Skip to main content

CNA a dat aviz favorabil propunerii de modificare a unui articol din Legea Audiovizualului care ar permite demiterea președintelui instituției

 
CNA a dat aviz favorabil propunerii de modificare a unui articol din Legea Audiovizualului care ar permite demiterea președintelui instituției
CNA

Proiectul de modificare a articolului 20 din Legea Audiovizualului, care va permite demiterea președintelui instituției, a ajuns în fața Consiliului Național al Audiovizualului care a dat aviz favorabil, dar cu anumite observații. De menționat că avizul Consiliul Național al Audiovizualului are rol consultativ.

Mai exact, articolul 20 menționează că președintele instituției poate fi demis de către parlament prin respingerea raportului de activitate al instituției (așa cum se întâmplă și în cazul TVR). Același articol mai menționează că în locul președintelui demis poate fi ales un altul care să ducă până la sfârșit mandatul de șase ani al fostului președinte.

Publicitate

Proiectul de modificare a fost trimis încă de duminică de către Parlament, cu mențiunea că necesită un răspuns de urgență. Angajații CNA au aflat chiar în timpul ședinței de astăzi că proiectul de modificare a ajuns în instituție. Deși ședința era la jumătate, iar ordinea de zi fusese votată, după o ședință informală, membrii CNA au decis să introducă și acest punct pe ordinea de zi, la propunerea lui Valentin Jucan, membru CNA.

Cum arată articolul 20 în noua variantă propusă:

 Art 20 (1) În cadrul activității de control parlamentar, exercitată în temeiul art 10 alineat 1 din prezenta lege, activitatea Consiliului este analizată de către Parlament prin dezbaterea raportului anual, care va fi depus, împreună cu execuția bugetară, până la data de 15 aprilie a anului următor.

(2) Raportul anual de activitate și execuția bugetară sunt dezbătute, în ședințe comune, de comisiile pentru cultură și media, respectiv, de comisiile pentru buget, finanțe ale Senatului și Camerei deputaților.

(3) Raportul comun al comisiilor pentru cultură și media asupra raportului anual de activitate a Consiliului include avizul comun al comisiilor pentru buget, finanțe în ceea ce privește execuția bugetară și este supus dezbaterii și aprobării celor două Camere reunite.

(4) Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate atrage de drept demiterea din funcție a președintelui consiliului.

(5) În situația prevăzută la alineat (4), Parlamentul va numi un nou președinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului președinte, cu respectarea prevederilor art 14 alineat (1) din lege.

(6) Fostul președinte demis nu mai poate fi reales în funcție până la expirarea mandatului.

(7) Comisiile pentru cultură și media ale celor două Camere ale Parlamentului au dreptul să solicite Consiliului, ori de câte ori consideră necesar, rapoarte specifice

După scurte discuții pe acest subiect, Viorel Vasile Buda și Valentin Jucan au venit și cu obiecții.

Viorel Vasile Buda a propus eliminarea unui punct din propunerea de modificare a art 20 din Legea Audiovizualului, mai exact, cel care se referă la faptul că președintele demis nu mai poate fi reales în timpul mandatului de membru de șase ani. Viorel Vasile Buda - „Opinia mea este că acest articolul  nu aduce niciun fel de îmbunătățiri, ba, mai mult, îngrădește ceea ce se prevede la art 14, că membrii sunt numiți de Parlament. Mise pare că nu putem să decădem noi dreptul unei persoane de alege și de a fi ales.”

Pe de altă parte, Valentin Jucan a considerat că un alt punct de la art 20 ar putea intra în contradicție cu articolul care spune că președintele are un mandat de șase ani. „Pentru concordanța actului normativ cu reglementările privind durata mandatului președintelui, vă propunem modificarea art 14, alineat 1 din legea audiovizualului în sensul că mandatul de președinte al consiliului se exercită pe perioada mandatului de membru. În situația în care un membru al consiliului este ales președinte după exercitarea, de exemplu, a 2 ani de mandat se observă imposibilitatea aplicării articolului 14 în forma actuală, respectivul mandat neputând avea un termen de șase ani.”, a explicat Valentin Jucan.

Atât propunerea de modificare cât și cele două obiecții venite din partea membrilor CNA au fost votate cu unanimitatea celor prezenți: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu