Skip to main content

CNA către televiziuni: Invitaţii posturilor de ştiri ar putea să foloseasca sinonime potrivite în locul limbajului trivial. E inadmisibil să se vadă la TV amanţi bătându-se între ei sau teste de sarcină în direct

 
CNA către televiziuni: Invitaţii posturilor de ştiri ar putea să foloseasca sinonime potrivite în locul limbajului trivial. E inadmisibil să se vadă la TV amanţi bătându-se între ei sau teste de sarcină în direct

CNA le-a reproşat televiziunilor difuzarea operaţiilor estetice detaliate pe TV
CNA le-a reproşat televiziunilor difuzarea operaţiilor estetice detaliate pe TV

Publicitate

"E inadmisibil să se vadă la televizor amanţi bătându-se între ei şi copii trimişi să se căsătorească". A fost doar una dintre observaţiile aduse azi de CNA reprezentanţilor posturilor TV, într-o întâlnire cu zeci de participanţi, considerată a fi "un moment zero" al relaţiei audiovizual - CNA.

"Invitaţii posturilor de ştiri ar putea să foloseasca sinonime potrivite în locul limbajului trivial" le-a sugerat posturilor Gabriel Tufeanu, nou membru CNA.

Un alt membru CNA s-a referit atât la posturile de ştiri, cât şi la emisiunile tabloide:

La dezbateri aş vrea să văd un pic de imparţialitate şi bună-credinţă, că despre obiectivitate nici nu poate fi vorba, în contextul actual. De aici aş vrea să începem dezbaterile.

Ce mă deranjează pe mine cel mai tare este manelizarea şi exploatarea minorilor în emisiunile de divertisment şi aici mă refer la posturile numărul I şi nr. II, din punct de vedere al audienţei.

E inadmisibil să se vadă la televizor amanţi bătându-se între ei şi copii trimişi să se căsătorească. Nu mai spun de teste de sarcină în direct, detectorul de minciuni, relaţia mama-copil s.a. E inadmisibil ca un copil să afle de la televizor că mama lui nu-l iubeşte, a spus Monica Gubernat.

Scopul întâlnirii de azi, la care au venit câteva zeci de reprezentanţi ai posturilor radio şi TV: "Această întâlnire nu duce la nicio amenda, e o rugăminte faţă de care se poate ţine cont".

Din declaraţiile de azi:

Radu Herjeu, membru CNA:

Parti-pris-uri nu se fac, pe fond, ci pe numele postului care este în discuţie. De fiecare dată când un post este amendat, se pune problema "cine i-a dat amendă" şi e clar de ce i-a dat amenda. Eu sper ca această bănuială să dispară, cel mai simplu ar fi să nu mai dăm amenzi, dar nu asta este soluţia. Probabil că unii dintre voi găndesc aşa, probabil nu. Consiliul Naţional al Audiovizualului nu omoară pe nimeni.

Radu Herjeu a mai spus că înainte să ajungă aici, aşa se vedea imaginea Consiliului, din afară, pentru că la televiziuni se vorbea doar despre cine şi de ce a dat o anumită amendă.

"Veţi dori, probabil, să ignoraţi acest apel pe care îl facem noi şi vom intra în aceeaşi spirală în care posturile contestă sancţiunile, iar CNA-ul ajunge să se apere în instanţă. (...) Sarcina asta (de a regla problemele interne - n.r.) revine conducerilor televiziunilor", a mai spus Herjeu.

Radu Herjeu a mai spus că este nevoie de o compunicare mai bună între CNA, televiziuni şi societatea civilă. Acesta s-a referit mai ales la public, la telespectatori, când a vorbit despre "societatea civilă".

"Cea mai importantă parte o reprezinta publicul. Să vedeţi cum gândec oamenii şi lor nu le place cum arată", a mai subliniat Herjeu.

"Nu suntem copii, am lucrat într-o televiziune in care se întâmplau lucruri care s-au discutat la CNA şi pentru care postul a fost sancţionat, la momentul respectiv. Ştiu care sunt opreliştile, ştiu ce presiuni există din partea managementului, ştiu că lucrurile nu sunt perfecte, nu cred că cineva nu înţelege lucrul aceasta."

Gabriel Tufeanu, un alt membru CNA, a ridicat problema limbajului folosit în emisiunile informative (de dezbatere sau ştiri).

"Invitaţii posturilor de ştiri ar putea oricând să foloseasca sinonime potrivite în locul limbajului trivial. După ce este amendat un post se spune că forul audiovizualului este împotriva libertatii de exprimare. Gresit! Şi acea afirmaţie este amendabilă, pentru că este vorba de dezinformare, fapt stipulat in decizie. (...) Continuăm un aparent razboi, pe care nu îl dorim, asta este problema. Cum sa fac?", a întrebat Gabriel Tufeanu.

"E o rugăminte, în rest ce e de făcut, nu e că trebuie să venim cu mai multe amenzi. Această întâlnire nu duce la nicio amenda, e o rugăminte faţă de care se poate ţine cont. Sigur, dacă sunt chestiuni în lege, se poate amenda legea. Dacă Parlamentul zice, de mâine poţi să înjuri ...atunci vom aplica legea."

Dorina Rusu, o nouă membră a Consiliului Naţional al Audiovizualului:

"A fost foarte interesant momentul în care a apărut informaţia că eu voi face parte din CNA. Oamenii au început să-mi sugereze diverse lucruri pe Facebook. Am fost uimită ce vor oamenii de la mine: "să lupti", "să-i loveşti", "să-i omori" s.a. Eu trebuie să aplic legea, trebuie să respect legea, nu "să omor" pe cineva. Sper ca şi din interior şi din afară spre noi să se schimbe percepţia. Rolul CNA-ului nu este de a fi un garant al interesului public, nu să defiinţeze pe cineva."

Monica Gubernat (CNA):

"Ce mă deranjează pe mine cel mai tare este manelizarea şi exploatarea minorilor în emisiunile de divertisment şi aici mă refer la posturile numărul I şi nr. II, din punct de vedere al audienţei."

La ştiri, Gubernat a spus că, exceptând TVR 1 şi Digi 24, toate celelalte posturi prezintă subiecte cu probleme în ceea ce priveşte "protecţia minorului" şi "demnitatea umană".

La dezbateri aş vrea să văd un pic de imparţialitate şi bună-credinţă, că despre obiectivitate nici nu poate fi vorba, în contextul actual. De aici aş vrea să începem dezbaterile.

E inadmisibil să se vadă la televizor amanţi bătându-se între ei şi copii trimişi să se căsătorească. Nu mai spun de teste de sarcină în direct, detectorul de minciuni, relaţia mama-copil s.a. E inadmisibil ca un copil să afle de la televizor că mama lui nu-l iubeşte. Cu astfel de probleme ne confruntăm.

Laura Georgescu, preşedintele CNA:

Suntem în plin măcel informatic. (...) E clar că e un război politic. Haideţi să fixăm astăzi un permimetru reglabil, poate vrem să ajungem ce n-am atins niciodată, să ajungem la nivelul din America...

Costi Mocanu (Pro TV) a încercat să tempereze discuţia spunându-le membrilor CNA să aibă în gând "şi lucrurile bune pe care le facem".

"În fotbal a fost odată un moment zero. 'Vestea bună e că blaturile s-au stopat, dar cea mai puţin bună e că fenomenul a murit', spunea cineva în fotbal. Noi ne considerăm în această clipă zero. Primii care îl avertizează pe realizatorii care greşesc suntem noi şi colegii nostri, producătorii", a mai subliniat Costi Mocanu.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Bogdan Bogdan
    Daca ar face asta nu ar mai avea rating :)) lumea e interesata de acest limbaj trivial
  • nadia nitov nadia nitov
    pana mai ieri tanti georgescu nu era deranjata nici macar de jegul dintre degetele de la picioare ale ioanei tufaru, ba, parca-i placea la cat de insensibila era la plangerile telespectatorilor oripilati de productiile grobiene ale antenei ( si nu doar antenei) oare ce-a patit tanti?
  • cozia cozia
    si inca ceva, orice s ar intampla la cna, din moment ce la sefie continua laura georgescu, nu o sa se schimbe nimic!
  • cozia cozia
    si totusi, aceste masuri, ascund prigoana cna ului impotriva adevarului.
    se vor servi vezi doamne de curatenia pretinsa prin televiziuni ca sa arda jurnalistii de la stiri care publica investigatii si care deranjand puterea desigur ca de la cna , plin de comunisti, vor sari imediat sa penalizeze... limbajul, pe cine prosteste cna ul asta?
  • olga olga
    trebuie luate masuri de catre CNA impotriva acestor mizerii de emisiuni. de multa vreme s-a depasit limita bunului simt in televiziunile private. si francezii, si italienii au posturi tv private dar nu am vazut asemenea emisiuni grotesti, cu subiecte si subiecti de cea mai joasa speta. CNA, DE CE NU TE IMPLICI MAI MULT IN DERATIZAREA TELEVIZIUNILOR?

Trimite un comentariu

sus