Skip to main content

Realitatea TV, amendată pentru că Rareş Bogdan l-a făcut "cretin" pe Sorin Oprescu și le-a spus telespectatorilor "Ocoliți pompele Lukoil"

 
Realitatea TV, amendată pentru că Rareş Bogdan l-a făcut "cretin" pe Sorin Oprescu și le-a spus telespectatorilor "Ocoliți pompele Lukoil"
Rares Bogdan

Jocuri de putere cu Rares Bogdan Realitatea TV a fost amendată astăzi de CNA pentru limbajul nepotrivit folosit de Rareș Bogdan în două emisiuni din luna octombrie 2014. Realizatorul TV a spus în emisiunea "Ediție specială" (din 31 octombrie) că Sorin Oprescu este "un cretin", iar în ediția din 8 octombrie a programului "Jocuri de putere" i-a rugat pe telespectatori "să nu călcați în benzinăriile Lukoil".

Publicitate

Consiliul Național al Audiovizualului a considerat că prin astfel de afirmații Rareș Bogdan a încălcat legea audiovizualului și a sancționat postul de știri cu o amendă de 10.000 de lei.

Cazul Realitatea TV a fost analizat și discutat, inițial, de forul audiovizualului în ședința de marți, când mai multe propuneri de sancțiune nu au primit numărul necesar de voturi (șase) pentru a fi aplicate.

Ce a spus reprezentanta postului Realitatea TV:

Lavinia Șandru:

"Prima reclamație, legată de emisiunea în care Rareș Bogdan a fost invitat alături de I Cristoiu a deranjat cuvântul 'cretin', folosit la adresa primarului general Sorin Oprescu. Cu tot respectul pentru domnul doctor, jurnaliștii au dreptul să folosesască termeni mai duri când e vorba despre anumiți politicieni. Pot să consider că utilizarea acestui cuvânt este dură dar totodată jurnalistul vorbește nu doar pentru el ci în numele tuturor celor care au aceeași problemă ca și el.

În legătură cu cea de-a doua sesizare, vorbim aici despre o companie care a prejudiciat statul cu 230 de milioane de euro, cel puțin. Există un dosar la Parchet. Am văzut că principala observație a celui care a făcut seizarea este 'lipsa informaților corecte'. Telespectatorii nu sunt dezinformați, informațiile sunt adevărate, avem acest prejudiciu. Parchetul a dat comunicate cât se poate de explicite.

Dacă în cazul unui parlamentar cercetat penal, jurnaliștii au dreptul să ceară demisia acestui parlamentar, atunci putem să cerem să fie boicotată o comapnie unde se vorbește despre un prejudiciu de cel puțin 230 de milioane de euro."

LEGISLAȚIE. Televiziunea nu a respectat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi nici dispoziţiile art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului - art. 3 alin. (2)

  • “Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.”;
  • art. 40 alin. 3 “Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”].
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu