Skip to main content

CNA către televiziuni: Invitații posturilor de știri ar putea să foloseasca sinonime potrivite în locul limbajului trivial. E inadmisibil să se vadă la TV amanți bătându-se între ei sau teste de sarcină în direct

 

CNA le-a reproșat televiziunilor difuzarea operațiilor estetice detaliate pe TV
CNA le-a reproșat televiziunilor difuzarea operațiilor estetice detaliate pe TV

Publicitate

"E inadmisibil să se vadă la televizor amanți bătându-se între ei și copii trimiși să se căsătorească". A fost doar una dintre observațiile aduse azi de CNA reprezentanților posturilor TV, într-o întâlnire cu zeci de participanți, considerată a fi "un moment zero" al relației audiovizual - CNA.

"Invitații posturilor de știri ar putea să foloseasca sinonime potrivite în locul limbajului trivial" le-a sugerat posturilor Gabriel Tufeanu, nou membru CNA.

Un alt membru CNA s-a referit atât la posturile de știri, cât și la emisiunile tabloide:

La dezbateri aș vrea să văd un pic de imparțialitate și bună-credință, că despre obiectivitate nici nu poate fi vorba, în contextul actual. De aici aș vrea să începem dezbaterile.

Ce mă deranjează pe mine cel mai tare este manelizarea și exploatarea minorilor în emisiunile de divertisment și aici mă refer la posturile numărul I și nr. II, din punct de vedere al audienței.

E inadmisibil să se vadă la televizor amanți bătându-se între ei și copii trimiși să se căsătorească. Nu mai spun de teste de sarcină în direct, detectorul de minciuni, relația mama-copil s.a. E inadmisibil ca un copil să afle de la televizor că mama lui nu-l iubește, a spus Monica Gubernat.

Scopul întâlnirii de azi, la care au venit câteva zeci de reprezentanți ai posturilor radio și TV: "Această întâlnire nu duce la nicio amenda, e o rugăminte față de care se poate ține cont".

Din declarațiile de azi:

Radu Herjeu, membru CNA:

Parti-pris-uri nu se fac, pe fond, ci pe numele postului care este în discuție. De fiecare dată când un post este amendat, se pune problema "cine i-a dat amendă" și e clar de ce i-a dat amenda. Eu sper ca această bănuială să dispară, cel mai simplu ar fi să nu mai dăm amenzi, dar nu asta este soluția. Probabil că unii dintre voi găndesc așa, probabil nu. Consiliul Național al Audiovizualului nu omoară pe nimeni.

Radu Herjeu a mai spus că înainte să ajungă aici, așa se vedea imaginea Consiliului, din afară, pentru că la televiziuni se vorbea doar despre cine și de ce a dat o anumită amendă.

"Veți dori, probabil, să ignorați acest apel pe care îl facem noi și vom intra în aceeași spirală în care posturile contestă sancțiunile, iar CNA-ul ajunge să se apere în instanță. (...) Sarcina asta (de a regla problemele interne - n.r.) revine conducerilor televiziunilor", a mai spus Herjeu.

Radu Herjeu a mai spus că este nevoie de o compunicare mai bună între CNA, televiziuni și societatea civilă. Acesta s-a referit mai ales la public, la telespectatori, când a vorbit despre "societatea civilă".

"Cea mai importantă parte o reprezinta publicul. Să vedeți cum gândec oamenii și lor nu le place cum arată", a mai subliniat Herjeu.

"Nu suntem copii, am lucrat într-o televiziune in care se întâmplau lucruri care s-au discutat la CNA și pentru care postul a fost sancționat, la momentul respectiv. Știu care sunt opreliștile, știu ce presiuni există din partea managementului, știu că lucrurile nu sunt perfecte, nu cred că cineva nu înțelege lucrul aceasta."

Gabriel Tufeanu, un alt membru CNA, a ridicat problema limbajului folosit în emisiunile informative (de dezbatere sau știri).

"Invitații posturilor de știri ar putea oricând să foloseasca sinonime potrivite în locul limbajului trivial. După ce este amendat un post se spune că forul audiovizualului este împotriva libertatii de exprimare. Gresit! Și acea afirmație este amendabilă, pentru că este vorba de dezinformare, fapt stipulat in decizie. (...) Continuăm un aparent razboi, pe care nu îl dorim, asta este problema. Cum sa fac?", a întrebat Gabriel Tufeanu.

"E o rugăminte, în rest ce e de făcut, nu e că trebuie să venim cu mai multe amenzi. Această întâlnire nu duce la nicio amenda, e o rugăminte față de care se poate ține cont. Sigur, dacă sunt chestiuni în lege, se poate amenda legea. Dacă Parlamentul zice, de mâine poți să înjuri ...atunci vom aplica legea."

Dorina Rusu, o nouă membră a Consiliului Național al Audiovizualului:

"A fost foarte interesant momentul în care a apărut informația că eu voi face parte din CNA. Oamenii au început să-mi sugereze diverse lucruri pe Facebook. Am fost uimită ce vor oamenii de la mine: "să lupti", "să-i lovești", "să-i omori" s.a. Eu trebuie să aplic legea, trebuie să respect legea, nu "să omor" pe cineva. Sper ca și din interior și din afară spre noi să se schimbe percepția. Rolul CNA-ului nu este de a fi un garant al interesului public, nu să deființeze pe cineva."

Monica Gubernat (CNA):

"Ce mă deranjează pe mine cel mai tare este manelizarea și exploatarea minorilor în emisiunile de divertisment și aici mă refer la posturile numărul I și nr. II, din punct de vedere al audienței."

La știri, Gubernat a spus că, exceptând TVR 1 și Digi 24, toate celelalte posturi prezintă subiecte cu probleme în ceea ce privește "protecția minorului" și "demnitatea umană".

La dezbateri aș vrea să văd un pic de imparțialitate și bună-credință, că despre obiectivitate nici nu poate fi vorba, în contextul actual. De aici aș vrea să începem dezbaterile.

E inadmisibil să se vadă la televizor amanți bătându-se între ei și copii trimiși să se căsătorească. Nu mai spun de teste de sarcină în direct, detectorul de minciuni, relația mama-copil s.a. E inadmisibil ca un copil să afle de la televizor că mama lui nu-l iubește. Cu astfel de probleme ne confruntăm.

Laura Georgescu, președintele CNA:

Suntem în plin măcel informatic. (...) E clar că e un război politic. Haideți să fixăm astăzi un permimetru reglabil, poate vrem să ajungem ce n-am atins niciodată, să ajungem la nivelul din America...

Costi Mocanu (Pro TV) a încercat să tempereze discuția spunându-le membrilor CNA să aibă în gând "și lucrurile bune pe care le facem".

"În fotbal a fost odată un moment zero. 'Vestea bună e că blaturile s-au stopat, dar cea mai puțin bună e că fenomenul a murit', spunea cineva în fotbal. Noi ne considerăm în această clipă zero. Primii care îl avertizează pe realizatorii care greșesc suntem noi și colegii nostri, producătorii", a mai subliniat Costi Mocanu.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • pana mai ieri tanti georgescu nu era deranjata nici macar de jegul dintre degetele de la picioare ale ioanei tufaru, ba, parca-i placea la cat de insensibila era la plangerile telespectatorilor oripilati de productiile grobiene ale antenei ( si nu doar antenei) oare ce-a patit tanti?
  • si inca ceva, orice s ar intampla la cna, din moment ce la sefie continua laura georgescu, nu o sa se schimbe nimic!
  • si totusi, aceste masuri, ascund prigoana cna ului impotriva adevarului.
    se vor servi vezi doamne de curatenia pretinsa prin televiziuni ca sa arda jurnalistii de la stiri care publica investigatii si care deranjand puterea desigur ca de la cna , plin de comunisti, vor sari imediat sa penalizeze... limbajul, pe cine prosteste cna ul asta?
  • trebuie luate masuri de catre CNA impotriva acestor mizerii de emisiuni. de multa vreme s-a depasit limita bunului simt in televiziunile private. si francezii, si italienii au posturi tv private dar nu am vazut asemenea emisiuni grotesti, cu subiecte si subiecti de cea mai joasa speta. CNA, DE CE NU TE IMPLICI MAI MULT IN DERATIZAREA TELEVIZIUNILOR?

Trimite un comentariu