Skip to main content

CNA spune "punct și de la capăt". Consiliul încearcă îndreptarea greșelilor trecutului

 

reprezentantii posturilor din Romania, la CNA
Foto: Paginademedia.ro

Publicitate

Consiliul Național al Audiovizualului spune că s-a ajuns într-un moment "zero". Forul i-a invitat astăzi pe reprezentanții televiziunilor la o discuție informală despre audiovizualul din România. La întâlnire, alături de o parte dintre membri CNA au participat peste 30 de persoane care reprezintă atât posturile de televiziune, cât și cele de radio.

Inițiativa acestei întâlniri i-a aparținut lui Gabriel Tufeanu, unul dintre noii membri CNA. Subiectul de la care s-a pornit a fost modificarea uneia dintre deciziile Consiliului (nr. 277).

Prima parte a discuțiilor s-a concentrat asupra programului local/propriu pe care îl au radiodifuzorii în țară.

"Avem situația în care sunt posturi locale care nu difuează program local/ propriu. În acest fel sunt dezavantajați cei care sunt radiodifuzori locali și care trăiesc dintr-un butic din localitatea lor, dintr-o promovare puțină", a spus Gabriel Tufeanu, membru CNA. .

"Astfel încât cel care are minim șase ore de program local și cei care aparțin unui grup național să poată opta pentru o licență regională, națională sau să se alăture licenței naționale pe care oricum grupul o deține", le-a explicat Gabriel Tufeanu reprezentanților televiziunilor, la întâlnirea de astăzi.

După ce și-a prezentat propunerea, Gabriel Tufeanu i-a invitat pe reprezentanții posturilor șă vorbească despre "problemele de care se lovesc în activitatea lor":

Romeo Repta, Kiss FM:

"Ne adunăm după doi ani de zile să discutăm despre un subiect care a fost dezbătut de foarte multe ori. Noi, ca industrie, ne-am expus punctul de vedere, evident că nu există o unitate.

Haideți să ne întoarcem la programele locale. Ce reprezintă, în definiție programul local? Programul local înseamnă știri, informații locale și vorbărie."

Romeo Repta i-a atras atenția membrului CNA Gabriel Tufeanu că "șase ore de vorbărie, zilnic" este prea mult pentru un post local.

Reprezentantul Kiss FM a fost completat de cel al postului ZU, ca(6 ore de vorbaraie zilnic).

Victor Ferezan, Radio ZU: "Impunerea unui timp de program local, dupa ce treci de 14 min. (cum suntem noi) de informații exclusiv locale, sa umplii până la jumătate de oră, începi să dai în trivial, în redundanță doar ca să umpli grila. Am avut perioade în care am lucrat cu 35 de min de program local, pe zi. Ajunsesem să dăm și despre recoltă.

Romeo Repta (Kiss FM), către membrii CNA: Nu poate să faca oricine așa ceva, decât un post de știri, aș vrea să vă întreb cum vedeti dvs. fezabilă această chestiune. Interesul CNA-ului care este?

Gabriel Tufeanu: Să se dea informații locale, asta este. Noi vrem să existe post național, regional și local, dar să existe.

Romeo Repta, director de rețea - Kiss FM: Suntem, unii dintre, cei care avem cele mai multe licente, noi nu avem o licență care să acopere un județ întreg. Noi acoperim în jur de 62% din publicul urban. Noi suntem o rețea constituită dintr-o sumă de posturi locale. Dăm informații exclusiv locale. Ascultătorul local este expus atât la informația locală, cât și la cea națională. Noi (Kiss FM - n.r.), data trecută când am venit în fața CNA am spus că ne angajam să dăm cu un min mai multă informație, decât ceilalți. Noi vrem calitate, nu cantitate.

Gabriel Tufeanu, membru CNA: Este foarte pertinent ceea ce spui.

Romeo Repta, Kiss FM: Avem o experiență și din vremuri din care radioul se făcea din pasiune, iar media a devenit o afacere pentru că oamenii nu puteau să mai lucreze degeaba. În decurs de 15 ani am reușit, la ANCOM, să mărim cinci frecvențe, cu multă perseverență. Ca să ajungi să mărești puterea unei frecvențe, vă rog să mă credeți că nu e ușor.

Repta a mai spus că aici este vorba și despre o problemă legată de acoperire, pentru că dacă se măresc prea mult aceste frecvențe intervine un zgomot, iar posturile se "canibalizează între ele".

Sorin Dragomir, Europa FM: Daca îl obligați pe ZU să dea informații locale îl scoateți pe cel de la Topolog.

Viorel Vasile Buda, vicepreședinte CNA: Nu am o problemă cine îmi dă știri locale, noi vrem știri locale.

Toni Teșeru, ZU: Nu e o normă, nu e vorba de cantiate, de știri locale, de ce am face asta, când noi vrem să servim localitatea? Uneori, știrile naționale sunt mai importante pentru cei din localitatea respectivă. Cred că singura regula este: Noi să oferim cel mai bun produs. Ne dorim sa fim mai buni, dacă ascultați programele locale veți vedea că au programe foarte slabe. Ei ar trebui să fie mult mai buni decat noi, de cele mai multe ori copiaza ce se întamplă în National (rețeaua națională - n.r.).

Gabriel Tufeanu (CNA): Trebuie să înțelegeți că trebuie să apărăm pe toată lumea, să fie corect, dar și ultimul din țară trebuie să-l apărăm, să fie o regulă corectă,

La ședința CNA de astăzi "au strigat prezent" reprezentanți ai mai multor posturi de radio și televiziune, mai ales din Capitală:

Printre aceștia s-au numărat:

Raluca Moianu (Magic FM), George Chitiță (ARCA), Vera Secrieru și Cosmin Prelipceanu (Digi 24), Lucian Mihai (RCS&RDS), Lavinia Șandru (Realitatea TV), Nicoleta Popa (Național TV) Roxana Niculescu (România TV), Cătălin Băleanu (Kanal D), Adriana Păpureanu și Costi Mocanu (Pro TV) Rareș Anița (B1 TV), Mirela Bomboe (Antene și grupul Intact), Claudiu Lukacsi (TVR).

Paginademedia.ro, vă prezintă, în continuare care sunt propunerile membrului CNA Gabriel Tufeanu:

Principalele propuneri de modificare, inițiate de Gabriel Tufeanu: 

1. Dosarele vor fi acceptate de CNA doar atunci când vor fi complete, ca să nu mai fie discuții că "am depus asta, completez ulterior". Nu, de acum înainte dorim ca aceste dosare să fie verificate pe loc, de birourile licențe și juridic. Cei care solicită licențe de la CNA ar trebuie să vină cu el complet și doar atunci să fie primit.

2. Termenul să fie la 60 de zile înainte de expirarea în cazul prelungirii, dar nu mai târziu de 30 de zile, într-o lună, două să fie, cred că este între 60 și 30 de zile este în regulă pentru toată lumea.

"Documentația să cuprinda certificatul fiscal și juridic - pe Legea 31/1990, actualizată în 2014 - stipulează că de anul acesta în documente trebuie să apară și acționarii care au peste 20 %. Ca sa nu mai fie vorba de firme fantomă", a explicat Gabriel Tufeanu.

3. Difuzarea provizorie se va putea face doar în situația în care se mută amplasamentul.

"Bineînțeles, după ce luăm în calcul toate dosarele care sunt acum de analizat, pentru că nu putem să modificăm regulile în timpul jocului", a precizat Gabriel Tufeanu.

4. Trebuie să introducem problema de care ne-am lovit ieri. Activ FM, care își upgradează echipamentul tehnic și vor să-și actualizeze grila, vor difuza reluari. Aceasta cutumă nu exista nicaieri, trebuie sa reglementam aceasta situatie.

CNA. La discuția de astăzi, printre membrii Consiliului s-au aflat: Florin Gabrea, Valentin Jucan - a lipsit la prima parte, Lorand Turoș, Monica Gubernat - a lipsit la prima parte, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu - a lipsit la prima parte, Dorina Rusu și Răsvan Popescu. În sala de ședință nu a fost prezent deloc Radu Călin Cristea.

 

 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • schimbari schimbari, aiurea, cand o incepe madam georgescu sa aiba hachite de plictiseala, sa vedeti iar ... cum ajunsese pana acu, sedinte cu putini membri, certuri, barfe , toate conforme, cu modul de lucru al acestei georgescu, absolut nepotrivita la sefia cna.
  • Domnu' PETRISOR. CNA , unii membrii ai CNA in fapt încearcă sa isi faca imagine pentru a fi aleși in funcția de vicepreședinte. Cel mai activ este udristul Jucan , urmat de pontistul Tufeanu -dorit si de Laura .nu mai credeti in mod craciun , si nu in Februarie..

Trimite un comentariu