Skip to main content

Ioana Avădani (CJI), despre afirmațiile lui Ponta: Refuzând să răspundă întrebărilor unor ziariști, invocând datoriile patronilor lor către stat, premierul nu îi sancționează pe acei patroni ci publicul acelor canale

 
Ioana Avădani (CJI), despre afirmațiile lui Ponta: Refuzând să răspundă întrebărilor unor ziariști, invocând datoriile patronilor lor către stat, premierul nu îi sancționează pe acei patroni ci publicul acelor canale
ioana avadani

Ioana Avădani, director general al Centrului Pentru Jurnalism Independent (CJI), despre declarațiile lui Victor Ponta: „Liberul acces la informații - care include și libera funcționare a mijloacelor de informare în masă - este un drept fundamental al omului, nu al "cetățeanului bun platnic către stat".

Publicitate

Reamintim că premierul Victor Ponta a declarat astăzi într-o postare pe Facebook că refuză să răspundă întrebărilor venite de la ziariști angajați ai unor companii cu datorii la bugetul de stat.

„Refuzând să răspundă întrebărilor unor ziariști, invocând datoriile patronilor lor către stat, premierul nu îi sancționează pe acei patroni, așa cum afirmă, ci sancționează publicul acelor canale. Adica cetățenii care îi plătesc - așa cum cu drept recunoaște - salariul”, a mai adăugat Ioana Avădani.

Șefa CJI a mai spus că în cazul în care premierul dispune de o listă cu datornici la stat din industria de mass media, ar trebui să o facă publică. „Astfel poate află și ziariștii, din surse autorizate, cine le plătește taxele și cine nu și pot acționa în sensul apărării drepturilor lor salariale”, a spus Avădani.

Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent:

Liberul acces la informații - care include și libera funcționare a mijloacelor de informare în masă - este un drept fundamental al omului, nu al "cetățeanului bun platnic către stat". Constituția este extrem de limpede în acest sens. Refuzând să răspundă întrebărilor unor ziariști, invocând datoriile patronilor lor către stat, premierul nu îi sancționează pe acei patroni, așa cum afirmă, ci sancționează publicul acelor canale. Adica cetățenii care îi plătesc - așa cum cu drept recunoaște - salariul. Îi atinge, prin aceeași mișcare, și pe jurnaliștii care se întorc în redacție "fără subiect" și riscă astfel amenzi sau alte sancțiuni

Nu credem că este treaba premierului să știe cine este cu taxele la zi și cine nu, mai ales la un atare nivel de detaliu. Există organe abilitate pentru aceasta, există mijloace de coerciție și de recuperare a creanțelor (care, nici acelea, nu s-au constituit într-o singura zi, ci au fost lăsate să se acumuleze).

În cazul în care premierul dispune de o listă cu datornici la stat din industria de mass media, îl rugăm să o facă publică. Astfel poate află și ziariștii, din surse autorizate, cine le plătește taxele și cine nu și pot acționa în sensul apărării drepturilor lor salariale.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu