Skip to main content

LA INDIGO. România TV, amendată cu 10.000 de lei pentru cazul Iohannis, dar și pentru o știre despre un tablou din fostul birou de primar al Sibiului

 

Klaus Iohannis tablouPostul România TV a fost amendat de CNA cu 10.000 de lei, la fel ca în cazul Antenei 3. Consiliul Național al Audiovizualului a primit o sesizare din partea președintelui Klaus Iohannis în care se spunea că televiziunea „a încercat să lege numele și imaginea mea de pretinse ilegalități, fără vreo dovadă”.

Publicitate

Propunerea de sancțiune a fost făcută tot de Monica Gubernat (membru CNA), la fel ca în cazul postului Antena 3.  Sancțiunea a primit șapte voturi "pentru" și un vot "împotrivă", din partea lui Radu Călin Cristea.

Spre deosebire de canalul de știri al grupului Intact, CNA a ținut cont în sancționarea România TV și de o reclamație venită de la Muzeul Național Brukenthal, din Sibiu.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, un fragment din reclamația depusă la CNA de muzeul din Sibiu:

"Muzeul Național Brukenthal reclamă folosirea injustă, abuzivă și subiectivă a informațiilor oferite de instituția noastra postului de televiziune România TV, în baza Legii nr. 544."

Un reporter al postului RTV a solicitat în scris furnizarea de informatii despre tabloul "Vedere generala a orasului Sibiu in anul 1808. În aceeasi zi, Muzeul Național Brukenthal a răspuns că lucrarea în cauză face obiectul Contractului de imprumut nr. 3304 din data de 8.08.2006 încheiat între instituția noastră și Primăria Municipiului Sibiu, că lucrarea este supusă periodic verificărilor specialiștilor (...)

În data de 13 noiembrie, pe site-ul oficial a aparut o stire (...) în care se menționează faptul că tabloul în discuție a fost luat "abuziv" și "în mod necorespunzător din Muzeul Brukenthal, afirmații ce contravin situației reale comunicate de instituția noastră jurnalistei România TV. (...)
În consecință, Muzeul Național Brukenthal protestează față de folosirea injustă și subiectivă a unor informații ce privesc patrimoniul cultural national, atata timp cat noi le-am raportat cu obiectivitate."

Menționăm că știrea despre tabloul Muzeului Național Brukenthal a fost prezentată în cadrul unei emisiuni difuzate de România TV, în data de 14 noiembrie 2014.

Ce spune reprezentanta postului România TV

Roxana Niculescu, director de programe - România TV: 

"Abordarea noastra este ce pe care ați văzut-o mai devreme. Este vorba despre declarația unui reprezentant PSD. Declarația cu pricina am prezentat-o și noi (la fel ca în cazul Antena 3 - n.r.).  (...) Eu am declarații oficiale despre ce contractul cu Automobile Bavaria, despre apartamentul domnului Iohannis, declaratii oferite de PNL. (...) Noi am asigurat pluralismul opiniilor prin prezența domnului Radu F. Alexandru, care a susținut punctul de vedere al domnului Iohannis"

Valentin Jucan, membru CNA: "Ce caută o discuție despre un mafiot rus, discutii despre asasinate, în studioul de televiziune, în condițiile în care pe fundal erau difuzate imagini cu Iohannis?"

Ce spune legea?

Art. 64, alin 1, lit B, din Codul Audiovizualului:

  • 1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Klaus Iohannis a sesizat CNA cu privire la România TV pe 14 noiembrie.

    Potrivit lui Iohannis, pe 13 noiembrie, România TV a publicat, la ora 14.30, pe site-ul său oficial un articol cu titlul "Klaus Iohannis, susţinut de un om al Moscovei", potrivit căruia "candidatul ACL Klaus Iohannis este susţinut de persoane dubioase, care au strânse legături cu Moscova, fiind finanţat de către multimilionarul Michael Schmidt, care este căsătorit cu sora lui Renato Usatîi - acţionar la Gazprom şi colaborator al Moscovei".

    "În urma publicării acestui articol, România TV a transmis acest subiect în aceeaşi zi (13.11.2014) în emisiunea «Dosar de preşedinte» de la ora 17.00, în care moderatorii Cristina Şincai şi Silviu Mănăstire au lansat în dezbatere acuzaţii la adresa mea privind presupusa mea legătură cu acel domn din Rusia (...) În opinia mea, de această dată, România TV încearcă să lege numele şi imaginea mea de pretinse ilegalităţi, fără vreo dovadă, fără vreun temei legal, prin simpla citire a unor declaraţii venite de la Chişinău din partea unui politician", spune Klaus Iohannis, în sesizarea transmisă CNA.
  • Atenție! Sesizarea nu a fost primită din partea președintelui Iohannis, ci a candidatului la președenție Iohannis. Ar fi fost bine să redați complet știrea aberantă (despre mafiotul rus etc.), transmisă chiar în ultima zi a campaniei, și care a stat la baza reclamației.
  • Pentru asa ceva e foarte bine ca se dau amenzi.Sper sa vad numai stiri de genul "IMEDIAT,EXCLUSIV,cate alte 30 de amenzi x 10 000 lei a mai dat CNA chilotarilor de la RromaniaTv !!"

Trimite un comentariu