să râdă şi că nu aveau "bunăvoinţa umorului". Cu toate acestea, el consideră că atacul terorist de la Paris este cel mai mare atentat la adresa presei şi libertăţii de exprimare care a avut loc vreodată în Franţa.

CRISTIAN TUDOR POPESCU șochează cu declarația: "Atentatul de la Paris e o urmare a atitudinii jurnaliștilor":

Caricaturile sunt niște prostii, ca si acestea din Franța. Este vorba de o atitudine inconștientă, neprofesională a acestor jurnaliști de la săptămânalul satiric. După ce au fost avertizați, le spune ministrul de interne, ei dau dovadă de niciun fel de responsabilitate, de autolimitare, de conștiință profesională. Sigur că ce s-a întâmplat este absolut inadmisibil indiferent ce ar fi făcut jurnaliștii. Cei care au făcut crima trebuie prinși și aduși în fața justiției, iar astfel de organizații trebuie distruse.”

EMIL HUREZEANU: Mă despart categoric de opiniile prietenului C.T. Popescu: 

Analistul Emil Hurezeanu consideră că libertatea de expresie este mai presus de orice și ea nu poate fi limitată de nimic. Jurnalistul a exprimat această opinie la Digi24, comentând cazul atacului terorist de la redacția publicației satirice „Charlie Hebdo”, atac în care au murit 12 persoane.

„Mă despart categoric de opiniile prietenului meu Cristian Tudor Popescu, care vede și-n excesele unei anumite prese kitsch sau tabloidale motive de retorsiune sau de reacție - explică și așa posibilitatea unor reacții excesive. Nu! Cine măsoară indicativul, indicele de kitsch și tabloidal? Cine este arbitrul?”, se întreabă Emil Hurezeanu.

CĂTĂLIN TOLONTAN: „E dreptul oricui să se simtă ofensat de ideile noastre despre lume, dar asta nu-i dă dreptul să creadă că vom trăi așa cum vrea el. E dreptul oricui să se simtă ofensat de ideile noastre despre lume, dar asta nu-i dă dreptul să creadă că vom trăi așa cum vrea el. Eu nu-i dictez starea de spirit, el nu-mi dictează ce cred, ce spun sau ce scriu. Și reciproc. Statul islamic nu are nici o treabă cu ceea ce gîndesc eu, după cum statul laic francez a greșit cînd a obligat femeile musulmane să nu poarte fața acoperită pe stradă. Cum vine, amendă pentru vestimentație? Sîntem perfecți așa cum sîntem, unii cu penițele ascuțite, alții cu burka", a mai scris Tolontan.

CĂTĂLIN PRISACARIU, într-un material publicat pe blogul său: Nici o părere, nici o idee, nici un punct de vedere nu trebuie combătute prin asasinat. (...) Oameni buni, e o nebunie ce susțineți voi! Și dacă ar fi exagerat cu ironiile, jurnaliștii de la Charlie Hebdo nu făceau decît să comunice. Fie în scris, fie în desen. Nu făceau decît să aibă altă PĂRERE decît extremiștii islamiști. Și chiar dacă ar fi blamat întreaga religie musulmană (deși nu asta făceau), tot numai o părere ar fi fost. Pînă la urmă, caricaturile din Charlie Hebdo reprezintă niște idei ale unor oameni liberi să exprime acele idei. Repet: IDEI.”

PATRICK ANDRE DE HILLERIN: „Avem, ca ziariști, obligația să scriem despre lucrurile neconvenabile. Avem dreptul, ca ziariști satirici, să ne alegem modalitatea stilistică în care o facem. Iar cele 12 cadavre din și de lângă redacția Charlie Hebdo demonstrează că, pentru oamenii dedicați, limita libertății de expresie este moartea. (...)” Materialul complet, pe Catavencii.ro.

DAN TAPALAGĂ, HOTNEWS: "Nu exista nici un da, dar si caricaturistii...Nu pot accepta argumentul ca ziaristii trebuie sa-si limiteze libertatea de exprimare pentru a menaja sensibilitati religioase, politice sau de alta natura. Nu inteleg de ce lumea occidentala ar terbui sa-si ajusteze valorile democratice - cum ar fi libertatea de expresie - pentru ca asa ne impun radicalii islamisti, mai corect spus niste asasini. Nu aleg intre libertate si salbaticie. Nu vreau sa ne adaptam noi la teroare, la frica, la barbarie. Ceilalti – oricum s-ar numi ei - sa invete valorile civilizatiei occidentale daca vin din afara ei, vor sa traiasca si sa se bucure in ea.”

MATEI VIȘNIEC: „Franţa îşi trăieşte ziua de 11 septembrie, aşa cum au trăit-o americanii în 2001, însă de data aceasta nu au fost atacate două turnuri, au fost atacate creioanele, desenele, libertatea de expresie, a declarat la Ora de Ştiri (TVR) scriitorul Matei Vişniec care trăieşte în Franţa de dinainte de 1989 şi este jurnalist RFI.

"Nu am văzut niciodată la televizor, în cadrul jurnalelor, atâţia oameni cărora să le trumure vocea. Este o emoţie colectivă extraordinară şi în acelaşi timp este o unitate în jurul acestei idei – Nu ne este frică, suntem Charlie!", a declarat scriitorul Matei Vişniec la Ora de Ştiri, în direct prin telefon de la Paris.

Undeva şcoala, societatea, reţelele de socializare au pierdut controlul. "Internetul nu este controlat şi cea mai eficientă radicalizare se face prin internet", mai spune Vișniec.

BILANȚUL jurnaliștilor uciși, potrivit unui raport realizat de organizația Reporteri fără Frontiera

Screen Shot 2015-01-08 at 12.55.23 PM

 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu